Connect with us

Радовиш

Радовиш беше домаќин на 24-те Републички пензионерски спортски натпревари

Виолета | Media Press

Објавено

N

Истите се одржаа по повод 20 септември Денот на пензионерите на Македонија. На игрите присуствуваа вкупно 846 пензионери, додека учество зедоа 504 натпреварувачи во 11 дисциплини од 47 здруженија на пензионерски членови на СЗП на Македонија. На Спортските натпревари беа присутни и Станка Трајкова, претседател на Сојузот на пензионери на Македонија, Земник министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар, Градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов,  градоначалникот на Општина Конче Благој Илиев, извршниот директор на Рудникот Бучим Николајчо Николов и други гости. На почетокот присутните пензионери ги поздрави претседателката на Сојузот на пензионери Станка Трајкова.

Земник министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар спомна дека Министерството во континуитет се залага за подобровање на стандардот на пензионерите.

 Добредојде на пензионерите има посака и градоначалникот на Општина Радовиш Герасим Конзулов, како и градоначалникот на Општина Конче Благој Илиев. Двајцата градоначалници им посакаа успешни спортски натпревари.

 Републичките пензионерски спортски натпревари ги отвори претседателто на Здружението на пензионери од Радовиш и Конче,  Мите Стефанов.

Спортските натпревари се одржаа во 11 дисциплини, како трчање, теглење на јаже, кошарка, стрелање, фрлање гуле, шах, домино и други,   на кои учествувва околу 500 пензионери од 47 здруженија на пензионери, членки на Сојузот на пензионери на Македонија

Радовиш

Скромни подароци за најмалите членови на Здружението на дијабетичари од Радовиш

Виолета | Media Press

Објавено

N

И оваа година традиционално,Здружението на дијабетичари на Радовиш Подареш и Конче,со скромни поклони за најмалите членови на Здружението , по повод Новогодишните и Божикните празници. Според она што го дознаваме од претседателот на здружението Тони Митев, 6-те  дечиња кои  се најмалите членови се  изненадени со подарок, тренерки.   

Децата се на возраст од 3 до 15 години, а подароците им беа дадени во просториите на здружението во Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Прес конференција на ОО на СДСМ од Радовиш околу покачувањето на платите на наставниот кадар

Виолета | Media Press

Објавено

N

-Владата предводена од СДСМ во континуитет покажува дека вистински се грижи за сите граѓани. Уште една потврда за тоа е последното покачување на платите на вработените во основното, средното и високото образование за 10% од 01 јануари 2020 година.

Ова е трето покачување на платите на наставничкиот кадар за две години.Откако претходно  две години по ред од 01 септември платите добиваа покачување за по 5%.  Или вкупното покачување на платите на наставниците во изминативе две години е 20 отсто, рече меѓудругото Викица Манолева, Советничка при советот на Општина Радовиш од Советничката група на СДСМ .

Прочитај повеќе

Радовиш

По неколку минутно барање, Стојанче Вучковски е среќното момче кое го фати светиот крст во Радовиш

Виолета | Media Press

Објавено

N

Среќното момче кое го фати Светиот крст во Радовиш на големиот празник  Богојавление – Водици  кој се одбележува секоја година на 19  јануари, е 24  годишниот Стојанче Вучковски кој осум пати досега се фрла по  крстот а трет пат  го фаќа.

Чинот на фрлање на Светиот крст на празникот Богојавление – Водици кој се одбележува во чест на крштевањето на Исус Христот во реката Јордан  во Радовиш беше извршен во базенот на Спортско Рекреативниот центар Шампион, на кој присуствуваа голем број верници а дваесетина момчиња се фрлија по крстот.  Сречното момче кое успеа да го фати, очекува здравје среќа и бриќет за него и за сите граѓани.

Во Радовиш Водици се  прославува  веќе 12 години со сите почести, со избор на кум кој  помага околу самата организација. Кум за овогодишното организирање на Богојавление беше Ристов Горѓи, кој задоволен од кумството го предаде на новиот кум Горан Поцев, кој ке биде кум за наредната година.   

Срекното момче кое го фати светиот крст доби пригодни подароци од црквата и од овогодишниот кум, а од името на Општина Радовиш  градоначалникот Герасим Конзулов му подари  телевизор, а најсреќните кои го фатиија крстот по населените места ќе добија таблет.

Прочитај повеќе