Connect with us

Регион

Медиумските работници од Југоистокот организирани од СЕММ дебатираа за известувањето во услови на Ковид-19

Media Press

Published

на

Во рамките на проектот ,,Поддршка на слободата на изразување во медиумите во С. Македонија’’ што го имплементира  СЕММ со поддршка на делегацијата на ЕУ во земјава, се одржа онлајн средба со медиумските работници од Југоисточниот плански регион кои дебитираа на тема ,,Mедиумско известување за време на Ковид-19 – искуства на СЕММ’’.  На дебатата, меѓу другото, беа презентирани и податоците од анализите на СЕММ  во делот на саморегулацијата, а  свои искуства околу предизвиците за време на пандемијата пренесоа и новинарите.

Извршната директорка на СЕММ –  Марина Тунева подвлече дека нивната анализа покажала дека сензационализмот во информирањето бил регистриран не само во нашето саморегулативно тело, туку и кај другите совети за етика, членки на Алијансата за независни совети за етика во Европа, кои забележале зголемен број претставки  за ова нарушување на етичкиот кодекс. Директорката на СЕММ истакна дека мошне важно е да се внимава и на реакциите на јавноста при објавување на новинарските содржини на социјалните мрежи, а особено на оние кои содржат говор на омраза. Во таа смисла, рече Тунева, улогата на медиумите е особено важна во разобличувањето на говорот на омраза и неговата осуда. Ваквата нејзина констатација дојде откако новинари од овој дел на државата истакнаа дека биле линчувани во коментари при  објавување на релевантни информации поткрепени со изјави на официјални институциии за Ковид-19.

,,Коментарите по социјалните мрежи на објавена информација знаат да бидаат недолични и да предизвикат дискриминаторски однос или, пак, да содржат елементи на говор на омраза. Затоа медиумите, меѓу другото, мора да внимаваат на коментарите кои се пишуваат на  страните на самите медиуми на социјалните мрежи и да се обидат да ги обезличат за да може јавноста да разбере дека станува збор за говор на омраза, но со факти и аргументи. На тој начин ќе се заштити и новинарот, медиумот за кој работи  и ќе укаже на јавноста дека пласираната информација е веродостојна, а некој се обидува да  шири говор на омраза врз основа на паушални и непоткрепени констатации“, истакна Тунева.

Новинарите од Југоисточниот плански регион се итнересираа дали во пандемијата со Ковид-19 се  зголемиле преставките  до Комисијата за жалби во однос на работењето на медиумите. Даниел Димитриески, програмски координатор  од СЕММ, подвлече дека бројката постојано расте. Во 2020 тата бројот на претставки бил зголемен за 50 проценти во однос на 2019. Тој тренд продолжува и во првите месеци  на 2021.

,,Најголемиот број претставки доаѓаат од граѓани и граѓански организации поврзани со паушално инфомирање за ковид кризата и тоа најмногу за сензационалистички наслови. Лани до Комисијата стасале 140 претставки од кои 109 биле решени, 18 биле неосновани, а 13 се решиле со медијација, односно помирување помеѓу страните. Очекуваме и оваа година голем број на претставки. Досега, во 2021 година, до канцеларијата на СЕММ стасале  93 жалби што е за 30 отсто повеќе од лани, за истиот период“, кажа Димитриески.

Серијалот средби за медиумско известување во услови на Ковид 19 ќе продолжи и во останатите плански региони во земјава.

Регион

Започна скринингот, денеска ќе се тестираат ученици во Конче и Дојран

Media Press

Published

на

Скринингот на учениците кој започнува од денеска , 20 октомври ќе се спровеудва, во девет средни училишта во Скопје. и се планира да се тестираат 258 средношколци, а низ државата продолжува во Кривогаштани, Берово, Вевчани, Дебарца, Демир Капија, Дојран, Зрновци, Конче, Лозово, Могила, Новаци, Пехчево, Старо Нагоричане и Центар Жупа, соопшти министерството за здравство

Тестирањето на учениците ќе се спроведува во просторија одредена од училиштето, а тестирањето ќе трае помалку од една минута. Истото е безболно и безбедно, со земање брис од грло и од носна шуплина.

Целта на скринингот е рано детектирање и евентуално пронаоѓање на асимптоматски носители на вирусот Ковид-19 меѓу учениците. Со релевантните податоци ќе се добие целосна слика на трансмисија на вирусот во училиштата, во интерес на децата.

Министерството за здравство апелира на безрезервна поддршка од страна на родителите при давање на потребната согласност. Скринигот ќе обезбеди безбедно одвивање на наставата и заштита на здравјето на децата.

Прочитај повеќе

Uncategorized

Од обработените податоци за Локалните избори ќе има шареноликост во општинските совети во Југоистокот

Media Press

Published

на

Според Општинските изборни комисии во Југоисточниот дел на државата, од обработените податоци за Локалните избори ќе има шареноликост во општинските совети.

Неофицијално во Општина Радовиш ВМРО -ДПМНЕ освои 8 советнички мест во идниот Совет. СДСМ освои 6 советнички места, ЛДП и ДОМ 3 советнички места и независната советничка листа влезе зо 2 советника.

Во Општина Конче е идентична ситуацијата, односно политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со нивните коалиции освоија по четири советнички мандати. Демократската Партија на Турците освои едно советничко место.

Во Општина Василево, најголемите политички партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со нивните коалиции си поделија по седум советнички места додека последното и 15 -то место во советот го освоија Коалицијата ЛДП и ДОМ со Движење одлучно за промени.

По издвоената победа во прв круг за градоначалник во Општина Босилово, победничката партија ВМРО-ДПМНЕ зазема осум советнички места наспроти шест на СДСМ. Последното советничко место го освои „Стига е“.

Во општините со освоени ист број на советнички места од политичките партии во Југоистокот се приклучува и Општина Ново Село со по седум советнички места на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Последното советничко место го освои „Стига е“.

Во Општина Струмица владејачката партија освои 13 советнички места наспроти опозициската ВМРО-ДПМНЕ која освои девет и еден советни од „Стига е“ .

Прочитај повеќе

Избори 2021

Втор круг на локални избори ќе има во пет општини во Југоистокот

Media Press

Published

на

Во пет општини во Југоистокот ќе има втор круг на гласање кое ќе се одржи на 31 октомври.

Втор круг на локалните избори  ќе има во општина Радовиш. Според обработените податоци на ДИК, засега Ацо Ристов од ВМРО-ДПМНЕ  со  4.894 води пред останатите тројца противкандидати. Тој ќе ја води битката во вториот круг со  Коле Чаракчиев кој засега има  3280 освоено гласови.  Горан Поцев освои 2071 и Герасим Конзулов 1895 од вкупните гласачи.

Во Гевгелија во трка во вториот круг  влегуваат Андон Сарамандов, кандидатото на ВМРО -ДПМНЕ со 6.064 гласа  и актуелниот градоначалник и кандидат за втор мандат од СДСМ, Сашо Поцков со 4.465 освоени гласови. Виктор Петков од ЛДП и ДОМ освои 999 гласови, Глигор Петков независен кандидат 504 и Љупчо Кадиев од ИНТЕГРА 129 гласа.

Тесна ќе биде трката во вториот круг помеѓу кандидатите за градоначалник на општина Василево. Таму води Славе Андонов од ВМРО -ДПМНЕ со 3.090 гласови пред Марјан Јанев  од СДСМ  кој освои 3.035.

Втор круг на гласање ќе има и во Општина Конче. Актуелниот градоначалник води со 968 освоени гласови пред Златко Ристов од ВМРО ДПМНЕ кој освои  859. Орхан Баров од ДПТ освои 172 гласови.

 Уште една општина во југоистокот ќе има втор круг за избор на градоначалник на локалните избори 2021. Ново Село не доби градоначалник во првиот круг. За две седмици двајцата кандидати уште еднаш ќе си ги одмерат силите. Звонко Ангелов од СДСМ и Ѓорге Божинов од ВМРО-ДПМНЕ повторно ќе се тркаат за две седмици. Неофицијално, причина е големиот број на неважечки ливчиња, околу 160. Вера во Македонија се одржаа седмите по ред локални избори на кои според податоците кои сега стојат на располагање, вкупната излезенос била 48% односно гласале 848.104 граѓани од вкупно запишаните во избирачкиот список 1.824.864 гласачи, а податоците сеуште се обработуваат.

Гласањето во последните избирачки места според ДИК завршило во 21:55 часот вчера, односно два часа и 55 минути по 19 часот, кога требаше да се затворат избирачките места.

Апаратите за земање отпечаток од прст, што првпат се користат на овие избори, не оставија добар впечаток кај гласачите и тие беа најчестите проблеми со кои се соочуваа и гласачите и членовите на избирачките одбори.

Прочитај повеќе