Connect with us

Радовиш

Одржана фолклорната манифестација на македонски ора и песни „Разиграна пролет“ во Злеово

Avatar

Published

на

Фолклорна манифестација на македонски ора и песни „Разиграна пролет“ вчера беше одржана во  Злеово, во организација на  ФА „Злевски бисери“ од Злеово. На истата се претставија и ФА  „Подерашена млади“ од  Подареш  КУД „Сушевски бисери“ од Сушево и КУД   „Кирил и Методи“ од Иловица.   Фолклорната манифестација „Разиграна пролет“ е поддржана од Општина Радовиш и од Советот на Општина Радовиш, а на истата свое обраќање имаше секретарот на Општина Радовиш Љупче Почивалец.  

Во продолжение претседателот на ФА Злевски бисери Атанас Пецуровски им додели благодарници на учесниците. Благодарница добија КУД   „Кирил и Методи“ од Иловица, ФА „Љупчо Сандов“ од Оризари , ФА „Сушевски бисери“  ФА „Подерашена млади“ од  Подареш  и на домаќинот ФА „Злевски бисери“ од Злеово.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе