Connect with us

Гевгелија

Грчки државјанин починал во стан во Гевгелија

Виолета | Media Press

Објавено

N

На 11.12.2019 година во 08.50 часот во Полициска станица Гевгелија било пријавено дека во 02.00 часот во капела во Гевгелија бил сместен грчки државјанин, кој на 10.12.2019 година во 18.00 часот бил пронајден починат во стан на улица „Ѓоко Татушев“ во Гевгелија. Полициски службеници излегле на местото каде лекар констатирал смрт, без траги на насилство.

По наредба на Јавен обвинител телото на починатиот било предадено на обдукција.

Гевгелија

Обезбедени услови за непречено движење на возилата до Времената депонија во Гевгелија

Виолета | Media Press

Објавено

N

Патот до Времената депонија кај Ново Конско во  Гевгелија, која веќе е  завршена, е тампониран со што се обезбедени услови за непречено движење на возилата на ЈПКД „Комуналец“ за транспортирање на отпадот до депонијата.

За реализација на проектот од страна на Меѓународната агенција за мигранти (ИОМ), беа донирани 140.000 евра, поради што градоначалникот Поцков изрази благодарност до донаторот.

Времената депонија со електрична струја ќе се напојува преку фотоволтаични панели. Поради тоа, општина Гевгелија распиша јавен повик за изработка на проект и избор на изведувач на фотоволтаични панели и постапката за избор на најповолната понуда е во тек. Паралелно ЈПКД„Комуналец“ веќе работи на инсталирањето на водоводната линија за депонијата. Овие активности треба да бидат завршени до крајот на февруари годинава бидејќи веднаш потоа започнува дислокацијата на старата депонија и нејзина ревитализација, нагласи Поцков.

За таа цел веќе е изработен проект и обезбедени 420.000 евра од преостанатите средства на грчкиот грант кои беа наменети за Пречистителната станица. По дислокацијата на старата депонија кај Сува Река, согласно изготвениот елаборат за рехабилитација на просторот, ќе биде изграден заштитен ѕид на Сува Река, се предвидува целосно расчистување на депонијата, покривање на комуналниот отпад и уредување на зелена површина. Според градоначалникот на општина Гевгелија, Сашо Поцков, се очекува ревитализацијата на старата депонија да започне во март месец годинава

Прочитај повеќе

Гевгелија

Дводневна меѓународна конференција за користење на новите мерки на ИПАРД програмата

Виолета | Media Press

Објавено

N

Во Гевгелија денеска започна со работа дводневната меѓународна конференција за поддршка и подготовка на националната и локалната администрација, како и Локалните акциони групи за користење на новите мерки на ИПАРД програмата. На настанот присуствуваат претставници на Европската комисија, на националното тело за управување со ИПАРД програмата и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, ИПАРД агенциите, канцеларијата за поддршка на НАО, локалните јавни власти, членовите на постојните ЛАГ и други здруженија.


Работилницата ја отвори раководителот на управниот орган за управување со ИПАРД програмата при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Живко Брајковски, кој нагласи дека ресорното министерство и Владата имаат големи очекувања од оваа работилница. Бидејќи во Македонија веќе неколку години се спроведува мерката Техничка помош во рамките на ИПАРД, но малку средства беа апсорбирани според оваа мерка. Особено, сега кога претстои воведување на новата ИПАРД мерка LEADER.

Градоначалникот на општина Гевгелија Сашо Поцков на отворањето на работилницата изрази благодарност што истат се одржува токму во Гевгелија.
За нас како општина една ваква работилница е посебно значајна, и покрај искуствата и проектите реализирани преку ИПАРД програмата, другите европски фондови, како и формирањето на Локалната акциона група Бојмија од страна на трите општини во овој регион – Гевгелија, Богданци и Дојран.  Пред се, за оспособување на локалната администрација за поголема искористеност на европските програми, посебно Програмата на ЕУ за рурален развој, рече Поцков.

Експерти од Полска, Хрватска, Турција, Словенија во рамките на конференцијата ќе ги изнесат искуствата за спроведувањето на LEADER мерката во рамките на ИПАРД програмата, обезбедување информации за подобни активности, расходи, содржина на Локалните стратегии за развој. Притоа, беше нагласено дека работилницата ќе понуди можности за соработка за ЛАГ од Северна Македонија со ЛАГ на ЕУ што може да се финансира од Програмите на ЕУ за рурален развој.

Прочитај повеќе

Гевгелија

Градоначалникот Поцков го посети првото новороденче во Општина Гевгелија во 2020 година

Виолета | Media Press

Објавено

N

Градоначалникот на Општина Гевгелија Сашо Поцков вчера ги посети Драгица и Перо Камчеви, среќните родители на првото новороденче во 2020 година, во нивниот дом во Моин. Втората принова во семејството Камчеви од Моин, е првото новороденче во 2020 година.

  Имено, младата брачна двојка Драгица и Перо Камчеви добија ќерка на 1-ви јануари годинава. Среќната мајка се породила на 1ви јануари 2020 година во 17:40 часот во Општата болница во Струмица и родила женско дете со тежина од 3.150 грама и 51 сантиметар должина

Градоначалникот Поцков на новородената Василија и подари чек од 10.000 денари. Исто така, на новороденчето му подари пакет со бебешка козметика и храна, изразуваќи желби, малата Василија да има среќно и безгрижно детство и да донесе многу радости на нејзините родители.
Инаку, ова е второ дете на Перо и Драгица Камчеви, а првиот син Душан, исто така, беше првото новородено дете во 2017 година.
Општина Гевгелија, покрај наградата за првото новородено дете во годината, на сите новороденчиња им исплаќа ваучери. Така, минатата година биле исплатени 194 ваучери за секое новородено бебе, како и за третото родено дете. За секое новородено бебе се исплаќаат по 6.000 денари, додека за третородено дете се исплаќаат по 12.000 денари, велат од општината.

Прочитај повеќе