Connect with us

Конче

Изложба “Рурална жена низ објективот” на која ќе бидат претставени 19 фотографии и 17 животни приказни, на 10 март во Општина Конче

Avatar

Published

на

Прва изложба на фотографии насловена “Рурална жена низ објективот” на Лејла Куртов ќе биде организирана на 10 март во Домот на културата во Општина Конче.

Лејла Куртов, родена во Скопје 1996 година е дипломиран педагог на Филозофскиот факултет во Скопје, воспитувач во Детската градинка 12-Ти јули во Конче каде се грижи и ги воспитува најмалите.Покрај нејзината професионална дејност во слободно време таа се занимава со фотографија и уметничко сликање.Таа вели дека фотографијата е од големо значење за нас , фотографијата треба да пренесе некоја порака, а од друга страна фотографијата преставува уметничка интерпетација на некое случување,личности или објекти,фотографијата е момент кој можеме да го сочуваме.

Ова е нејзина прва изложба, а покрај тоа е и прва изложба на фотографии која ќе се претстави во Домот на Култура во Конче на 10ти Март со почеток од 13:00 часот.

На Изложбата “Рурална жена низ објективот” ќе бидат претставени 19 фотографии и 17 животни приказни со кои авторката сака да го скрши стереотипот за руралната жена во нашето општество .

Фотографиите се доказ дека руралната жена е силна и моќна. Жена која работи со многу труд и креативност,жена која се занимава со земјоделско производство, но во исто време може да биде и претприемач,медицинско лице ,учител и се она што таа ќе посака .

Руралната жена е столб кој ја негува традицијата, а од друга страна е и урбана жена која може да приднесе и на економски, социјален и културен развој.

Конче

Рудниците Бучим и Боров Дол како дел од акцијата Генералка викенд – 24, денеска ја исчистија околината на езерото Мантово

Avatar

Published

на

40 вработени од рудниците Боров Дол и Бучим заедно со раководството денеска активно беа вклучени во акцијата Генерелка викенд која се спроведе на територијата на Општина Конче. Како официјални партнери во овој проект тие денеска го исчистија целиот брег на езерото Мантово и покажаа и докажаа дека имаат непрекината волја да се создаде чиста животна средина за луѓето во Радовиш и Конче.

Од рудникот најавуваат дека ќе продолжат со вакви еко-акции со цел подигање на свеста кај населението и зачувување на животната средина.

Бучим и Боров Дол повторно се пример за целата држава за тоа како компаниите се однесуваат кон својата животна средина и со своите луѓе.

Прочитај повеќе

Избори 2024

Носителот на кандидатска листа за пратеници во ИЕ 4 Александар Николовски, беше во посета на Општина Конче

Avatar

Published

на

Носителот на кандидатска листа за пратеници во ИЕ 4 Александар Николовски, беше во посета на Општина Конче. Заедно со градоначалникот Златко Ристов присуствуваа на свечениот настан по повод новоизградениот дом на културата во село Лубница.

„Позитивна енергија од посетата на Потпретседателот на ВМРО ДПМНЕ Александар Николовски , носител на ИЕ 4 .Народот си ја сака Државата во свои раце. Професор Гордана Сиљановска Дафкова е идниот Претседател на нашата таковина Република Македонија“ вели градоначалникот Ристов.

Прочитај повеќе

Конче

Градоначалникот на Општина Конче со апел до граѓаните да не ги ОПОЖАРУВАТ (палат) своите земјоделски површини и пошумени имоти

Avatar

Published

на

Градоначалникот на Општина Конче Златко Ристов, со апел до граѓаните да не ги ОПОЖАРУВАТ (палат) своите земјоделски површини и пошумени имоти.

„Почитувани граѓани на Општина Конче , би сакал да упатам апел до сите граѓани кој што обработуват земјоделски површини и сите оние граѓани кои од други причини имаат потреба да се движат по шумските делови и земјоделските површини , да не ги ОПОЖАРУВАТ (палат) своите земјоделски површини и пошумени имоти . Како резултат на таквата негрижа во вчерашниот ден беше предизвикан шумски пожар од кој беше предизвикана огромна материјална штета на дабова шума во м.в ,,Брестиви дол” , атар на село Габревци!!!“ стои во апелот од градоначалникот Ристов.

Прочитај повеќе