Connect with us

Радовиш

Општина Радовиш достоинствено, со пригодна програма го одбележа празникот 6-ти Ноември, денот на ослободувањето

Media Press

Published

на

Општина Радовиш викендот на достоинствен начин го одбележа празникот 6-ти Ноември – 78 години од ослободувањето на Радовиш.

По тој повод беше одржана свечената академија која се одржа во центарот за култура „Ацо Караманов“, а свое обраќање имаше градоначалникот на Општина Радовиш Ацо Ристов и претседателката на Советот Моника Трајанова.

 За негување на традицијата, за долгогодишна истрајност и упорност една дејност да опстои, да се развива и да се пренесе на новите генерации, за убавиот пишан збор и за друг значаен придонес во афирмација на општина Радовиш, беа доделени шестоноемвриски плакети со што им беше одадено признание и благодарност на одредени граѓани.

Плакета за одржување и продолжување на традиција и значаен придонес во афирмацијата на Општина Радовиш беа доделени во областа на културата на ФА „Злевски Бисери“, Здружение „Невена за тебе, за мене за нас“,  на Оливер Бојаџиев и Павлина Кошевец  во областа на издаваштвото и културата и на Јордан Митев во областа на музиката и уметноста.

Од областа на угостителството и заживување на традицијата беше доделена плакета на Пицерија Мери Џејн, на пицерија Гетзби, слаткарница Македонија или позната како Шуш муш. За долгогодишна успешна дејност и чување на традицијата на фризерски салон „Бонсаи“, берберница „Коко“, и на занаетчија – кондураџија Трајчо Петров.

Плакета беше доделена на Васко Тодоров или попознат како Тошо малерот или Ристо од К-15, за негување и промоција на радовишкиот дијалект. На Маком Треф за долгогодишна трговска дејност и негување на традицијата и на Дијар Јашаров за развој на земјоделството и сточарството.

Постхумно беа доделени 6-то ноемвриски признанија на Мите Јефремов од црковниот хор Свети Јован Дамаскин,  на алпинистите Зоран Мајстоски и Драган Станишков и наТони Танчев за особен придонес во спортот во Општина Радовиш, кои и на доктор Владислав Богатај и Перса Чучкова за особен придонес, хуманост и грижа за  здравјето на граѓаните.       

Радовиш

Пронајден човечки труп на планината Плачковица во атар на село Козбунар, радовишко

Media Press

Published

на

Пронајден човечки труп на планината Плачковица во атар на село Козбунар, радовишко. Вчера во 14.50 часот во Полициската станица Радовиш, З.Н. од Радовиш пријавил дека на планина Плачковица, на место викано „Чаркова река“ во атар на село Козбунар, радовишко, бил пронајден човечки труп.

Увид на местото извршиле екипа на Одделението за внатрешни работи Радовиш и Јавен обвинител од Основно јавно обвинителство Радовиш, по чија наредба трупот бил даден на обдукција, информира СВР Струмица, ПС Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Претставени резултатите од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи во Општина Радовиш

Media Press

Published

на

Претставени резултатите од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи, состојбата на екосистемот и можностите за подобрување на биодиверзитетот во Општина Радовиш, на организиран настан во салата за состаноци во општинската зграда.

Овој настан беше органзиран од страна на Регионалната канцеларија на IUCN за Источна Европа и Централна Азија (ECARO) за „Теренска имплементација на решенија засновани врз природата“ – Презентација на прелиминарните резултати од намалувањето на ризици од катастрофи и анализа на екологијата во Радовиш во рамките на проектот   АДАПТ, организиран  во  партнерство  со  Министерството  за  животна  средина  и просторно планирање и Центарот за управување со кризи.

Проектот работи на зголемување на отпорноста на екосистемите и заедниците на климатски промени и ризици од катастрофи со примена на решенија засновани врз природата во шест држави од Западен Балкан.

На настанот се преставија прелиминарните резултати од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи, состојбата на екосистемот и можностите за подобрување на биодиверзитетот, анализата на живеалиштата и препораки за имплементација на мерки за решенија засновани врз природата за имплементација на локацијата во Радовиш, информираат од општината.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш ја доби Европската ознака за извонредно управување

Media Press

Published

на

На девет општини од Македонија, шест од Косово и три од Хрватска вчера им беше доделена „Европска ознака за извонредно управување” од страна на Европската асоцијација за локална демократија (АЛДА). Како што е наведено, овие девет општини учествуваа во проектот и успешно го спроведоа процесот на самооценување на нивната работа, при што покажале високо ниво на усогласеност со 12-те начела за добро демократско управување на Советот на Европа.

Деветте општини кои ја добија „Европската ознака за извонредно управување” во земјава се: Аеродром, Берово, Битола, Виница, Куманово, Неготино, Новаци, Радовиш и Штип учествуваа во проектот и успешно го спроведоа процесот на самооценување на нивната работа. Воедно покажаа високо ниво на усогласеност со 12 начела за добро демократско управување на Советот на Европа, заедно со три општини од Хрватска и шест од Косово.

Во обраќање на настанот министерот за локална самоуправа Ристо Пенов нагласи дека многу е важно што станува збор за стандарди на Советот на Европа и што целиот процес го води оваа организација.

На настанот се обрати и претседателот на АЛДА, Оријано Оточан, кој го објасни целиот процес на усвојувањето на 12-те принципи на асоцијацијата.

„Европската ознака за извонредност на управувањето“ е воспоставена од Советот на Европа, а почнувајќи од 2021 година, АЛДА e акредитирана организација да го спроведува проектот во Македонија, Хрватска и Косово.

Прочитај повеќе