Connect with us

Регион

Општините од Југоистокот ќе добијат дел од парите од концесионерот „ТАВ“, кои беа наменети за изградба на карго аеродром во Штип, најмногу ќе добие Струмица

Media Press

Published

on

35 милиони евра од концесионерот „ТАВ“, кои беа наменети за изградба на карго аеродром во Штип, Владата ги распеделува за реализација на 99 инфраструктурни проекти во 75 градови.

Портпаролите на Владата, на денешната прес-конференција ги презентираа детали од одлуката за прераспределба на парите од концесионерот „ТАВ“, кои беа наменети за изградба на карго аеродром во Штип, а сега со нив ќе се финансираат проекти низ целата држава. 

Станува збор за реализација на инфраструктурни проекти кои ќе им го подобрат квалитетот на живеење на граѓаните. Парите се наменети за изградба на водоводни мрежи, фекална и атмосферска канализација, реконструкција на локални патишта, доизградба на детски градинки, реконструкција на основни и средни училишта, резервоари за вода, системи за водоснабдување и останати проекти.

Од општините во Југоисточниот регион, најмногу средства ќе добие Општина Струмица, околу 86,7 милиони денари а најмалк Дојран 2,6 милиони. Потоа Општина Ново село ќе добие околу 40, 5 милиони денари, Валандово ќе добие 33,9 милиони, Василево 25,7 милиони, Радовиш 23,3 милиони денари, Конче 18,1 милиони, Гевгелија 13 милиони денари, Богданци ќе добие 10, 3 милиони, и Босилово – 7,4 милиони денари.


Според договорот со компанијата „ТАВ“ склучен во 2008 година и дополнет со 4 анекси, беше предвидено со 49 милиони евра да се изгради и карго аеродром. Промената е направена врз основа на анализа за проценка на економска оправданост од февруари 2020. 
Евентуалната позитивна разлика помеѓу проектираната и изведбената цена, ќе биде уплатена на посебна сметка на Генералниот секретаријат на Владата и парите ќе бидат наменети за чистење на линданот од кругот на фабриката „ОХИС“.

Македонија

Колку паушал земаат општинските советници

Media Press

Published

on

Според анализата на opendata.mk, висината на општинските советници ја чинат државата околу 3,5 милиони евра годишно. Годишните трошоци за исплата на надоместоците на советниците на локалната самоуправа во земјава изнесуваат над 215 милиони денари, односно над 3,5 милиони евра.

Овие податоци се од анализата за 2019 година, од добиениените податоци од општините, за висината на месечните надоместоци на советниците и бројот на одржани седници. Вкупниот број на советници во сите 80 општини и Градот Скопје достигнува 1.319.

На ниво на државата, најголеми годишни трошоци за советниците од 214 илјади евра одделува Градот Скопје. Следува Куманово со одделени околу 115 илјади евра месечни надоместоци. Понатаму во табелата се наоѓаат Тетово, Битола и Гостивар со годишни трошоци од околу 104 илјади евра од локалната самоуправа. Последни на листата со најниски трошоци за граѓаните се општините Новаци и Конче со по 16 илјади евра, Зрновци со околу 14 илјади евра и Вевчани со близу 9 илјади евра годишни трошоци за советниците.

Општина Радовиш за своите 20 советници годишно одделува околу 3.5 милиони денари или околу 58000 евра од локалната самоуправа. Членовите на советот на општината земаат паушал од околу 14.500 денари додека претседателот на советот добива околу 20.000 денари.

Најмногубрен совет од регионот има Општина Струмица каде брои 23 членови воедно и тие имаат највисоки паушали од околу 17.000 денари и претседател на советот со околу 22.000 денари паушал на месечно ниво.

Најниски паушали од регионот има Општина Конче, каде советниците земаат по околу 9000 денари, а претседателот околу 11.500 денари паушал.

Continue Reading

Македонија

Санкционирани 319 лица за неносење заштитна маска

Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие (11/12.01.2021 година) на територијата на државата по однос на мерката за не носење лична заштита на лице регистрирани се 319 прекршоци.            Во Југоисточниот регион се забележани само 12 прекршоци, што значи дека граѓаните се навикнаа да носат маски.

 Но и покрај намалениот број на прекршоци во споредба од пред неколку дена, кога беа регистрирани и по 700 до 800 прекршоци за едно деноноќие Министерството за внатрешни работи, сепак апелира до граѓаните  да ги почитуваат мерките и протоколите донесени од Владата со цел справување со Ковид -19.

Казната за непочитување на оваа мерка е 20 евра во денарска противредност.

Continue Reading

Регион

Акциска контрола на СВР Струмица за возење под дејство на алкохол

Media Press

Published

on

Вчера во периодот од 12.00 до 20.00 часот на подрачјето на Секторот за внатрешни работи Струмица била спроведена акциска контрола за откривање на возачи кои управуваат моторни возила под дејство на алкохол. Во акциската контрола биле констирани 13 прекршоци, од кои еден по акциската контрола и 12 останати прекршоци, кои се соодветно санкционирани.

Во истиот временски период била спроведена и акциска контрола за откривање на возачи кои управуваат возила со брзина поголема од дозволената, при што се констатирани 62 прекршови, од кои 50 по акциската контрола и 12 останати прекршоци, кои се соодветно санкционирани.

Continue Reading