Connect with us

Радовиш

OOУ „Крсте Петков Мисирков“ од Радовиш го одбележа својот патронен празник со повеќе активности

Avatar

Published

на

OOУ „Крсте Петков Мисирков“ од Радовиш го одбележа совојот патронен празник со повеќе активности. Вчера беше одржана Свечена академија во просториите на училиштето, кога учениците од деветтите одделенија на сцена се претставија со поетско- сценскиот приказ ” Јас- Мисирков” , заедно со настапот на училишниот хор.

ООУ” Крсте Петков Мисорков” е гордо што го носи името на таткото на македонскиот литературен јазик.

А по повод роденденот на Мисирков, пред два дена училиштето ” Крсте Петков Мисирков” беше домаќин на регионалниот натпревар по македонски јазик за учениците од основното и средното образование.

Ученичката Анастасија Цветанова од „Крсте Петков Мисирков“ под  менторство на наставничката Верица Спасова Исаиловска, обезбеди пласман на државен натпревар.

На Свечената академија по повод патрониот празник беше присутен и градоначалникот на Општина Радовиш Ацо Ристов. Настанот го отвори и ги поздрави присутните гости, ученици и вработени, директорката Гордана Здравкоска

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе