Connect with us

Радовиш

Со донација на компјутери и таблети од рудникот Бучим, сите ученици се вклучени во онлајн наставата во ООУ Крсте Петков Мисирков

Media Press

Published

на

Рудникот Бучим како општествено одговорна фирма продолжува да донира во училиштата во Општина Радовиш, со цел да се овозможи сите ученици да се вклучат во онлајн наставата, која поради пандемијата со корона вирусот, се реализира во целата држава.

Заменик генералниот директор на Бучим Николајчо Николов, и градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов, денеска беа во посета на училиштата во градот со цел да ја согледат состојбата во образовниот процес.  

Директорката на ООУ Крсте Петков Мисирков рече дека онлајн наставата успешно се реализира благодарение токму на заедничката подршка од општината и од рудникот Бучим.

Рудникот Бучим за потребите на ООУ Крсте П.Мисирков донира   8 компјутери и 30 таблети, во вредност од околу  306 илјади денари. Ова акција за донации во училиштата како што рече Николов, е започната уште од Денот на рударите.

Градоначалникот Герасим Конзулов рече дека Општина Радовиш, не може  сама да одговори за потребите на училиштата без донатори како што е рудникот Бучим. Конзулов во оваа прилика изрази благодарност до раководството на Бучим.

Тој додаде дека просторите од Електротехничкиот факултет кој веќе се под надлежност на општината ќе бидат доделени на  ООУ Крсте Петков Мисирков, како најоптеретено училиште во кое учат околу 1200 ученици. А со ребалнасот на Буџетот ќе бидат издвоени средства за донација на училиштата во опрема. Конзулов рече дека рудникот Бучим е добра пример како да донираат и остантите фирми во општината.

Градоначалникот апелира до граѓаните да ги почитуваат мерките за заштита од Ковид- 19, бидејќи бројките постојано растат а болничките капацитети се веќе преполни.

прикажи повеќе
Advertisement

Македонија

Од денеска од 12 часот почнува запишувањето во средните училишта

Media Press

Published

на

Запишувањето во прва година средно образование во учебната 2021/2022 година почнува денеска од 12 часот и ќе трае во наредните три дена.

Според Конкурсот на Министерството за образование и наука, во јавните средни училишта слободни се 30 053 места во 913 паралелки во 109 средни училишта.

Во СОУ Коста Сусинов во Радови предвидено да се запишат 300 ученици кои ќе бидат распределени во 9 паралелки.

Пријавувањето и запишувањето на учениците ќе се врши согласно распореди подготвени од училиштата. Во јунскиот уписен рок има три пријавувања и запишувања – првото е на 14 јуни од 12 до 19 часот, на 15 и 16 јуни училиштата ќе примаат пријави од 7 до 19 часот и на 17 јуни – од 7 до 15 часот.

Прочитај повеќе

Радовиш

Млада и креативна наставничка од Радовиш црта со љубов, најголема награда и е насмевката на децата

Media Press

Published

на

Нема поголема награда од насмевката на децата кога ќе ги видат нејзините  цртежи, за младата креативна наставничка Биљана Коцева вработена во ОУ „Кирил и Методиј“ во Ораовица, радовишко.  Таа задоволно вели дека додека не почнала да работи со деца не ни знаела дека поседува таков талент. Училишната зграда ја красат токму цртежите кои ги црта Биљана, со голема љубов и со уживање.

Училницата во која предава Биљана на ученици од првно одделение е една од најубавите во училиштето, украсена со разни цртежи и креативни изработки претставува вистинско детско катче.

 Дел од својата креативност младата наставничка ја пренесува и на учениците за што се органзираат и разни работилници. Љубовта кон уметноста никнува од љубовта кон дечињата, вели таа.

Прочитај повеќе

Радовиш

Околу 120 матуранти во СОУ Коста Сусинов во Радовиш, денеска го полагаа вториот екстерен испит од државната матура

Media Press

Published

на

Околу 120 матуранти во СОУ Коста Сусинов во Радовиш, денеска го полагаа вториот екстерен испит од државната матура кој е изборен меѓу предметите математика и странски јазик. Матурантите кои навреме пристигнаа во училиштниот двор, подготвени за полагање на денешниот испит, но и определени каде ќе го продолжат своето образование.

 Првиот, задолжителен испит по мајчин јазик (македонски/албански/турски јазик и литература) матурантите го полагаа во саботата. Според директорот на училиштето Гоце Лазаров, тие се подготвени и очекуваат успешно  да заврши и денешното полагање  како и претходниот пат. Резултатит од полагањето ќе бидат објвени после еден месец.

Прочитај повеќе