Connect with us

Радовиш

Ликовна изложба на Ангела Јанкулова во рамките на „Месецот на книгата“ во библиотеката во Радовиш

Media Press

Published

на

Општинската народна библиотека “Браќа Миладиновци“  со пригодни активности го одбележа Месецот на книгата.

Во рамките на манифестацијата беше отворена изложба на слики од талентираната ученичката Ангела Јанкулова.

Посетителите на изложбата имаа можност да видат 10 слики со разни тематики изработени во традиционалната сликарска техника масло на платно.

„Нашата реалност е пандемијата, кога сите ние имаме доволно слободно време и за книга и за сликање и за уметност, па имавме доволно време со Ангела секоја црта, секоја четкичка, секоја боја да ја анализираме и да направиме нешто, што јас како педагог мислам дека квалитетот на сликите задоволува според нејзината возраст. Таа е штотуку 15 години и се надевам дека градот Радовиш ќе биде сведок на уште вакви изложби“ рече нејзиниот татко Златко Јанкулов кој и помага на Ангела да се развива во уметноста и кој најави за во блиска иднина едно поголем дело кое ќе го видат радовишани.

Ова е четврта изложба по ред на 15-годишната Ангела Јанкулова која вели дека уметноста и е хоби, црта откако знае за себе. Таа вели дека нема да и биде животна професија во иднина, но и дека ќе продолжи да ја негува и да ја развива уметноста како дел од нејзиниот живот.

„Доколку вложиме труд и желба ќе имаме добри резултати. Јас сум горда на себе бидејќи со неполни 15 години веќе имам четири изложби и сите слики се подобри едни од други па мило ми е што напредувам сама со помош на моето семејство“, вели Ангела која започнала со темперни и дрвени боички, а сега веќе црта со масло на платно.

Традиционално во рамките на оваа манифестација Библиотеката распишува награден конкурс за учениците од основните училишта од општина Радовиш. Денес беа доделени наградите за најдобрите творби и благодарници за учество на учесниците и нивните ментори.

Радовиш

Во ООУ „Кирил и Методиј“ во Ораовица во тек е реализација на проект за спроведување на мерки за енергетска ефикасност

Media Press

Published

на

Градоначалникот на општина Радовиш Ацо Ристов денеска  беше во посета на општинското основно училиште „Кирил и Методиј“ во Ораовица каде во тек е реализацијата на проектот за спроведување на мерки за енергетска ефикасност согласно програмата за аерозагадување.

Со цел за енергетска ефикасност и заштеда на енергија ке биде заменета постоечката алуминиумска столаријата со ПВЦ. Исто така во ова училиште целосно беше реконструиран и спортскиот терен.

Прочитај повеќе

Радовиш

Дали општинските згради за нова година ќе останат без струја, градоначалникот Ацо Ристов бара решение од надлежните институции

Media Press

Published

на

Дали зградата на  Локалната самоуправа на Општина Радовиш за нова година ќе остане без струја, како и и јавните образовни институции и уличното осветлување во градот, поради актуелната енергетска криза, или ќе има измени во постапката за набавка на струја, беше проблем кој го спомна градоначалникот Ацо Ристов на одржаниот регионален состанок на ЦУК, кој вчера се одржа во Радовиш и на кој беше присутен и директорот Стојанче Ангелов.

Со овој проблем како што спомна Ристов освен Радовиш се соочуваат и останатите општини и тој побара брза интервенција на Владата со уредба да се смени регулативата за набавка на електрична енергкија и од слободен да се префрлат на регулиран пазар за купување на струја.

Прочитај повеќе

Радовиш

Директорот на ЦУК Стојанче Ангелов на работна средба со институциите за безбедноста на граѓаните за општините Радовиш и Конче

Media Press

Published

на

Работна седница на Регионалниот штаб на РЦУК Радовиш во проширен состав, со активно присусто на новите градочалници на општините Радовиш, Ацо Ристов и на Конче, Златко Ристов, се одржа во просториите на општина Радовиш- сала за совет, под раководство на Стојанче Ангелов, диркторот на Центарот за управување со кризи (ЦУК). По воведодот на рководителот на РЦУК Радовиш, Драги Стојанов согласно дневниот ред, се разви обемна и конструктивна дискусија за подготвеност на субјектите за претстојниот зимски период.
Притоа, имаше размена на идеи предлози, законски надлежности на институциите на подрачјето на општините Радовиш и Конче во интерес на безбедноста и сигурноста на граѓаните.


На работната средба учествуваа и раковидители на Секторот за операции и координација (СОК) од Центарот за управување со кризи (ЦУК) и сите субјекти од Системот за управување со кризи од општините Радовиш и Конче.
Беа донесени заклучоци што претставуваат идна патека за работа во контекст со локалниот менаџмент на кризи во координација со националните правци, со стратешка определба за реално техничко и командно зајакнување, како што посочи Ангелов, а како што градоначалниците потврдија, во контекст на намалување и анулирње на невољите при кризни состојби, како локални, така и регионални. Конкретно, беа донесени глобални заклучоци, кои ќе се практикуваат и локално адаптирани на можните кризни предизвици:

Интензивирање и продолжување на соработката и комуникацијата со субјектите во системот на локално ниво, заради навремено информирање за сите појави и настстани што можат да предизвикаат несакани последици и опасности од поплави, одрони на земја, лизгање на терени, прекини во патниот сообраќај, студено време , наноси од снег и други карактеристични појави за периодот што следува.

Задолжително следење на комуналните претпријатија и водостопанските субјекти на водостоите на реките и речните корита, постојана комуникација и координација со стопанствениците на високи брани. Нормално и да се пропагира до населението да не ги фрла отпадоците во веќе исчистените канали.

Задолжително користење и постапување по оперативните планови за заштита и одбрана од поплави, што ги имаат донесено за дејствување во вакви состојби.

Инаку, покрај директор на Центар за управување со кризи, градоначалниците на општините Радовиш и Конче, управителот на ДПТУ “Боров Дол” ДООЕЛ Радовиш, на седницата зедоа учество и членовите на Ргионалниот штаб: директорот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Радовиш, СВР Струмица ОВР Радовиш, ЕЛС Радовиш, ЕЛС Конче, МЗШВ ПЕ Радовиш, Републички инспектор за патишта, ОО Црвен крст Радовиш, ЈП „Плаваја“ Радовиш, ТППЕ Радовиш, Македонски шуми ПШС „Плачковица“ Радовиш, и АД „Водостопанство“ подружница Радовиш.

Прочитај повеќе