Connect with us

Радовиш

Радовиш изгуби голем спортист и спортски работник, почина Тони Танчев

Media Press

Published

на

 Со ненадејна смрт, Радовиш и Македонија изгубија еден од највредните спортисти и спортски работници, борач и тренер, Тони Танчев. Тони Танчев како дел од БК „Бучим – Јака“ во 1996 година во борење стана европски и светски шампион. Тони е дел и од македонскиот документарен филм на Фондацијата проф. д-р Ванчо Чифлиганец, „Македонскиот сон – Ние сме светски шампиони“.

Во 1989 год како најмлад спортист кој имал само 17 год бил избран во десетте нај успешни спортисти во Република Македонија во сениорска конкуренција, заедно со Зоран Шоров, Пепи Манасков, Наташа Мешковска и Чедо Николовски.

Долги години беше дел од БК „Бучим“ во Радовиш каде работеше и како тренер.

Во последните години тој беше иницијатор и го отвори боречкиот клуб во Конче, каде беше и тренер на маладите борачи кои тренираа во БУЧИМ ШАМПИОНИ КОНЧЕ, кои за само две- три години забележуваа високи  резултати на натпревари.

Тони беше семеен човек и почина на 50- годишна возраст на својот последен тренинг со младите борачи од БК „Бучим Шампиони Конче“.

Погребот ќе биде извршен денеска на градските гробишта во Радовиш, во 15 часот.

Почивај во мир Тони Танчев.

Радовиш

Комплет одела за лична заштита при справување со шумски пожари за пожарникарите од ТППЕ Радовиш

Media Press

Published

на

Центарот за развој на Југоисточен плански регион денеска додели комплет одела за лична заштита при справување со шумски пожари на пожарникарите од ТППЕ Радовиш.

Ова донација е во рамките на проектот ,,Прекугранична соработка во справување со шумски пожари” финансиран од Европската Унија преку Интеррег –ИПА Програмата за прекугранична соработка меѓу Бугарија и Македонија и во склоп на престојниот Ден на пожарникарството-20 мај.

„Личната заштитна опрема е согласно Правилникот за видот и изгледот на униформата,видот на заштитна опрема и начинот и проверка и испитување на нејзина исправност.Останатиот дел од опремата дополнително ќе биде доставена“, рече градоначалникот Ацо Ристов .

Проектот е со времетраење од 24 месеци во која се вклучени обука на пожарникари од специјални обучувачи и добивање сертификат,потпишување Меморандум за соработка и размена на искуства со доброволните пожарникарски друштва од Асоцијацијата на југозападни општини на Република Бугарија.

Целта на проектот е воспоставување на координација и структура за спречување на се почестата појава на шумски пожари како природна катастрофа, меѓу двете земји како дел од партнерството во проектот.

Прочитај повеќе

Радовиш

Пожарникарите од ТППЕ од Радовиш одржаа показна вежба за брза интервенција при појава на пожар

Media Press

Published

на

ТППЕ од Радовиш денеска одржа ЕДНА ОД РЕДОВНИТЕ показни вешби за брза реакција при појава на пожари, која што се одржа во кругот на Спортската сала „25 Мај“ во Радовиш.

„Ова ќе биде редовна пракса и ќе се одржува еднаш месечно за подготвеноста да бида на повисоко ниво“, рече градоначалникот Ацо Ристов кој беше присутен при одржувањето на вежбата.

Екипата од ТППЕ покажа висока подготвеност доколку има потреба за брза реакција за интервенција на пожар на височина. Во вежбата беа вклучени три противпожарни возила.

Прочитај повеќе

Радовиш

ОО на СДСМ, Радовиш: Поминаа шест месеци локална власт на ВМРО -ДПМНЕ во Радовиш, нови проекти нема

Media Press

Published

на

ОО на СДСМ од Радовиш на денешната прес конференција со обвинување, за шест месеци локална власт на ВМРО ДПМНЕ во Радовиш,  промовираат само проекти започнати од претходната власт. Од СДСМ прашуваат каде се најавените капитални проекти како што е нвиот Градски пазар во Радовиш, градскиот рекреативне центар со парк покрај Канлиевата воденица и други.

Прочитај повеќе