Connect with us

Радовиш

ЛАГ „Плачковица“ со проект за искористување на сончевата енергија уште пред да се случи енергетската криза

Avatar

Published

на

Уште пред да се случи енергетската криза од која се засеганти сите граѓани во државата, а пред се општините и јавните институции, ЛАГ ,,Плачковица’’ во 2020 и 2021 година, реализира проект со цел искористување на сончевата енергија и нејзино претварање во електрична, за потребите на јавните институции.

За таа цел беа инсталирани Фотонапонски панели на кровот на СОУ „Коста Сусинов“ во Радовиш и на општинската зграда во Конче со што овие две институции ќе добиваат пониски сметки за струја и до 60 одсто.

Со фотонапонски панели енергија ќе произведуваат и зградата на Основното училиште во населбата Три Чешми во Штип и градинката во село Таринци од општина Карбинци кои ќе ја пласираат во мрежата на ЕВН, а за возврат ќе добиваат пониски сметки за струја.

Како што не инфомираше Столе Ѓеоргиев од ЛАГ,, Плачковица’’ станува збор за проект финансиран од Националната програма за рурален развој и четирите општини со цел зголемување искористување на сончевата енергија.

„Не знаевме дека ќе има енергетстка криза, но сега заклучуваме дека проектот сме го реализирале во вистинско време. Годишното производство од секој панел посебно ќе изнесува од 6.000 до 12.000 киловат-часови. Вкупните заштеди изнесуваат од 40 до 60 проценти“, вели Столе Ѓеоргиев од Локалната акциона група Плачковица.

Тој додава дека струјата што ја произведуваат фотонапонските панели се предава на операторот ЕВН и на крајот од секој месец се врши израмнување на сметките со што овие институции плаќат пониски сметки речиси за половина.

Радовиш

ЈП Плаваја со известување до граѓаните на Општина Радовиш и сите продавачи и купувачи на производи кои се продаваат на зелени пазари

Avatar

Published

на

ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација за времена дислокација на градскиот пазар поради изведување на градежни работи за изградба на нов пазар. од тие причини ги известува продавачите и граѓаните на Општина Радовиш дека од овој викенд пазарот ќе се премести на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш.

„Врз основа на Одлуката на Советот на општина Радовиш за времена дислокација на “Градски пазар” Ве известуваме дека ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш. Почнувајќи од сабота 07 октомври 2023 година зелениот пазар ќе функционира на таа локација се до завршувањето на изградбата на новиот покриен пазар. За сите прашања може да контактирате со одговорното лице Велин Ангелов лично или преку повик на бројот 071 793 756.

Локација: https://maps.app.goo.gl/2opj4o2YLMiuAsPC6

Прочитај повеќе

Радовиш

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во Калуѓерица

Avatar

Published

на

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во населено место Калуѓерица, со кое се предвидува намалување на трошоците за електрична енергија за улично осветлување за 30 %.

Градоначалникот Ацо Ристов заедно со претставници од партмерите вклучени во проектот, изврши увид во работните активности и како што вели овој проект е предвиден за намалување на трошоците на електрична енергија за улично осветлување во руралните населени места преку искористување на обновливи извори на енергија.

Партнери во проектот се Општина Радовиш, Ромалитико, “ Мрежа за рурален развој, УСАИД Проект “Програма за развој на заедницата“ и ЛАГ Плачковица.

Прочитај повеќе

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе