Connect with us

Радовиш

Денеска се одбележува 7 Април, Светскиот ден на здравјето, втора година по ред во услови на пандемија

Media Press

Published

на

Денеска се одбележува 7 Април Светскиот ден на здравјето, втора година по ред во услови на пандемија.  “Здравјето е право а не привилегија” е мотото под кое оваа година СЗО го одбележува Светскиот ден на здравјето.

Инаку во ЈЗУ „Здравствен дом“ Радовиш секоја година со повеќе активности го одбележуваше овој ден, со бесплатни акции за мерење на шеќер во крвта, со прием на здравствениот персонал и деловни соработници и доделување на благодарници и признанија. Годинава како и минатата година овој ден е посветен на справување со Корона вирусот и почитување на мерките и препораките за заштита.

Директорката на Здравствениот дом од Радовиш д-р Лимонка Илиевска, со апел до граѓаните да ги почитуваат мерките и препораките за заштита од Корона вирус, да си го заштитат своето здравје а со тоа и да му помогнат на медицинскиот персонал кој неуморно се бори за да спаси нечиј живот. 

 „ЈЗУ Здравствен дом Радовиш во услови на пандемија , Светскиот ден на здравството го одбележува работно. Активно работат здравствените работници во пунктот за тестирање, пунктот за вакцинирање и Ковид амбуланта. Време е да изградиме подобро и поздраво општество за секој и секаде.  Голема благодарност за сите Херои од првите борбени редови! вели диркторката на Здравствен дом Радовиш д-р Илиевска.  

По повод 7 Април СВЕТСКИ ДЕН НА ЗДРАВЈЕТО со благодарност до здравствените работници и апел до граѓаните се обрати и градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов.

“Здравјето е право а не привилегија” е мотото под кое оваа година СЗО го одбележува Светскиот ден на здравјето.

Би сакал на сите лекари и здравствени работници да им се заблагодарам за херојската посветеност во борбата против пандемијата и да упатам апел до Вас почитувани граѓани:

Да покажеме дека знаеме да го вреднуваме трудот на медицинските работници! Внимавајте на вашето здравје, заштитете ги своите најблиски, почитувајте ги мерките за заштита!“ вели Конзулов во своето обраќање.

Инаку  годинава на одбележувањето на денот на здравјето, сликата во Здравствениот дом во Радовиш  како и во целата држава е наместо со насмеани лица на граѓаните и здравсвените работници, со лица на кои се гледа страв и неизвесност, со чекање  ред за тестирање,  чекање ред за терапија пред Ковид – амбулантата,  вакцинирање на граѓаните постари од 77 години и вакцинирање на медицинскиот персонал. Годинава овој ден е посветен на подигање на свеста за здравјето на луѓето ширум светот и борбата против пандемијата.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Во ООУ „Кирил и Методиј“ во Ораовица во тек е реализација на проект за спроведување на мерки за енергетска ефикасност

Media Press

Published

на

Градоначалникот на општина Радовиш Ацо Ристов денеска  беше во посета на општинското основно училиште „Кирил и Методиј“ во Ораовица каде во тек е реализацијата на проектот за спроведување на мерки за енергетска ефикасност согласно програмата за аерозагадување.

Со цел за енергетска ефикасност и заштеда на енергија ке биде заменета постоечката алуминиумска столаријата со ПВЦ. Исто така во ова училиште целосно беше реконструиран и спортскиот терен.

Прочитај повеќе

Радовиш

Дали општинските згради за нова година ќе останат без струја, градоначалникот Ацо Ристов бара решение од надлежните институции

Media Press

Published

на

Дали зградата на  Локалната самоуправа на Општина Радовиш за нова година ќе остане без струја, како и и јавните образовни институции и уличното осветлување во градот, поради актуелната енергетска криза, или ќе има измени во постапката за набавка на струја, беше проблем кој го спомна градоначалникот Ацо Ристов на одржаниот регионален состанок на ЦУК, кој вчера се одржа во Радовиш и на кој беше присутен и директорот Стојанче Ангелов.

Со овој проблем како што спомна Ристов освен Радовиш се соочуваат и останатите општини и тој побара брза интервенција на Владата со уредба да се смени регулативата за набавка на електрична енергкија и од слободен да се префрлат на регулиран пазар за купување на струја.

Прочитај повеќе

Радовиш

Директорот на ЦУК Стојанче Ангелов на работна средба со институциите за безбедноста на граѓаните за општините Радовиш и Конче

Media Press

Published

на

Работна седница на Регионалниот штаб на РЦУК Радовиш во проширен состав, со активно присусто на новите градочалници на општините Радовиш, Ацо Ристов и на Конче, Златко Ристов, се одржа во просториите на општина Радовиш- сала за совет, под раководство на Стојанче Ангелов, диркторот на Центарот за управување со кризи (ЦУК). По воведодот на рководителот на РЦУК Радовиш, Драги Стојанов согласно дневниот ред, се разви обемна и конструктивна дискусија за подготвеност на субјектите за претстојниот зимски период.
Притоа, имаше размена на идеи предлози, законски надлежности на институциите на подрачјето на општините Радовиш и Конче во интерес на безбедноста и сигурноста на граѓаните.


На работната средба учествуваа и раковидители на Секторот за операции и координација (СОК) од Центарот за управување со кризи (ЦУК) и сите субјекти од Системот за управување со кризи од општините Радовиш и Конче.
Беа донесени заклучоци што претставуваат идна патека за работа во контекст со локалниот менаџмент на кризи во координација со националните правци, со стратешка определба за реално техничко и командно зајакнување, како што посочи Ангелов, а како што градоначалниците потврдија, во контекст на намалување и анулирње на невољите при кризни состојби, како локални, така и регионални. Конкретно, беа донесени глобални заклучоци, кои ќе се практикуваат и локално адаптирани на можните кризни предизвици:

Интензивирање и продолжување на соработката и комуникацијата со субјектите во системот на локално ниво, заради навремено информирање за сите појави и настстани што можат да предизвикаат несакани последици и опасности од поплави, одрони на земја, лизгање на терени, прекини во патниот сообраќај, студено време , наноси од снег и други карактеристични појави за периодот што следува.

Задолжително следење на комуналните претпријатија и водостопанските субјекти на водостоите на реките и речните корита, постојана комуникација и координација со стопанствениците на високи брани. Нормално и да се пропагира до населението да не ги фрла отпадоците во веќе исчистените канали.

Задолжително користење и постапување по оперативните планови за заштита и одбрана од поплави, што ги имаат донесено за дејствување во вакви состојби.

Инаку, покрај директор на Центар за управување со кризи, градоначалниците на општините Радовиш и Конче, управителот на ДПТУ “Боров Дол” ДООЕЛ Радовиш, на седницата зедоа учество и членовите на Ргионалниот штаб: директорот на ЈЗУ „Здравствен дом“ Радовиш, СВР Струмица ОВР Радовиш, ЕЛС Радовиш, ЕЛС Конче, МЗШВ ПЕ Радовиш, Републички инспектор за патишта, ОО Црвен крст Радовиш, ЈП „Плаваја“ Радовиш, ТППЕ Радовиш, Македонски шуми ПШС „Плачковица“ Радовиш, и АД „Водостопанство“ подружница Радовиш.

Прочитај повеќе