Connect with us

Радовиш

Општина Радовиш донесе одлука за доделување на стипендии на талентирани ученици од основното и средното образование

Media Press

Published

on

Локалната самоуправа на Општина Радовиш донесе одлука за доделување на стипендии на талентирани ученици од основното и средното образование за учебната 2020-2021 година.

Висината на стипендијата за основното образование изнесува 2500 денари и се прима девет месеци колку што трае учебната година. Стипендии за учебната 2020/2021 година се доделени на следните ученици од основното образование:

VI одделение
1. Елена Арсова – ООУ Никола Карев
2. Борјан Тодоров – ООУ Никола Карев
3. Александар Петров – ООУ Никола Карев
4. Атанас Ципушев – ООУ Крсте П. Мисирков

VII оделение
1. Спасија Лукарова – ООУ Никола Карев
2. Ана Марија Ѓоргиева – ООУ Никола Карев
3. Елена Ѓоргичкова – ООУ Никола Карев
4. Елена Ефтимова – ООУ Крсте П. Мисирков

VIII одделение
1. Матеј Цветковски – ООУ Никола Карев
2. Марија Здравева – ООУ Крсте П. Мисирков
3. Катерина Крстева – ООУ Никола Карев
4. Драган Петрушев – ООУ Никола Карев

IX одделение
1. Добрилка Ѓоргиева – ООУ Крсте П. Мисирков
2. Пенка Трајкова – ООУ Крсте П. Мисирков
3. Елена Јованова – ООУ Крсте П. Мисирков
4. Давид Каранфилов

Висината на стипендијата за основното образование изнесува 3000 денари и се прима девет месеци колку што трае учебната година. Стипендии за учебната 2020/2021 година се доделени на следните ученици од средното образование:

СОУ Коста Сусинов, Радовиш

I-ва година
1. Константин Ѓозев (ООУ Крсте П. Мисирков)
2. Зорица Ристова (ООУ Никола Карев)
3. Кира Митева (ООУ Коста Рацин)

II-ра година
1. Ана Бибовска

III-та година
1. Марија Прастова

IV-та година
1. Стефан Ефтимов

Општина Радовиш доделува и стипендии по основ на социјален карактер во висина од 2500 денари за ученици од основното образование и 3000 денари за ученици од средното образование. Стипендијата се прима девет месеци колку што трае учебната година. Стипендии по основ на социјален карактер се за учебната 2020/2021 година се доделени на следните ученици:

1. Верица Поцева – СОУ Коста Сусинов
2. Давид Тренчев – ООУ Никола Карев
3. Викторија Спасова – СОУ Коста Сусинов
4. Кети Милева – СОУ Коста Сусинов
5. Столе Илиев – ООУ Коста Рацин

Општина Радовиш со секој корисник на стипендија ќе склучи посебен Договор. Одлуката влегува во сила на денот на донесувањето и истата може да ја погледнете на следниот линк.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Мразеви на Патишка река, вистински предизвик за алипинистите

Media Press

Published

on

Членови од АК Плоча од Радовиш викендот направија редовни зимски тренинзи на качување на натечен мраз кој се наога во близината на селото Патишка Река на 20 километри од Скопје на падините на Јакупица под Остри врв.

„Поради топлата зима и малите врнежи на снег условите единствено овој викенд на кој температурите паднаа под нулата,  создадоа мали услови за ваков вид на активност. На локалитетот спонтано се собравме 20 сетина алпинисти од повеќе градови и повеќе клубови кој вежбаа и го искусија ваквиот начин на качување, кои пред се уживаа во леденото задоволство“, вели Зоран Мајсторски од Алпинистички клуб „Плоча“ од Радовиш, кој често оди на вакви искачувања по мраз во зима.

Continue Reading

Радовиш

Денеска е Богојавленски водосвет, беше крстена водата во двата црковни храма во Радовиш

Media Press

Published

on

Денеска пред одбележувањето на големиот православен празник Богојавление или Водици беше крстена  водата во сите православни храмови односно денеска е  Богојавленски водосвет. Во црковните храмови Света Троица и Свети Пророк Илија во Радовиш беше одржана утринската  божествена литургија а потоа беше осветена водата.

Пред да ја започне Исус Христос својата евангелска мисија на земјата, светиот пророк Јован Крстител  почнал да проповеда и да го повикува народот да дојде да се очисти со светото крштевање во реката Јордан и подготвени да го дочекаат Исус Христос.  

Верниците кои што присуствува на утринската  божествена литургија  и на молитвата за осветување на водата, потоа си понесоа од осветената вода во своите домови за здравје, телесно и духовно спасение. Од осветената вода потоа верниците во своите домови можат да се напијат наутро на гладно и само на празник или во недела.  

Continue Reading

Радовиш

Годинава ќе биде изоставено традиционалното чествување на празникот БОГОЈАВЛЕНИЕ – Водици, Светиот крст нема да биде фрлен во осветените води

Media Press

Published

on

Поради ситуацијата со корона вирусот и пропишаните мерки оваа година ќе биде изоставено традиционалното чествување на празникот БОГОЈАВЛЕНИЕ – Водици, соопштува Православната црква во Радовиш.

„Оваа година нема да има положување на чесниот и животворен крст во водите на Градскиот базент како и во реките и базените во останатите села каде што имаше ваква традиција. Затоа на 18.01. 2021 год. (понеделник) на празникот Водокрст во кругот на градските цркви во 09:00 часот ќе се изврши ГОЛЕМ БОГОЈАВЛЕНСКИ ВОДОСВЕТ и ќе можете да си земете од осветената вода.

Исто и на 19. 01.2021 год.(вторник) на празникот Водици -БОЈОЈАВЛЕНИЕ по светата литургија ќе се изврши Голем Богојавленски водосвет. Ве замолуваме да се држиме до пропишаните мерки на претпазливост.

И двата дена црквите ќе бидат отворени во текот на целиот ден.Однапред Ви благодариме за Вашето разбирање.Нека е напомош и за многу години.БОГ СЕ ЈАВИ – НАВИСТИНА СЕ ЈАВИ“, стои во соопштенито од Православната црква во Радовиш.

Инаку традиционалното фрлање на Светиот крст во Радовиш секоја година се вршеше во водите на базенот во спортскиот центар Шампионче.

Continue Reading