Connect with us

Радовиш

Министерката за труд и социјална политика Тренчевска оствари средба со пензионери во Радовиш

Avatar

Published

на

Министерката за труд и социјална политика и претседателка на Форумот на жени на СДСМ Јована Тренчевска, заедно со претседателката на ОО СДСМ -Радовиш, Нина Иванова, дел од Советниците на СДСМ во општина Радовиш и дел од потесното раководство остварија средба со Здружението на пензионерите на Општина Радовиш.

На средбата се разговараше за досегашните законски решенија за подобрување на стандардот на пензионерите и се разговараше за се она што ја засега оваа група на граѓани.

„Мартовската пензија ќе биде повисока за 8,4% со што покажуваме вистинска грижа за стандардот на највозрасната популација. За само една календарска година нашите пензионери имаат вкупно зголемување на пензиите за 16%. А за 1,5 година вкупно историско покачување за дури 25%.

Вкупно 330 000 илјади Пензионери беа опфатени со економските мерки за заштита од економската криза и подобрување на стандардот на живот за истите“, истакна министерската Тренчевска на средбата.

Радовиш

ЈП Плаваја со известување до граѓаните на Општина Радовиш и сите продавачи и купувачи на производи кои се продаваат на зелени пазари

Avatar

Published

на

ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација за времена дислокација на градскиот пазар поради изведување на градежни работи за изградба на нов пазар. од тие причини ги известува продавачите и граѓаните на Општина Радовиш дека од овој викенд пазарот ќе се премести на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш.

„Врз основа на Одлуката на Советот на општина Радовиш за времена дислокација на “Градски пазар” Ве известуваме дека ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш. Почнувајќи од сабота 07 октомври 2023 година зелениот пазар ќе функционира на таа локација се до завршувањето на изградбата на новиот покриен пазар. За сите прашања може да контактирате со одговорното лице Велин Ангелов лично или преку повик на бројот 071 793 756.

Локација: https://maps.app.goo.gl/2opj4o2YLMiuAsPC6

Прочитај повеќе

Радовиш

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во Калуѓерица

Avatar

Published

на

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во населено место Калуѓерица, со кое се предвидува намалување на трошоците за електрична енергија за улично осветлување за 30 %.

Градоначалникот Ацо Ристов заедно со претставници од партмерите вклучени во проектот, изврши увид во работните активности и како што вели овој проект е предвиден за намалување на трошоците на електрична енергија за улично осветлување во руралните населени места преку искористување на обновливи извори на енергија.

Партнери во проектот се Општина Радовиш, Ромалитико, “ Мрежа за рурален развој, УСАИД Проект “Програма за развој на заедницата“ и ЛАГ Плачковица.

Прочитај повеќе

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе