Connect with us

Радовиш

Од денеска започна реализацијата на проектот за енергетска ефикасност на ООУ „Орце Николов“ во Ињево, општина Радовиш

Марија | Media Press

Published

on

Од денеска започна реализацијата на проектот за енергетски ефикасно училиште кој го реализира Општина Радовиш  преку ЕУ – ИПА фондовите, со проект за прекугранична соработка со Република Грција. ООУ Орце Николов од Ињево ќе биде првото енергетски ефикасно училиште во општината, кое ќе добие сосема нови,енергетски ефикасни и  современи услови за работа.

По тој повод градоначалникот Герасим Конзулов заедно со раководителот на секторто за урбанизам Кирчо Сусинов, денеска изврши увид во работните активности и притоа оствари средба со изведувачот и  со директорот на училиштето.

Проектот има за цел да развие целосно функционален систем за енергетска ефикасност во основното училиште со имплементирање на нов систем за греење, нова термофасада со нови врати и прозорци како и реконструкција на дел од кровната конструкција.

Доректорот Киро Јованов очекува многу подобри и квалитетни услови за работа и за учениците и за вработените.

Проектот е финансиран од ЕУ преку “ИПА фондовите”. Вкупниот буџет на проектот изнесува 1.419.375.80 евра, додека вкупниот буџет на Општина Радовиш како партнер, изнесува 288.520.00 евра. Градоначалникот Конзулов очекува дека проектот ќе биде реалзиран во законски предвидениот рок.

Радовиш

Пред 23 години борачите од БК „Бучим – Јака“ го запишаа Радовиш и Македонија на светската карта, како светски шампиони во борење

Виолета | Media Press

Published

on

Тоа беше еден од најголемите успеси на македонското борење и македонскиот спорт. Екипата на БК„Бучим – Јака“ во 1995 година ја освои титулата Европски клупски шамион во борење слободен стил во Париз – Франција, за да една година потоа го освои првото место на Светскиот интернационален куп во борење, на кој учествуваа шампионите на  Америка, Евопа и Азија, одржан  од 08 до 10 ноември 1996 година во Радовиш.

По тој повод БК „Бучим“ од Радовиш со пригодна свеченосот, одбележа 24 години од освојувањето на Европската шампионска титула и 23 години од освојувањето на Светската шампионска титула на БК „Бучим -Јака“ во клубско борење слободен стил.

На свеченоста од името на клубот,  беше изразена голема благодарност  за својот личен и колективен придонес во освојувањето на шампионските титули на професор д-р Ванчо Чифлиганец, тогашен повоќегодишен претседател на Сојузот на боречките спортови на Македонија, на органзиациониот одбор од 1989 до 1999година, и директор на Рудникот Бучим, голем стратег и визионер  Бучим- Јака да го направи Светски шампион.

Професор д-р Ванчо Чифлиганец во оваа пригода се заблагодари на сите борачи, спортски соработници и подржувачи на борењето, кои допринеле  БК Бучим-Јака, да стане европски и светски шампион.   Во профолежение н свеченоста, беа доделни благодарници на најуспешните и на сите оние кои го заслужија успехот на БК Бучим од Радовиш. Присутните ги поздрави  и претседателот на БК Бучим од Радовиш Владо Лазаров.   

Continue Reading

Радовиш

Хуманитарен музички хепенинг во селото Смиљанци во организација на ФА „Китка“ од Ораовица

Виолета | Media Press

Published

on

ФА „Китка“ од Ораовица го органзира својот хуманитарен музички хепенинг во селото Смиљанци сместено во планината Плачковица. 

Присутните граѓани кои го посетија местото не можеа да ододлеат на музиката која се ширеше во плананскиот воздух па заиграа заеднос со играорците.  Инако ФА „Китка“ од Ораовица го организира овој настан со цел одбележување на јубилејни 40 години од формирањето на фолклорниот ансамбал. Како и граѓаните да донираат за изградба на црквата во Смиљанци, но и да уживаат во прекрасната неодолива планинска природа на ова речиси напуштено село,  но сеуште незаборавено и често посетувано од љубителите на планинската природа .

До него води и новизградениот асфалтен пат кој го изгради Општина Радовиш со цел да се олесни пристапот до Смиљанци.

Continue Reading

Радовиш

Ликовната колонија „Караманов“ се одржа на планината Плачковица

Виолета | Media Press

Published

on

Во рамките на манифестација,,Самун ем татлија,, како и програмата по повод „1000 години Радовиш“ беше организирана и  Ликовната колонија „Караманов“ која се одржа на Планината Плачковица.

На оваа меѓународна колонија која се одржува по втор пат во организација на ДЛУ „Рада“ од Радовиш и центарот за култура „Ацо Караманов“ учествуваа 14 ликовни уметници од Македонија, и Србија.

Гостите и делгациите кои беа присутни на манифестацијата „Самун ем Татлија“ вчера имаа можност да ја посетат и да ги погледнат уметничките дела кои ги изработија учесниците на колонијата „Караманов 2019“

На крајот на сите уметниците, учесници на колонијата им беа доделени  благодарници и пригодни подароци. Истите ги доделија претседателот на ДЛУ  „Рада“ од Радовиш Душан Коцев,  директорката на ЦК „Ацо Караманов“ Изабела Ангелова и претседателот на Советот на Општина Радовиш Коле Чаракциев.

Continue Reading