Connect with us

Радовиш

Пријави проблем електронски преку е-формата или на телефонски броеви на општинските службеници во Општина Радовиш

Media Press

Published

на

Општина Радовиш со цел да ја зачува животната средина и јавна чистота, го објави системот Е-ОПШТИНА- ПРИЈАВИ ПРОБЛЕМ и телефонските броеви на општинските службеници на кој што можат граѓаните да пријават проблем.

„Системот ви овозможува во секое време од денот, седум дена во неделата, преку интернет порталот на нашата општина, да пријавите комунален проблем кој нашите служби ќе се обидат да го решат или да ве информираат до каде е решавањето на проблемот во најкраток можен рок“, стои во објавата од Општина Радовиш.

Од листата на проблеми во менито на системот граѓанинот одбира проблем кој сака да го пријави. Во пријавата ја наведува точната адреса (улица и број) или поблиску ја опишува локацијата на која треба да се изврши интервенција. 

„Напишете ги вашите контакт информации за да може да одговориме на вашата пријава и да ве информираме“, велат од општината.

Општина Радовиш ги објави и телефонските броеви на кој граѓаните може да пријават комунален проблем кај општинските службеници. Исто така, во секое време имаат можност да пријават електронски преку е-формата достапна на линкот: https://radovis.gov.mk/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0…

Што се можете да пријавите од листата:
 • Улично осветлување (пријавете дефект на улично осветлување).
 • Улици, патишта и тротоари (пријавете оштетување на асфалт, бетон, камени коцки и бекатон, пријавете работа на патишта, улици и тротоари).
 • Објекти склони на рушење (пријавете објекти склони на рушење: стари куќи, потпорни ѕидови и сл).
 • Урбана опрема (пријавете оштетување на урбана опрема: клупи, корпи за отпадоци и детски забавни паркови).
 • Градба и дива градба (пријавете почеток на изградба на нов објект, доградба и надградба на постоечки објект).
 • Животна средина (пријавете непријатна миризба, загадување на амбиентален воздух, површински води или реки).
 • Пријавете долготрајна и честа појава на бучава (од угостителски објекти, работа на машини и постројки).
 • Отпад (пријавете несовесно постапување со комунален, комерцијален, индустриски неопасен отпад, растителен отпад, отпад од пакување, отпадни масла, искористени (хаварисани) возила, проблеми со собирање и транспорт на отпад од ЈП Плаваја, отпад во приватен имот кој предизвикува нарушување на здравјето на луѓето, градежен шут на регионални, локални патишта и во природа.
 • Кучиња скитници (пријавете присуство на кучиња и мачки скитници на јавна површина кои се болни и агресивни).
 • Јавно зеленило (пријавете уништување и узурпација на јавно зеленило, зеленило покрај улици, паркови, плоштади, кеј, културно историски споменици, јавни паркиралишта, детски забавни паркови, игралишта, гробишта).
 • Гробишта (пријавете скрнавење на надгробни споменици во гробиштата).
 • Водовод и канализација (пријавете го секое течење на вода било да е од водовод или канализација).
 • Пријавете дефект на водоводна инсталација.
 • Пријавете ако има запушување на канализациона мрежа.
 • Пријавете паркирано возило над водоводна или канализациона шахтa.
 • Пријавете ако некој гради над водоводната или канализационата мрежа.
 • Пријавете ако некој врши ископ на подземната водоводна или канализациона мрежа.
 • Пријавете приклучок на водоводна или канализациона мрежа без присуство на овластени лица од ЈП Плаваја, Радовиш.
 • Сообраќајна сигнализација (пријави потреба за поставување на сообраќајна сигнализација на одредени локалитети согласно сообраќајните прописи).
 • Пријави оштетување на постојната сообраќајна сигнализација.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Деновиве активно се работи на санација на кровот на ЦК „Ацо Караманов“ во Радовиш

Media Press

Published

на

Деновиве активно се работи на санација на кровот на центарот за култура “Ацо Караманов“ во Радовиш, проект кој го реализира Општина Радовиш се средства од сопствениот Буџет.

„Конечно ставаме крај на прокиснувањето и оштетувањето на зградата кое се појавува како последица на влагата.  Културните работници, уметниците и граѓаните ќе се вратат во подобри услови“, вели градоначалникот Герасим Конзулов.

 Последен пат кровот  на центарот за култура беше реконструиран пред 10-тина години но последната година повторно се појавија проблеми.

„Следна фаза ќе биде реконструкција на внатрешниот дел односно на плафонот кој е оштетен од прокиснувањето на кровот“, вели директорката на домот на културата Изабела Ангелова, која изразува благодарност до Општина Радовиш и до градоначалникот Конзулов за реализацијата на овој проект.

 Инаку центарот за култура „Ацо Караманов“ е единственото место каде се одржуваат сите културни настани, манифестации, концерти, изложби, театарски претстави, кино проекција и други настани со кои се  унапредува културата во Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Три нови струки во СОУ „Коста Сусинов“ во Радовиш кои ќе бидат и финансиски поддржани

Media Press

Published

на

СОУ Коста Сусинов од Радовиш годинава нуди три нови  струки од кои едната е дуална паралелка во која учениците своето теоретски знаење,  ќе можат да го надополнат со посетување на пракса во компанија во случајот во Радовиш во рудниците Боров Дол и Бучим. Учениците од оваа паралелка ќе добиваат и месечна стипендија од министерството за образование од 3.500 денари месечно.

„Трите нови струки освен гимназиските паралелки се Електротехничка струка -профил, електротехничар енергетичар, Машинска струка – профил, машински техничар и Рударско, геолошка и металуршка струка – профил, рударско- геолошки техничар“, рече директорот на училиштето Гоце Лазаров.

Според соопштувањата на Министерството за образование и наука за сите ученици кои ќе одберат некои од понудените стручни профили, а со цел мотивирање на учениците да го одбираат средното стручно образование, за прв пат од новата учебна 2021/2022 година се воведуваат 2.200 стипендии за сите оние кои ќе се запишат во прва година во средно стручно училиште и од нив, 2000 стипендии во месечен износ од 3.500 денари ќе бидат наменети за ученици запишани во дуалните паралелки во четиригодишното образование, како и за ученици запишани во тригодишно образование, додека 200 стипендии ќе бидат наменети за ученици запишани во дефицитарни струки како електро-техничка, машинска, итн.

 Вкупно според конкурсот во средното училиште во Радовиш  ќе можат да се запишат околу 300 ученици во прва година, кои ќе бидат распоредени во девет паралелки.

Прочитај повеќе

Радовиш

Апел за заштита од пожари на отворен простор

Media Press

Published

на

Територијата на Република Македонија во текот на летниот период се соочува со зачестеност на полски и шумски пожари кои се помогнати од покачувањето на темпратурите и сушниот период, а човечкиот фактор е посочен како причинител на истите, кои освен што ја загрозуваат животната средина, се закануваат и по животот на граѓаните.

Од тие причини Општина Радовиш упатува предупредување и апел до сите лица кои работат или се движат на отворен простор, особено на земјоделците кои интензивно се подготвуваат за пролетната сеидба и се палат отпадоци и стрништа на нивите.

„Да не се пали оган на отворен простор и на необезбедени места.

Да не се палат стрништа, земјоделски и други површини.

Да не се врши палње на отпад и друг горлив материјал.

Да не се фрлат отпушоци од цигари и догорчиња.

Доколку се забележи пожар на отворен простор, граѓанска должност е на секој граѓанин е до го пријави до надлежните институции. Од брзината и точноста на информацијата, зависи и успехот на акцијата за гасење и контрола на пожарот.

Доколку се затекнати лица кои палат оган на отворен простор, односно предизвикуваат пожари поради палење на стрништа, истите ќе подлежат на високи законски санкции.

Пожарот може да се пријави на 192 -Полиција, 193 – ТППЕ ( Територијална противпожарна единица), 195 – РЦУК (Регионален центар за управување со кризи), 632-274 – РЦУК Радовиш, 635-397 -Пожарна Радовиш, 634-105 -МВР ПС Радовиш и 617-700- Општина Радовиш“, стои во апелот до граѓаните од Општина Радовиш.

Прочитај повеќе