Connect with us

Радовиш

Формиран локален Совет за женско претприемништво во Општина Радовиш

Avatar

Published

на

Локален Совет за женско претприемништво, како дел од активностите на Навионалната платформа  за женско претприемништво (НПЖП) во Југоисточниот плански регион, вчера беше формиран во Општина Радовиш. На средбата за формирање на Советот присуствуваа Валентина Дисоска-претседателна НПЖП, Ксенија Вангелова-локален координатор на платформата во Југоисточен регион, претставници на ЛЕР, невладин сектор и жени претприемачки.

Од името на Општина Радовиш за значењето на локалниот совет за женско претприемништво  свое обраќање имаше  секретарот Љупче Почивалец.

Притоа беше врачено и решението за формирање на локалниот Совет.

За претседател на локален Совет за женско претприемништво во Општина Радовиш беше избрана Олгица Бојаџиева, а за потпретседател Зорица Алексова и двете активни жени во бизнис секторот со години. Секретар на Советот ќе биде Гордана Здравкоска.

Локалниот Совет за женско претприемништво се формира со поддршка на Општина Радовиш со цел покренување иницијативи со кои ќе се подобри севкупната атмосфера и живеење во општината.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе