Connect with us

Гевгелија

Изгоре целото поткровје со 6 стана на станбена зграда во Гевгелија

Виолета | Media Press

Published

on

Во пожарот што вчера ја зафати станбената зграда на улица„Ристо Чавдаров“ во Гевгелија, а во кој изгоре целото поткровје со шест станови, со брза и пожртвувана интервенција на противпожарните единици од Гевгелија, Валандово и Неготино, беше избегната поголема трагедија.

 Станарите од опожарените станови, веднаш по неговото пријавување во 11.25 часот, биле навреме евакуирани, а засега единствено со полесни телесни повреди се здобиле неколкумина пожарникари, главно, изгореници и исеченици на екстремитетите и отежнато дишење.

Се разбира, пожарот предизвикал голема материјална штета, која допрва ќе се проценува, бидејќи во пожарот целосно изгореа сите шест стана во поткровјето на зградата, а оштетувања има и на шестте станови на петиот кат.
Многу кратко по пријавувањето на пожарот, поточно, во 11.45 часот единицата на ТППЕ-Гевгелија дејствуваше преку двата влеза од станбената зграда. Во гаснењето на пожарот учествуваа 22 пожарникари од ТППЕ-Гевгелија, Валандово и Неготино, 5 доброволци од Доброволното противпожарно друштво во Дојран, вработени во ЈПКД„Комуналец“ и 6 припадници на МВР.

 Притоа, беа ангажирани 7 противпожарни возила, но и други помошни возила учествуваа во гаснењето на пожарот. Најголем проблем за негово локализирање, меѓутоа, претставуваа силниот ветер и покривот на становите во поткровјето, изработен од дрво.


-Во 14.45 часот пожарот беше ставен под контрола со натчовечки напори и голема пожртвуваност на пожарникарите и сите други, кои учествуваа во борбата со огнената стихија. Сето тоа се одвиваше во многу лоши услови, бидејќи пожарот изби во еден од становите во поткровјето, на шестиот кат и за миг се прошири на целиот кат. Наша цел беше, најпрво, да се евакуираат станарите од зградата и да не се дозволи пожарот да ги зафати становите од петтиот кат, – вели командирот на ТППЕ-Гевгелија Раде Котевски, кој раководеше со акцијата за локализирање на пожарот. Притоа, нагласува дека многу значајно е што нема повредени граѓани.
Инаку, во пожарот целосно изгореа 6 станови во поткровјето, од кои три биле празни, а 6 станови на петтиот кат се делумно оштетени. За време на интервенцијата оштетена е техничката опрема и личната заштитна опрема на пожарникарите. За време и веднаш по пожарот инспектор за пожари при Дирекцијата за заштита и спасување изврши увид, а на терен излегоа и истражните органи. Засега официјално се уште не се познати причините за пожарот.

Гевгелија

Гевгелија го проширува постојниот КОВИД-центар во кругот на Општата болница

Виолета | Media Press

Published

on

   Поради моментната состојба на ширење на Корона вирусот на подрачјето на Општина Гевгелија и зголемениот број на граѓани, на кои им е неопходна здравствена помош, во ЈЗУ Општа болница со проширена дејност во Гевгелија се наметна потребата за обезбедување на дополнителен болнички капацитет. Пред се, за пациентите позитивни на КОВИД-19 кои во болнички услови примаат терапија. За таа цел, согласно протоколите и препораките на Министерството за здравство и Комисијата за заразни болести, во тек е проширувањето на постојниот КОВИД-центар во кругот на Општата болница, каде што досега се вршеше прием и тестирање на пациентите со Корона вирусот. Поточно, доградба на постојниот објект, каде што ќе бидат сместени осум болнички кревети за дневна терапија на пациентите со полесни симптоми од КОВИД-19.

 „Општинскиот штаб за заштита и спасување на последната седница беше информиран за иницијативата на ЈЗУ Општата болница- Гевгелија и Подрачната единица на Центарот за јавно здравје во Гевгелија за проширување на постојниот пункт за тестирање на влезот во болницата и уредување на Дневен прифатен центар. Општнскиот штаб ја поддржа иницијативата за доградба на постојниот пункт за тестирање од Корона вирус, а од Општата болница во Гевгелија веќе е доставено барање за обезбедување финансиски средства од страна на Општината. Барањето за одобрување на средства, во висина од околу 377.000 денари, колку што чини доградбата, ќе се најде на дневен ред на претстојната седница на Советот на Општина Гевгелија која е закажана за следната недела. Сметам дека како Општина треба да излеземе во пресрет на барањето и на тој начин да обезбедиме непречено одвивање на здравствената заштита на граѓаните и подобар третман на пациентите заразени од КОВИД-19“, истакна градоначалникот на Општина Гевгелија, Сашо Поцков, при посетата на Општата болница во Гевгелија, каде што забрзано се одвиваат изведбените работи.

             Според директорот на Општата болница, д-р Митко Крџев, во овој Дневен центар би се третирале само полесно заболените лица кои имаат потреба од дневен лекарски третман. “Ваквата потреба е од приоритетно значење, особено, во услови кога во Општата болница не постои Инфективно одделение. Меѓутоа, Општата болница повеќе не е во можност да ги подмирува дополнителните финансиски обврски за сузбивање на Корона вирусот. Бидејќи, на повеќепати, преку итни постапки во изминативе месеци, беа набавувани средства за лична заштитна опрема на вработените во Општата болница што дополнително го оптовари Годишниот буџет на здравствената установа“, вели директорот Крџев, поради што е побарана помош од Општината.

Continue Reading

Гевгелија

Гевгелија ќе добие станбена зграда за домување на лица од социјално – ранливи категории

Виолета | Media Press

Published

on

Започна изградбата на нова станбена зграда кај поранешната Касарна во Гевгелија, која ќе биде наменета за домување на лица во социјален ризик и други ранливи групи.

Во станбената зграда се предвидени 52 стана, во кои ќе бидат сместени социјално-загрозени семејства. Зградата е дел од програмата за изградба и одржување на станови во сопственост на РС Македонија. Одобрението за градење е издадено од Општина Гевгелија.

             Инвеститор на социјалните станови е АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор. Изведувач на градежните работи е ДПТУГУ „Атриум“ ДОО узов-извоз Вевчани, со лиценца „А“ за изведувач на градби од прва категорија, додека надзорот при изведувањето го врши инвеститорот – АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор од значење на Републиката- Подружница Струмица.

Continue Reading

Гевгелија

Подобрена урбаната опрема за одржување на комуналната хигиена во ЈПКД „Комуналец“ во Гевгелија

Виолета | Media Press

Published

on

Во ЈПКД „Комуналец“ во Гевгелија, наспроти зголемените активностиза спроведување на заштитните мерки против Корона вирусот, се реализирани повеќе активности за подобрување на комуналната хигиена, информираат од Комуналец.

„Во изминатите десет месеци, набавени се 85 улични корпи за ситен отпад, 80 пластични контејнери од 1.1 м³ и 25 метални контејнери од 1.1 м³.Во овој период е реализирана и акцијата за набавка и бесплатна поделба на контејнери на домаќинствата  во оние делови од градот, каде што поради тесните улици нема услови за поставување на контејнери.           – Набавени се 1500 канти за отпад од 120 литри кои се поделени бесплатно на домаќинствата, каде собирањето на отпадот е рачно и нема можност за поставување на контејнери“, вели директорот на ЈПКД „Комуналец“, Златко Зумров.
Тој додава дека до крајот на годината, ќе се набават и поделат уште 500 канти, а идната година е планирана набавка на уште 1750 канти за отпад од 120 литри кои бесплатно ќе им бидат поделени на домаќинствата.

„Со тоа ќе се обезбедат услови за навремено собирање и дистрибуирање на отпадот и во оние градски делови и непристапна улици, а тоа домаќинствата нема да ги чини ништо“, вели Зумров, нагласувајќи дека за подобро одржување на комуналната хигиена на јавните површини набавена е метларка за машинско чистење на улици.       

   Во ЈПКД „Комуналец“  набавена е опрема за зимско одржување на улици и патишта  за три возила. Со тоа, всушност, се заштедени значителни финансиски средства во Oпштината. Имено, досега Oпштина Гевгелија за зимско одржување на улиците ангажирала фирми преку постапка за јавни набавки.

Continue Reading