Connect with us

Радовиш

JАВЕН ПОВИК за распределба на средства од Буџетот на општина Радовиш во областа на социјалната, детска и здравствена заштита во 2024

Avatar

Published

на

Врз основа на член 22 став 1 од Законот за локална самоуправа (Сл.весник на Р.М. бр. 05/02), член 15 став 1 од Статутот на општина Радовиш (Сл. гласник на општина Радовиш бр. 05/02), а согласно донесената годишна Програма за активности на општина Радовиш во областа на социјалната, детска и здравствена заштита во 2024 бр.08-1815/2 од 18.12.2023, год. општина Радовиш на ден 06.02.2024 год. објавува :

JАВЕН ПОВИК за распределба на средства од Буџетот на општина Радовиш на здруженија на граѓани и други правни лица од областа на социјалната, детска и здравствена заштита од општина Радовиш за 2024 год.

  1. Се распишува јавен повик за распределба на средства на здруженија на граѓани и други правни лица од областа на социјалната, детска и здравствена заштита во општина Радовиш за 2024 година ;
  2. Потребни документи за поднесување се :

-пријава по јавен повик

-годишна програма за работа и финансиски план за 2024 год.;

-извештај за потрошените средства добиени од општина Радовиш за 2023 год.;

-копија од завршна сметка (за здруженија чии годишен приход е поголем од 2,500 евра) или копија од одлука од Цент.регистар (доколку год. приход е помал од 2,500 евра);

-копија од тековна состојба од Цент.регистар на Р.С.М. (не постара од 6 месеци);

-потврда за отворена и активна жиро сметка.

  • Период за доставување на документите е 7 (седум) дена од денот на објавувањето на јавниот повик, заклучно со 13.02.2024 год.
  1. Пријавите се поднесуваат на адреса :

ЕЛС општина Радовиш, бул. „Александар Македонски“ бр. 7, 2420 Радовиш

или директно во архивата на ЕЛС општина Радовиш

Со назнака : За јавен конкурс бр.

Радовиш

Одржана втората обука во Црвен крст Радовиш за регрутирање на млади волонтери

Avatar

Published

на

Одржана втората обука во Црвен крст- Радовиш за регрутирање на млади волонтери во која учествуваат 30 млади од општините Радовиш и Конче.

Програмата Црвен крст во Акција- Промоција на Хумани Вредности (ЦКА-ПХВ) која постои  повеќе од 20 години претставува национална алатка за регрутирање и задржување на волонтери во Црвениот крст.

Во 2024 година, програмата ќе се се имплементира во 30 Општински организации на Црвениот крст со што  ќе бидат обучени 1.200 млади во државата на возраст до 13 до 17 години.

Целта на ПХВ програмата е младите да ја променат својата рутина и да научат како се изработуват мали проекти за помош во заедницата.

Да изработат еден интеркултурен проект каде што припадници од различни етнички групи ќе изработат некој културен настан. Целта е младите да научат за соживот за мир и разбирање помеѓу нив, да научат да помагаат онаму каде што е потребно посебно на ранливата категорија граѓани“, вели Герасим Димитров, десиминатор во Црвен крст Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Во Радовиш одржана Трибина на тема: Мајчиниот литерaтурен јазик – најголем дар и скапоцено богатсво за државата

Avatar

Published

на

По повод 21 февруари – Денот на мајчиниот јазик, Општината Радовиш во соработка со ООУ ,,Крсте Петков Мисирков”- Радовиш, организира Трибина на тема: Мајчиниот литерaтурен јазик – најголем дар и скапоцено богатсво за државата, а училиштето најдобра ковачница на тој литературен јазик, која се одржа денеска во Музеј на љубовта и уметноста.

Учесници на трибината беа проф. д-р Снежана Петрова Џамбазова од ИМЈ ” Крсте Мисирков’ кој што го носи името на првиот кодификатор и втемелувач на основните јазични црти на Македонскиот стандарден јазик, и проф л-р Раско Лозановски кој наведе неколку примери на погрешно употребени зборови посебно во образованието.

Прочитај повеќе

Радовиш

Одржана традиционалната манифестација „Спортист на годината“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Во присуство на голем број спортисти, тренери, спортски работници и претставници од спортските клубови, како и претставници од бизнис секторот во општина Радовиш, беше одржана традиционалната манифестација „Спортист на годината“ во ресторан „Маг Марг“ во Радовиш

Со поздравен говор на почетокот на присутните им се обрати Градоначалникот Ацо Ристов а потоа беа доделени Плакети за посебно спортско достигнување во изминатата 2023 година.

Марко Ананиев од БК Бучим – Радовиш, доби признание за најперспективен спортист – пионер, Глорија Тодоровска – УСК Никола Карев, доби признание за спортистка на годината – кадети, Борис Колев – Муаи Таи Клуб Комбат, спортист на годината – кадет, Миахило Илиев – БК Бучим – Радовиш, доби признание за спортист на годината – јуниори, Александар Јермазов доби плакета за спортист на годината – сениори.

Посебни спортски достигнување им беа доделени на Славче Јанев од ФК Детонит Плачковица, Васе Спасов од БК Бучим – Радовиш за спортски работник за 2023 година, Ристо Спасов – БК Бучим од Радовиш за спортски тренер на годината, Живко Андонов – УСК Никола Карев за спортски работник за повеќегодишна работа, ЖФК Плачковица за женска екипа на годината.

Фудбалски клуб Детонит Плачковица за спортска екипа на годината, Александар Јермазов – бодибилдинг признание за спортист на годината во категорија сениори, а признанија добија и Изабела Зајкова, како и Одбојкарската федерација на Македонија.

Прочитај повеќе