Connect with us

Радовиш

Се одржаа 46 „Караманови поетски средби“ во Радовиш, посветени на младиот поет и револуционер Ацо Караманов

Давид | Media Press

Published

on

Три дена Радовиш живееше во духот на 46 Караманови поетски средби на кои присуствуваа поети од повеќе земји меѓу кои и големиот шпански поет Хусто Хорхе Падрон добитник на  Европската награда за поезија „Ацо Караманов„.

Свеченото отварање на манифестацијата започна со изложба на слики од познатиот македонски сликар Ниче Василевски, продолжи со познатите стихови од Ацо Караманов „Псалм за m-lle Lili“  и со кореографијата „Перон„ на балетското студио Газели.

Овогодишните „Караманови поетски средби“ свечено ги отвори градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов, кој ги поздрави присутните гости.

Големиот шпански поет Падрон, добитник на европската награда за поезија,  се претстави со повеќе песни од својот поетски опус, од кои поемата посветена на Македонија предизвика посебни емоции кај радовишката публика.

По претставувањето на Хусто Хорхе Падрон од страна на познатата македонска писателка и критичар – проф. Д-р Кристина Николовска на големиот поет со светски глас му беше доделена Европската награда за поезија „Ацо Караманов“.


Првата вечер од Карамановите поетски средби заврши со изведбата на кантатата „Радовидение“ по повод „1000 години Радовиш„ чиј композитор е: Стојан Стојков а стиховите се на Борче Панов, за што градоначалникот им додели признание.
Карамановите поетски средби продолжија и наредните два дена во Библиотеката „Браќа Миладиновци“ Радовиш со „Поетски портрет на Раде Силјан“ за чиј книжевен опус зборуваа Паскал Гилевски и Љубинка Донева.
За добитникот на балканската награда „Ацо Караманов“Валерио Орлиќ, и за неговиот книжевен опус зборуваше Борче Панов со посебен осврт за книгата „Обележувам ѕвезди “ за која авторот ја доби наградата.
Вечерта „Карамановите поетски средби“ продолжија во Центарот за култура „Ацо Караманов“ со Поетските меридијани каде свој настап имаа сите поети, а воедно беа доделени и Балканската награда за поезија „Ацо Караманов„ на поетот од Хрватска – Валерио Орлиќ, и доделувањето на наградата „Караманов„ за најдобра поетска книга од македонски автор на Даниела Андоновска-Трајковска.
Во неделата „Карамановите поетски средби“ започнаа во ОНБ Браќа Миладиновци, со омаж за големиот македонски поет Матеја Матевски и промоција на книгата „Дождови- 90 песни“ . За книгата зборуваше авторот Раде Силјан, но свое излагање за поетот Матеја Матевски имаше и познатиот шпански и светски поет – Хусто Хорхе Падрон – голем пријател на Матеја Матевски.

Манифестацијата заврши со Поетски меридијани за најмладите – средба на поетите од Шпанија Полска, Турција, Србија, Црна гора  и Бугарија со младите поети од Радовиш.

И овогодишните 46 караманови поетски средби беа под покровителство на Општина Радовиш и Градоначалникот Герасиум а во реализација на Совет на Караманови поетски средби, Центар за култура Ацо Караманов и ОНБ Браќа Миладиновци од Радовиш.

Радовиш

Одобрени се средства за изградба на локален пат Дамјан-Погулево и расчистување на дивите депонии во општина Радовиш

Виолета | Media Press

Published

on

Со одлука на Советот за развој на Југоисточниот плански регион на одржаната XIV седница (06.12.2019), на Општина Радовиш и се доделуваат 8 милиони денари за изградба на локален пат од село Дамјан до село Погулево.

Патот ќе биде  во должина од 1927,7м. Исто така за чистење на дивите депонии се одобрени 1.850.000 денари, со што ќе бидат исчистени сите диви депонии во општината, вели градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов..

Средствата се одобрени преку Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, а одлуката беше подржана од сите градоначалници.

Continue Reading

Радовиш

Награда за најдобра Алпинистичка наврска доделена на 21-ви Меморијален собир во чест на 4 алпинисти кои загинаа на Солунска Глава

Виолета | Media Press

Published

on

2 -ца членови на Алпинистички клуб Плоча од Радовиш и годинава беа дел од Меморијалниот собир на Солунска глава на кој учествуваа околу 70 планиари од целата држава, посветен на 4 алпинисти кои загинаа на Солунска Глава  пред 22 години.

Овој меморијал се одржува по 21 пат посветен на трагичното загинување на четворицата алпинисти од Скопје кои беа затрупани од лавина во месноста Горна Бабина Дупка, во 1998 година.

АК Плоча со двајца свои членови зема учество на овој собир каде главна цел беше посета на местото каде што загинале алпинистите и искачување на врвот Солунска глава, поточно продолжување на нивната тогашна крајна цел која не ја достигнале.

-Временските услови на планината во почетокот беа со облаци покасно заврна дожд и како се движевме се повисоко во планината дождот поминуваше во снег, за на врвот да стане и урагантен силен ветер со ниски температури. Само најупорните и најспремните го достигнаа врвот Солунска Глава поради екстремните услови кои владееа на планината, вели Зоран Мајсторски кој беше дел од овој меморијален собир.

По завршувањето на планинарската акција во Планинарскиот дом следувало презентација на филмот за загинатите, како и доделување на награди на најдобри алпинисти зa 2019 година каде што наврската помеѓу Зоран Мајсторски и Надир Мурсели беше прогласена за најдобра во Македонија.

Солунска глава е на 2540 метри надморска височина.

Continue Reading

Радовиш

Голем интерес за присуство на хуманитарниот настан „Радовишка етно софра“

Виолета | Media Press

Published

on

Хуманитарното здружение Верица од Радовиш по втор пат го органзира хуманитарниот настан „Радовишка етно софра“ по повод 3-ти Декември, Денот на лицата со попреченост. Целта на овој настан е да се соберат финасиски средства од продажба на традиционални радовишки специјалитети по пат на лицитација,  и истите потоа да бидат донирани на Дневниот центар Порака, за постоперативно лекување на Андреј Даов и за социјално загорзено семејство од подареш. Голем беше интересот за прируство на настанот  и беа пристутни околу 250 жени од Општина Радовиш.

Жените ја покажаа својата хуманост и несебично наддаваа при купување на некој специјалит кој ги имаше околу стотина, дел донирани и од жените присутни на настаноти  и вкупно беа собрани околу 27 илјади денари.

Исто така беше органзирана и креативна работилница на која неколку дечиња изработуваа Новогодишни честитки и други украси, кои потоа беа дадени на продажба а средствата беа донирани.

И средствата собрани од органзираната лотарија беа наменети за истата хуманитарна цел. Жените истовремено беа хумани, донираа, и се забавуваа поминувајќи една прекрасна вечер.

Свој настап на „Радовишка етно софра“ имаа и најмладите членови на  и ФА „Бучим“ од Радовиш, кои се претставија со неколку ора.

Continue Reading