Connect with us

Регион

Оддржана обука за платформата за директна комуникација помеѓу локалните земјоделци

Media Press

Published

on

Во организација на Фондацијата за локален развој и развој на информатички технологии- Гевгелија се одржа обука на тема „Локалните системи на храна, предности и можности“, во рамките на проектот „Избери здраво-купувај локално“, одобрен за реализација од страна на Мрежата за рурален развој, а финансиран од шведската организација „We Effect”. Во рамките на оваа обука беше презентирана и интернет-платформата www.kupuvajlokalno.mk.

– Покрај Гевгелија се опфатени и општините Богданци, Валандово и Дојран. Проектот има за цел директна комуникација преку електронска платформа помеѓу земјоделците од овие општини и заинтересираните купувачи на земјоделски производи. На тој начин очекуваме зголемување на заработувачката на примарните земјоделски производители, но во истовреме и зголемување на довербата и партнерството меѓу производителот и потрошувачот.

Идејата е да се поврзат луѓето, да се поттикне локалниот развој во руралните средини и да се минимизира бројот на врски (линкови), односно посредници при продажбата за да се направи одржлив систем на храна изграден преку партнерство, што е еден од принципите на ЛЕАДЕР пристапот за рурален развој,“исткана раководителот на ФЛОРИТ, Ристо Атанасовски.

Обуката беше реализирана со почитување на протоколот за организирање настани, за заштита од КОВИД-19.

Регион

Пожар во Струмичко – шест пожарникари-спасители учествувале во гаснење на запалена штала

Media Press

Published

on

Од Територијалната Против Пожарна Единица Струмица известуваат дека денес во околу 10:30 часот учествувале во гаснењето на зашалена штала.

Во Интервенцијата учествувале две Против-пожарни возила возила и шест пожарникари спасители.

Пожарот е успешно локализиран и ликвидиран и е спречено негово ширење кон другите објекти во негова близина.

33332 sharesLikeCommentShare

Continue Reading

Македонија

Колку паушал земаат општинските советници

Media Press

Published

on

Според анализата на opendata.mk, висината на општинските советници ја чинат државата околу 3,5 милиони евра годишно. Годишните трошоци за исплата на надоместоците на советниците на локалната самоуправа во земјава изнесуваат над 215 милиони денари, односно над 3,5 милиони евра.

Овие податоци се од анализата за 2019 година, од добиениените податоци од општините, за висината на месечните надоместоци на советниците и бројот на одржани седници. Вкупниот број на советници во сите 80 општини и Градот Скопје достигнува 1.319.

На ниво на државата, најголеми годишни трошоци за советниците од 214 илјади евра одделува Градот Скопје. Следува Куманово со одделени околу 115 илјади евра месечни надоместоци. Понатаму во табелата се наоѓаат Тетово, Битола и Гостивар со годишни трошоци од околу 104 илјади евра од локалната самоуправа. Последни на листата со најниски трошоци за граѓаните се општините Новаци и Конче со по 16 илјади евра, Зрновци со околу 14 илјади евра и Вевчани со близу 9 илјади евра годишни трошоци за советниците.

Општина Радовиш за своите 20 советници годишно одделува околу 3.5 милиони денари или околу 58000 евра од локалната самоуправа. Членовите на советот на општината земаат паушал од околу 14.500 денари додека претседателот на советот добива околу 20.000 денари.

Најмногубрен совет од регионот има Општина Струмица каде брои 23 членови воедно и тие имаат највисоки паушали од околу 17.000 денари и претседател на советот со околу 22.000 денари паушал на месечно ниво.

Најниски паушали од регионот има Општина Конче, каде советниците земаат по околу 9000 денари, а претседателот околу 11.500 денари паушал.

Continue Reading

Македонија

Санкционирани 319 лица за неносење заштитна маска

Media Press

Published

on

Во текот на изминатото деноноќие (11/12.01.2021 година) на територијата на државата по однос на мерката за не носење лична заштита на лице регистрирани се 319 прекршоци.            Во Југоисточниот регион се забележани само 12 прекршоци, што значи дека граѓаните се навикнаа да носат маски.

 Но и покрај намалениот број на прекршоци во споредба од пред неколку дена, кога беа регистрирани и по 700 до 800 прекршоци за едно деноноќие Министерството за внатрешни работи, сепак апелира до граѓаните  да ги почитуваат мерките и протоколите донесени од Владата со цел справување со Ковид -19.

Казната за непочитување на оваа мерка е 20 евра во денарска противредност.

Continue Reading