Connect with us

Радовиш

Започна изградбата на локалниот пат – обиколница, која ги поврзува улиците Плачковица и Калаузлиска во Радовиш

Avatar

Published

на

Граѓаните кои што живеат на обиколницата, која ги поврзува улиците Плачковица и Калаузлиска во Радовиш, после 20 -тина години ветувања, конечно ќе добијат асфалтирана улица.

Градежните ективности започнаа деновиве и се во понапредна фаза, пред тампонирање. Граѓаните задоволни што конечно ќе дојдат до асфалтирана улица иако живеат со години во Радовиш.

Градоначалникот Ацо Ристов денеска изврши увид во работните активости.

Изградбата на улицата со асфалтирање во должина од 906 метри, се очекува  да заврши до крајот на мај, доколку нема неочекувани проблеми. Инвестицијата е вредна околу 16 милиони денари од кои околу 25% се учество на општината, останатите се обезбедено до Центарот за развој на југоисточниот плански регион и Бирото за регионален развој, како дел од Проектот „Туризмот – иднината на регионот“.

Оваа обиколница е од огромно значење за граѓаните на општина Радовиш кои живеат во тој дел од градот а со тоа и за самиот пристап кон планината Плачковица.

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе