Connect with us

Конче

На езерото Мантово поставени табли со кои се известува дека водите не се за капење и рекреативни активности

Media Press

Published

на

На езерото Мантово од пред неколку дена се поставени табли на кои пишува известување дека водите не се за капење и рекреативни активности. Тоа е направено по извршените инспекциски надзори и анализи во врска со загадувањето на Брана Мантово од страна на Државниот инспекторат за животна средина. Таблите со известувањето дека водите не се за капење и рекреативни активности ги постави Општина Конче, по добиениот налог од надлежните институции. Согласно објавениот извештај од Државниот инспекторат за животна средина, една од промените која е забележана е што водата во езерото позеленува како резултат на масовен развиток на сино – зелената алга., појава која претставува закана за целиот еко систем како и за луѓето кои ја користат водата за разни намени.

Исто така добиените резултати укажуваат и на загадување на водите во Брана Мантово од фекални води. Увидот на лице место од Дражвниот инспекторат утврдил дека има изградено поголем број на викендици околу езерото, при што е заклучено дека е потребно да се изврши инспекциски надзор од овластениот инспектор и комуналната инспекција од Општина Конче, за да се провери дали овие објекти имаат изградено септички јами.

Извршените анализи се направени на барање на Рудникот Боров Дол од Радовиш.

Целиот извештај на http://konce.gov.mk/wp-content/uploads/2022/02/%D0%98%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BE.pdf

прикажи повеќе
Advertisement

Конче

Подарени вкупно 250 училишни ранци и училишни прибори на учениците од ООУ ,,Гоце Делчев” од Конче

Media Press

Published

на

Од страна на Конфедерецијата на Балканско – Румелиските Турци од Р. Турција, предводена од страна на Претседателот Сабри Мутлу и заменик Претседателот Зулфетин Хаџиоглу и други претставници од Федерацијата, на учениците од ООУ ,,Гоце Делчев” од Конче беа поделени вкупно 250 училишни ранци и училишни прибори.

Градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов изразува благодарност од негово име и од име на сите граѓани на Општина Конче, за огромната помош која има ја пружија претставниците од Конфедерацијата на сите ученици од општината.

Прочитај повеќе

Конче

Градоначалникот Ристов им посака среќа на сите ученици од ООУ,, Гоце Делчев” во Конче во новата учебна година

Media Press

Published

на

Денеска во ООУ,, Гоце Делчев”во О.Конче со пригодна програма беше одбележаан почетокот на новата учебна година.

„На сите првачиња, на сите ученици и наставници им посакуваме среќа и успех во новата учебна година“, вели градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов кој денеска присуствуваше на првиот училишен ден во училиштето и притоа им подари подароци од општината на сите првачиња.

Прочитај повеќе

Конче

Изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино, Општина Конче

Media Press

Published

на

Општина Конче започна со изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино, од суштинско значење на жителите од ова наслено место.

„Со целосна посветеност и ажурност на теренот,по селектирање на приоритетите, одиме чекор по чекор до комплетна реализација на сите проекти од суштинско значење на жителите на општина Конче. Изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино“ објави градоначалникот Златко Ристов на социјалните мрежи, притоа додавајќи дека потребите на граѓаните, пред се друго.

Прочитај повеќе