Connect with us

Конче

Лозарите од Конче го направија обичајот на празникот Свети Трифун, закроија и благословија за богат род

Media Press

Published

на

Православните христијани денеска го слават Свети Трифун празник познат по обредното закројување на лозјата,  заштитник на лозовите и овошните насади. Лозарите и овоштарите од општина Конче денеска  го прославија празникот свети Трифун. Традиционално органзирани ги посетија своите овошни и лозови насади и го направија обичајот, да закројат и да залијат со црвено вино но и да се помолат за бериќетна година.

Градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов годинава ги придружуваше лозарите и заедно со нив закрои. Тој  заедно со овогодишниот кум Ване Стојанов- Грне на  лозарите им посака богат род и бериќетна година.

По закројувањето веќе неколку години по ред прославата продолжува  во манастирот Свети СТЕФАН, каде се собираат голем број  лозари од Конче кои ја почитуваат оваа традиција, со вино и ракија да наздрават за уште една бериќетна година.  Прославата ја организира избраниот кум од минатата година  со помош на останатите лозари, со поддршка од општината и од спонзорства и истата освен со ручек е збогатена и со добра музика.

Кумот традиционално  дели  лепче со паричка за да се одреди кумот за наредната година кој ќе биде организатор на прославата. 

Инаку Свети Трифун  бил младо сиромашно момче со голема вера во бога и неговите молитви господ ги исполнувал, лекувал и им помагал на лугето, а се молел и за богат род на овошките и лозјето, затоа се смета за заштитник на лозарите и овоштарите, и не бил пијаница како што се мисли меѓу народот.

Конче

Подарени вкупно 250 училишни ранци и училишни прибори на учениците од ООУ ,,Гоце Делчев” од Конче

Media Press

Published

на

Од страна на Конфедерецијата на Балканско – Румелиските Турци од Р. Турција, предводена од страна на Претседателот Сабри Мутлу и заменик Претседателот Зулфетин Хаџиоглу и други претставници од Федерацијата, на учениците од ООУ ,,Гоце Делчев” од Конче беа поделени вкупно 250 училишни ранци и училишни прибори.

Градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов изразува благодарност од негово име и од име на сите граѓани на Општина Конче, за огромната помош која има ја пружија претставниците од Конфедерацијата на сите ученици од општината.

Прочитај повеќе

Конче

Градоначалникот Ристов им посака среќа на сите ученици од ООУ,, Гоце Делчев” во Конче во новата учебна година

Media Press

Published

на

Денеска во ООУ,, Гоце Делчев”во О.Конче со пригодна програма беше одбележаан почетокот на новата учебна година.

„На сите првачиња, на сите ученици и наставници им посакуваме среќа и успех во новата учебна година“, вели градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов кој денеска присуствуваше на првиот училишен ден во училиштето и притоа им подари подароци од општината на сите првачиња.

Прочитај повеќе

Конче

Изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино, Општина Конче

Media Press

Published

на

Општина Конче започна со изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино, од суштинско значење на жителите од ова наслено место.

„Со целосна посветеност и ажурност на теренот,по селектирање на приоритетите, одиме чекор по чекор до комплетна реализација на сите проекти од суштинско значење на жителите на општина Конче. Изградба на нов крак на канализациона мрежа во село Дедино“ објави градоначалникот Златко Ристов на социјалните мрежи, притоа додавајќи дека потребите на граѓаните, пред се друго.

Прочитај повеќе