Connect with us

Василево

Општина Василево ја дислоцира дивата депонија во с. Василево

Avatar

Published

на

Општина Василево деновиве активно спроведува активност на дислокација на дивата депонија во населеното место Василево, која се наоѓа во близина на големото фудбалско игралиште во Василево на површина од околу 20 декари.

„Тешка механизација трет ден по ред, интензивно работи на дислоцирање на дивата депонија во непосредна близина на големото фудбалско игралиште во Василево, која повеќе од една деценија го загадува централното подрачје на нашата општина. Депонијата е рак рана на Василево и околината и затоа пристапивме кон целосно решавање на овој проблем. Оваа еколошка бомба ќе биде минато“ вели градоначалникот Славе Андонов.

Ридовите од отпад, наталожени во изминатите десетина години, како што информира градоначалникот се отстрануваат и дислоцираат на старата депонија во с. Василево и депонијата Шапкар во с. Добрашинци. По целосната дислокација на депонијата,  планирано е овој простор да биде ограден како би бил целосно заштитен од евентуално фрлање на отпад и негово повторно загадување, за што градоначалникот најави и примена на санкции спрема прекршителите согласно  законската регулатива.

„Имајќи во предвид дека оваа депонија е рак рана на населеното место Василево повеќе од десет години, по завршувањето на сите активности на терен ќе пристапиме кон оградување на ова место а со тоа ќе пратиме порака до граѓаните дека општина Василево бескомпромисно ќе се бори со сите оние кои сакаат да ја загадуваат животната средина.  Од овде сакам да апелирам, граѓаните во наредниот период после дислокацијата на депонијата, повеќе да не фрлаат отпад, овде, на ова место, бидејќи општина Василево согласно сите важечки законски прописи ќе преземе соодветни мерки и казни за оние кои нема да го почитуваат ова укажување“, рече во изјавата  градоначалникот Андонов, кој притоа ја потенцираше намерата на општина Василево дека континуирано ќе работи на полето на заштитата на животната средина на територијата на целата општина.

„Се надевам дека граѓаните ќе бидат совесни и одговорни и сите заедно ќе ја заштитиме животната средина. Од овде сакам да кажам дека општина Василео и понатаму  ќе опстои на овој пат, односно ќе работи на областа на заштита на животната средина и во другите населени места“, нагласи Андонов.

Василево

Започнаа градежните активности на улица во Пиперево

Avatar

Published

на

Градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, направи увид во градежните активности на улицата во Турското маало во с. Пиперево, за која како што напиша на својот ФБ профил, https://www.facebook.com/vasilevo24,  е долгогодишно барање на граѓаните. „Оваа улица ќе добие асфалт по поставувањето на нов тампон. Запазени се сите рокови и ветувања кон граѓаните“, стои во информацијата на Градоначалникот.

Изградбата на оваа улица е планира со Програмата за изградба, реконструкција и одржување налокални патишта и улици во општина Василево за 2024 година, а средствата за нејзина реализација кои согласно Договорот со изведувачот изнесуваат 380 042 денари се обезбедени од општинската каса.

Должината на улицата изнесува 95 метри, ширината 3 метри. Следната фаза која е всушност и финална е асфалтирањето, кое треба да биде извршено во текот на периодот што следи.

Прочитај повеќе

Василево

Во Добрашинци и Чанаклија, започнаа Велигденските турнири во мал фудбал

Avatar

Published

на

Во населеното места Добрашинци и Чанаклија започнаа Велигденските  турнири  во мал фудбал кои  традиционално се одржуваат по повод големиот христијански празник Велигден. Покровител на турнирите  е општина Василево.
На официјалниот старт на турнирот во Добрашинци присуствуваше градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов.

„Турнирот во Добрашинци секогаш ќе ја има подршката од општина Василево. Им посакувам успех на сите пријавени екипи и се надевам дека целиот турнир ќе се одвива во фер и спортска атмосфера и ќе победи најдобриот“, напиша на својот ФБ профил, https://www.facebook.com/vasilevo24, градоначалникот, кој со првиот шут на топката го означи официјалниот старт  на турнирот.
За учество во овој турнир пријавени се вкупно 13 екипи, распоредени во четири групи и тоа:
Група А: Вистони ЖП Босилово,  Васе Чомбе,  Чанаклија,  Брониер, ФК Дрвош,
Група Б: Васфил Сонце Нова Маала,  ФК Добрашинци, Такси Стево Добрашинци,
Група В: Љута Иловица, Злеово, Блатанс пром Добрашинци,
Група Г: Едрениково, Душко Петров, ЦТ-Инстал.
Натпреварите се играат на игралиштето во с. Добрашинци со почеток во 20,00 часот.
Во Чанаклија  натпреварите се играат на новото повеќенаменско игралиште. Финалните натпревари ќе се одиграат во недела на 05 мај, првиот ден на празникот Велигден.

Прочитај повеќе

Василево

Општина Василево обезбеди средства за реконструкција на филтер станицата во Добрашинци

Avatar

Published

на

Со средства обезбедени од Министерството за животна средина и просторно планирање, преку Програмата за управување со води за 2024 година, општина Василево ќе ја реконструира филтер станицата во с. Добрашинци, од која со вода за пиење се снабдуваат населените места  Добрашинци,Нова Маала и Чанаклија.
Преку својот ФБ профил, https://www.facebook.com/vasilevo24, информацијата ја сподели градоначалникот на општина Василево Славе Андонов: „Обезбедивме средства за реконструкција на филтер станицата во Добрашинци.  Обезбедени се средства за првата фаза од реконструкцијата и надградувањето на филтер станица за прочистување на питка вода во висина од 2.000.000 денари. Постепено но сигурно работиме населените места во општина Василево да добијат чиста вода за пиење. Ветувањата кон граѓаните се реализираат“, напиша Андонов.
Согласно Барањето поднесено до Министерството за животна средина,  за реконструкцијата која ќе опфати набавка, инсталација и монтажа на опрема, потребни се финансиски средства во износ од 3 000 000 денари, од кои општина Василево, со Одлука на Советот се обврза да обезбеди  26% односно 780 000 денари како сопствено учество во реализацијата на проектот.
Причина за неопходноста од реконструкција на оваа филтер станица е застарената опрема и многу малиот капацитет поради што не ги задоволува потребите на трите населени места ниту по квалитет ниту по квантитет.
Со реконструкцијата проблемот ќе биде долгорочно решен.

Прочитај повеќе