Connect with us

Радовиш

Кои се придобивките од здравиот начин на исхрана, предавање во ООУ” Крсте Петков Мисирков” во Радовиш

Avatar

Published

на

Предавање за влијанието на здравата храна врз развојот кај децата и придобивките од здравиот начин на исхрана беше одржано во ООУ” Крсте Петков Мисирков” во Радовиш. Предавањето се реализираше во соработка на нутриционистот Валентина Глигорова, а со поддршка на Советот на родители на училиштето.

Директорката на училиштето Гордана Здрвакоска, со мал вовед ги запозна ученици колку здравата исхрана е значајна за секого.

„Постојат два вида убавина, надворешна и внатрешна“ рече Здравкоска појаснувајќи дека до надворешна убавина се доаѓа со обично дотерување, но внатрешната зависи од исхраната и од чувствата, односно мислите.

Нутриционистот Валентина Глигорова во своето предавање ги запозна учениците колку овошјето и зеленчукот се важни за нивниот развој, за да се изградат во една здрава личност.

„Најмногу во текот на денот треба да консумираме овошје и зеленчук, околу 80 % од нашата исхрана а 10% се протеини. Денот треба да го започнеме со овошје бидејќи во него имамаме чисти шеќери, тоа ни дава енергија да издржиме во текот на денот, исто е значајно да јадеме и зеленчукот, а се друго доаѓа потоа , житарки,  месо, риба, јајца…“, вели Глигорова.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе