Connect with us

Радовиш

Општина Радовиш во тековниот период планира сериозни активности преку програмата за Прекугранична соработка

Avatar

Published

на

Градоначалникот на општина Радовиш Ацо Ристов учествуваше на заедничката средба на градоначалници од југоисточниот регион на Македонија и западниот регион на Бугарија, која се одржа на 31 Март и 1 Април во Сандански, Бугарија.

На средбата покрај градоначалниците учествуваа и високи претставници од Владите на двете земји како и други меѓународни претставници кои ја презентираа програмата и досегашните искуства од успешно реализирани проекти.

„Сериозно се фокусираме на меѓународната поддршка и отворените јавни повици кои даваат можности за финансирање на капитални проекти. Една од тие можности е и програмата за прекугранична соработка со Република Бугарија 2021-2027“ вели градоначалникот Ацо Ристов, притоа додавајќи дека прекуграничната соработка е двигател на многу капитални проекти и општина Радовиш во тековниот период планира сериозни активности со оваа програма.

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе