Connect with us

Радовиш

Забавен детски парк со современи реквизити, изграден во село Аликоч, донација од рудниците Бучим и Боров Дол

Avatar

Published

на

Денеска свечено беше пуштен во употреба нов забавен детскиот парк со современи реквизити, во село Аликоч, донација од рудниците Бучим и Боров Дол, а во соработка со Општина Радовиш и градоначалникот Ацо Ристов.

Радоста на децата беше најголема потврда колку вакво детско катче им било потребно.  Градоначалникот Ристов се надева дека вакви проекти ќе се реализираат и во другите населени места за подобар живот на граѓаните.

„Ова е цолосна донација од рудниците Бучим и Боров Дол, во заедничка соработка се договоривме да го реалзиравме овој проект за подобро услови за живот и забава на децата. На радост на најмалите, денес на месното население им ја предаваме оваа донацијата на комбинирана детска лизгалка која се наоѓа во кругот на училишнот двор. Во ваков парк тие досега можеа да си играт само во градот, сега го имаат и во нивното место“, рече градоначалникот Ристов.

Од рудниците Бучим и Боро Дол задоволни од радоста на дечињата, велат дека ќе останат  секогаш партнери на Општина Радовиш и на локалните заедници.  Оваа донација е вредна околу 20 илјади евра.

Ваков детски парк за прв пат е изграден во село Аликоч за што од името на граѓаните од ова населено место, упати благодарност до донаторите и до градоначалникот Ацо Ристов, советникот Енис Омер.  

Радовиш

ЈП Плаваја со известување до граѓаните на Општина Радовиш и сите продавачи и купувачи на производи кои се продаваат на зелени пазари

Avatar

Published

на

ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација за времена дислокација на градскиот пазар поради изведување на градежни работи за изградба на нов пазар. од тие причини ги известува продавачите и граѓаните на Општина Радовиш дека од овој викенд пазарот ќе се премести на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш.

„Врз основа на Одлуката на Советот на општина Радовиш за времена дислокација на “Градски пазар” Ве известуваме дека ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш. Почнувајќи од сабота 07 октомври 2023 година зелениот пазар ќе функционира на таа локација се до завршувањето на изградбата на новиот покриен пазар. За сите прашања може да контактирате со одговорното лице Велин Ангелов лично или преку повик на бројот 071 793 756.

Локација: https://maps.app.goo.gl/2opj4o2YLMiuAsPC6

Прочитај повеќе

Радовиш

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во Калуѓерица

Avatar

Published

на

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во населено место Калуѓерица, со кое се предвидува намалување на трошоците за електрична енергија за улично осветлување за 30 %.

Градоначалникот Ацо Ристов заедно со претставници од партмерите вклучени во проектот, изврши увид во работните активности и како што вели овој проект е предвиден за намалување на трошоците на електрична енергија за улично осветлување во руралните населени места преку искористување на обновливи извори на енергија.

Партнери во проектот се Општина Радовиш, Ромалитико, “ Мрежа за рурален развој, УСАИД Проект “Програма за развој на заедницата“ и ЛАГ Плачковица.

Прочитај повеќе

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе