Connect with us

Радовиш

Ќе остане ли Спортската сала во Радовиш без електрична енергија, што се дискутираше на одржаната 55 седница на Совет

Media Press

Published

на

Советот на Општина Радовиш ја одржа 55 седница на која според предвидениот дневен ред беа разгледани и усвоени завршните сметки на образовните и јавни институции во општината за 2020 година. Односно усвоени беа завршните сметки на основите училишта во Општина Радовиш и на средното училиште „Коста Сусинов“, како и завршните сметки  на детската градинка „Ацо Караманов“, на центарот за култура „Ацо Караманов“, Општинската библиотека „Браќа Миладиновци“ и на ЈП Плаваја, Радовиш.

 На почетокот беа поставени и неколку советнички прашања  но основното прашање беше зошто градоначалникот на Општина Радовиш  и раководителот на одделението за урбанизам, не се присутни за да одговорат на истите.

Советникот Енис Омер кој пристигна на седницата со задоцнување, се извини од името на градоначалникот Конзулов за кој рече дека биле на средба со сериозен инвеститор, кој бил заинтересиран да инвестира во Општина Радовиш, па од оправдани причини неможел да присуствува на седницата.

Советникот Бојан Митевски повторно со прашање, што е направено околу концесијата од Рудникот Бучим.

Во врска со ова прашање со кое е засегната целата општина, побаравме одговор од градоначалникот Конзулов.

„Благовремено до Министерството за економија има поднесено иницијатива  од страна на градоначалникот, за промена  на Законот за минерални суровини и го очекуваме одговорот, бидејќи случајот со рудникот Боров Дол е за прв пат во Македонија, рудното тело да опфаќа три општини. И затоа е потребно да се произнесе Министерството за економија преку свој експерти за таа намена“, вели градоначалникот Конзулов во својот одговор.

 Во продолжение на седницата меѓу другото беше ставен на разгледување финасискиот извештај на Спортската сала за 2020 година, за кој подетално образложение даде директорката Марија Станковиќ и околу кој се разви дискусија.

Директорката Станковиќ побара одржување на вонредна седница на Советот со цел да се изгласа Предлог- одлуката за одобрување финасиски средства на  Спортската сала,  која не беше прифатена како дополнителна точка во дневниот ред на предлог на градоначалникот Конзулов за оваа седница,  бидејќи спортската сала како што рече, од денеска ќе биде исклучена од електричлн енергија.

Радовиш

Деновиве активно се работи на санација на кровот на ЦК „Ацо Караманов“ во Радовиш

Media Press

Published

на

Деновиве активно се работи на санација на кровот на центарот за култура “Ацо Караманов“ во Радовиш, проект кој го реализира Општина Радовиш се средства од сопствениот Буџет.

„Конечно ставаме крај на прокиснувањето и оштетувањето на зградата кое се појавува како последица на влагата.  Културните работници, уметниците и граѓаните ќе се вратат во подобри услови“, вели градоначалникот Герасим Конзулов.

 Последен пат кровот  на центарот за култура беше реконструиран пред 10-тина години но последната година повторно се појавија проблеми.

„Следна фаза ќе биде реконструкција на внатрешниот дел односно на плафонот кој е оштетен од прокиснувањето на кровот“, вели директорката на домот на културата Изабела Ангелова, која изразува благодарност до Општина Радовиш и до градоначалникот Конзулов за реализацијата на овој проект.

 Инаку центарот за култура „Ацо Караманов“ е единственото место каде се одржуваат сите културни настани, манифестации, концерти, изложби, театарски претстави, кино проекција и други настани со кои се  унапредува културата во Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Три нови струки во СОУ „Коста Сусинов“ во Радовиш кои ќе бидат и финансиски поддржани

Media Press

Published

на

СОУ Коста Сусинов од Радовиш годинава нуди три нови  струки од кои едната е дуална паралелка во која учениците своето теоретски знаење,  ќе можат да го надополнат со посетување на пракса во компанија во случајот во Радовиш во рудниците Боров Дол и Бучим. Учениците од оваа паралелка ќе добиваат и месечна стипендија од министерството за образование од 3.500 денари месечно.

„Трите нови струки освен гимназиските паралелки се Електротехничка струка -профил, електротехничар енергетичар, Машинска струка – профил, машински техничар и Рударско, геолошка и металуршка струка – профил, рударско- геолошки техничар“, рече директорот на училиштето Гоце Лазаров.

Според соопштувањата на Министерството за образование и наука за сите ученици кои ќе одберат некои од понудените стручни профили, а со цел мотивирање на учениците да го одбираат средното стручно образование, за прв пат од новата учебна 2021/2022 година се воведуваат 2.200 стипендии за сите оние кои ќе се запишат во прва година во средно стручно училиште и од нив, 2000 стипендии во месечен износ од 3.500 денари ќе бидат наменети за ученици запишани во дуалните паралелки во четиригодишното образование, како и за ученици запишани во тригодишно образование, додека 200 стипендии ќе бидат наменети за ученици запишани во дефицитарни струки како електро-техничка, машинска, итн.

 Вкупно според конкурсот во средното училиште во Радовиш  ќе можат да се запишат околу 300 ученици во прва година, кои ќе бидат распоредени во девет паралелки.

Прочитај повеќе

Радовиш

Апел за заштита од пожари на отворен простор

Media Press

Published

на

Територијата на Република Македонија во текот на летниот период се соочува со зачестеност на полски и шумски пожари кои се помогнати од покачувањето на темпратурите и сушниот период, а човечкиот фактор е посочен како причинител на истите, кои освен што ја загрозуваат животната средина, се закануваат и по животот на граѓаните.

Од тие причини Општина Радовиш упатува предупредување и апел до сите лица кои работат или се движат на отворен простор, особено на земјоделците кои интензивно се подготвуваат за пролетната сеидба и се палат отпадоци и стрништа на нивите.

„Да не се пали оган на отворен простор и на необезбедени места.

Да не се палат стрништа, земјоделски и други површини.

Да не се врши палње на отпад и друг горлив материјал.

Да не се фрлат отпушоци од цигари и догорчиња.

Доколку се забележи пожар на отворен простор, граѓанска должност е на секој граѓанин е до го пријави до надлежните институции. Од брзината и точноста на информацијата, зависи и успехот на акцијата за гасење и контрола на пожарот.

Доколку се затекнати лица кои палат оган на отворен простор, односно предизвикуваат пожари поради палење на стрништа, истите ќе подлежат на високи законски санкции.

Пожарот може да се пријави на 192 -Полиција, 193 – ТППЕ ( Територијална противпожарна единица), 195 – РЦУК (Регионален центар за управување со кризи), 632-274 – РЦУК Радовиш, 635-397 -Пожарна Радовиш, 634-105 -МВР ПС Радовиш и 617-700- Општина Радовиш“, стои во апелот до граѓаните од Општина Радовиш.

Прочитај повеќе