Connect with us

Радовиш

На седница на Совет на Општина Радовиш, присутни и директорите на образовните институции, со цел да ги изнесат проблемите со кои се соочуваат

Media Press

Published

on

На одржаната 47 седница на Советот на Општина Радовиш беа присутни и директорите на образовните институции, со цел да образложат дали се соочуваат со одредени проблеми, имајќи предвид дека учебната година започна  во вонредни  услови  поради Корона кризата.  Советникот Бојан Митевски им се заблагодари за присуството, но истовремено и потенцира дека тие како опозиција барале уште пред почетокот на учебната година да присуствуват на седница и да ги изнесат нивните проблеми со цел да им се помогне.  Тој постави директно прашање дали учебната година започна успешно.

 Во однос на почетокот на новата учебна година во училиштата во Радовиш и во населените места  Државниот просветен инспектор и претседател на Советот  Викица Манолева рече дека наставата се одвива од 1 до 3 то одделение со физичко писуство, а остантите онлајн. Училиштата се премени се средства за дезинфекција и топломери и единствено се соочуваат со проблеми околу  техничката опрема.

Директорката на ООУ Коста Рацин од Подареш рече дека во нејзиното училишта како и во останатите, се соочуваат со некои проблеми од техничка природа.  Во училиштето се спроведуваат мерките согласно протоколот, во однос на наставниот кадар тие се подготвени и обучени, но се соочуваат со недостаток на техничка опрема, за социјално загрозени ученици.  

По завршувањето на исцрпната дискусија и кратката пауза советникот Горан Поцев рече дека опозицијата ќе ја напушти седницата притоа образложувајќи ги причините. 

Причината според Поцев беше дека дневниот ред е усвоен, а тие не се изјасниле за негово прифаќање или отфрлање, како и забелешка на отфрлената точка 2 од дневниот ред со што се создавала можност за кочење на работата на градоначалникоти локалната самоуправа. По напуштањето на седницата, поради немање кворум за работа, истата беше прекината, а продолжението дополнително ќе биде закажано.

Радовиш

Реализација на неколку капитални проекти ќе ја обележат 2020, за Општина Радовиш

Media Press

Published

on

Реализација на неколку капитални прокети ја обележаa 2020 година, за Општина Радовиш. Главен проект за општината и за градоначалникот Герасим Конзулов секако е изградбата на нов резервоар за вода,  капитален проект со прекугранична соработка со Бугарија, во вредност од 53.306.000 денар, со кој се реши едно клучно прашање, проблемот со водоснабдувањето во високите зони на градот. 

Во оваа година ќе остане забележано и реконструкцијата на регионалниот пат од Радовиш кон планината Плачковица во должина од 7 километри со средства обезбедени од Министерството за транспорт и врски во вредност од 35 милиони денари.

Според градоначалникот Конзулов после 40 години за прв пат се реконструира овој пат, со што се подобрија условите за движење на возилата. Исто така беше изграден и патот од Бел камен до месноста Добра,  во должина од три километри.

Изградба на коритото на река Сушица од 2,2 километри  е еден од проектите кој започна да се реализира во 2020 гоинна. Река Сушица само во последните десетина години се има излеано трипати и претставува потенцијална опасност за поплави. Наскоро речното корито ќе добие сосема нов изглед со кеј и улица покрај раката.

Проектот за енергетска ефикасност на ООУ Орце Николов од Ињево исто така е еден од капиталните проекти со кој беше извршена реконструкција на училиштето по европски стандарди. Средствата во износ од околу 288 илјади евра беа обезбедени од ИПА фондовите на ЕУ за прекугранична соработка.

Во 2020 се реализира и проектот за енергетски ефикасно улично осветлување, преку кој се  заменети сите стари, со нови лед, еколошки сијалици. Станува збор за инвестиција во вредност 1,6 милиони евра поддржана од Европската Банка за обнова и развој преку ЕСКО модел на јавно приватно партнерство. Општина Радовуш средствата ќе ги враќа исклучево преку заштеда на енергија, а опремата останува на трајно користење.

Општина Радовиш во 2020, набави камион кипер за потребите на ЈП Плаваја за справување со отпадот и за други потреби, со што го збогати возниот парк, со средства од Светска банка и од општинскиот буџет.

Во 2020 беше извршена и реконструкција на втората коловозна лента на Булеварот Александар Македонски во Радовиш, изградени беа и неколку  улици во градот и во населени места со што се подбрени ивфраструктурните услови на граѓаните.  

Continue Reading

Радовиш

Од денеска започна второто полугодие од оваа учебна година

Media Press

Published

on

Во двете ООУ Никола Карев и Крсте Петков Мисирков во Радовиш, наставата започна успешно. Како што велат директорите на овие училишта вообичаено учениците биле пречекани во затоплени простории, подготвени за настава. Во централните училишта учениците од 1 до 3 одделение настава посетуват со физичко присуство а од 4 до 9 оделение онлајн. Во подрачните училишта наставата се одвива со физично присуство за учениците од 1 до 5 одделение.  

Матуранти денеска не се вклучија во онлајн-наставата и во почетокот на второто полугодие од учебната година. Организирани од Средношколскиот сојуз, почнаа бојкот зашто бараат да полагаат два наместо четири предмети од државната матура – спротивно на ставот на МОН дека оваа година нема да има измени во бројот на испити, но дека ќе се полага по скратени програми. Тие бараат намалување на бројот на предмети во државна матура и како што најавуваат бојкотот ќе трае една недела.

Continue Reading

Радовиш

(Видео) Осветени водите во црковниот храм Свети Пророк Илија во Радовиш на денешниот голем празник Богојавление

Media Press

Published

on

Православните верници денеска го одбележаа големиот христијански празник Богојавление – Водици со свети литургии во црквите и нивните дворови. Оваа година поради пандемијата со Ковид – 19 немаше организирање фрлање на светиот крст во вода и скокање по него, за големиот празник Богојавление. Но сепак водата беше осветена во сите црковни храмови.

Во црковниот храм Свети Пророк Илија во Радовиш беа целосно испочитувани препораките и мерките за заштита од Ковид – 19 и во присуство на мал број верници беше осветена водата, по што верниците си понесоа и во своите домови. Претходно во црковниот храм беше одржана света божествена литургија.

Богојавление се празнува уште од вториот век, а е поврзан со крштевањето на Исус Христос во водите на реката Јордан од страна на Свети Јован, кој од тогаш се нарекува Крстител. Празникот се нарекува уште и Водици поради големиот водосвет што го извршува црквата на овој ден.

Continue Reading