Connect with us

Македонија

Нова партија на македонската политичка сцена, Димитриевски избран за претседател на ЗНАМ

Avatar

Published

на

Градоначалникот на Општина Куманово Максим Димитриевски на вчерашното Основачко Собрание на политичка партија Движење ЗНАМ – За Наша Македонија беше избран за претседател на новиот политички субјект ЗНАМ, ветувајќи дека заедно со сите членови, заедно со граѓаните ќе ги направи суштинските промени на политичката сцена во Македонија, почнувајќи од воспоставување ред и поредок, казнивост, одговорност и транспарентност и отчетност коишто се суштината и сржта на еден правен поредок во секоја организирана држава. 

“Ние во Македонија мора да имаме сите еднакви права и обврски бидејќи денеска живееме во длабоко поделено општество во кое се делиме на наши и ваши, брат со брат поради политика во државата не разговара. Нашата цел е да го обединиме граѓанинот, да ги обединиме сите, без разлика какво е нивното политичко убедување и да им кажеме НЕ на актуелните политички елити кои што се одделија од народот. Тој којшто со народот не се држел, не е вистинска власт. Живееме во време и невреме во кое правда и мир има само за нив, еднаквост наводно за сите, а подобар живот само за нивните деца”, рече лидерот на новиот политички субјект ЗНАМ- За наша Македонија, Максим Димитриевски.

Политичкиот субјект ЗНАМ – За наша Македонија ќе има за цел да работи на обединувачка агенда, вложувајќи во најмладите, но и вреднувајќи го трудот и влогот кој го дале највозрасните, без разлика на нивната политичка определеност, етничка или верска припадност. 

“Ние денеска сме сведоци каде тие коишто најмногу дадоа за оваа држава до 80те и 90те години, ги мерат улиците и протестираат и крај со крај не можат да сврзат. Тие кои што не пораснаа и израснаа, тие коишто своите најубави години наместо да ги живеат со внучињата дома, ги поминуваат на улица затоа што нема правда за нив. Затоа што гледаат дека тоа што го градеа своевремено во онаа СФРЈ со лопата, денешните генерации од аспект на политички елитизам, го рушат со багер секојдневно и сеуште не можат да го срушат. Затоа се одваживме и леви, десни, неопределени вечерва овде симболично во оваа сала во Куманово да делуваме заедно и да ја формираме новата и најголемата политичка сила на македонската политичка сцена. Поради идните, младите генерации, тие коишто вчера завршија, тие кои што денеска студираат и тие кои што утре ќе учат и ќе се надоградуваат”, потенцира тој. 

Македонија мора да оди напред, да се менува, да носи промени кои ќе креираат подобар живот за сите граѓани подеднакво, а политичката партија Движење ЗНАМ – За наша Македонија е формирана од тим на луѓе од различни профили коишто ќе ги донесат тие промени. 

“Јас како Максим Димитриевски знам дека не можам да сторам ништо и затоа ми е чест што во овој тим на луѓе со кои заедно ќе ми биде чест да се борам имаме и пензионирани генерали, пензионирани припадници на АРМ, и пензионирани луѓе од делот на безбедноста, универзитетски професори, луѓе од научната фела, но најбитно е го имам работничкото срце со нас, го имаме и пензионерот и студентот, лекарот, земјоделецот и го имаме темпераментот на секој Балканец, на секој Македонец и секој друг што живее во оваа држава. Јас знам дека ние можеме да успееме заедно со тоа што ќе направиме суштинска промена и ќе кажеме КРАЈ на една лоша ера и да почнеме да ја пишуваме новата историја на Македонија за сите. Македонија се буди, време е за промени”, порача Димитриевски. 

Иницијативата за формирање на политички субјект Движење ЗНАМ – За Наша Македонија беше потпишана на 9 октомври оваа година, по иницијатива на 10 граѓански здруженија и граѓани од Македонија. На вчерашното основачко собрание на политичката партија Движење ЗНАМ – За Наша Македонија за членови на Извршниот одбор беа избрани Генерал Павле Арсоски, Жанета Делова и Игор Филков, додека пак за членови на Надзорниот одбор се избрани Ристо Николовски, Марјан Петковски и Урош Милошевски.

прикажи повеќе
Advertisement

Македонија

МЗШВ: Објавен јавен повик преку програмата за рурален развој за поддршка при набавка на комбајни за жито

Avatar

Published

на

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги информира земјоделците дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, распиша јавен повик за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2023 година, за мерката 121 Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства, односно подмерка 121.12 Набавка на комбајни за жито.

Како корисници се јавуваат земјоделски стопанства запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства во МЗШВ, согласно Законот за земјоделство и рурален развој, и поседуваат минимум 10 хектари обработлива земјоделска површина под пченица, јачмен, р`ж, тритикале и/или овес.

Максималната вредност на кофинансирана сума по корисник изенсува 3 милиони денари. Финансиските средства се наменети за инвестиции во набавка на комбајни за жито. Средствата се доделуваат за период на реализација на деловниот план и се исплаќаат на годишно ниво.

Крајниот рок за доставување на барањата е до 30 декември 2023 година. Заинтересираните земјоделци своите барања ги поднесуваат електронски по извршена регистрација на e-baranje.ipardpa.gov.mk.

Повеќе информации за повикот, како и упатството за регистрација на барателите во системот за електронско поднесување на барање, земјоделците можат да погледнат на веб страната на АФПЗРР www.ipardpa.gov.mk

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги повикува земјоделците, да се заознаат со условите од јавниот повик и навремено да аплицираат, искористувајќи ја можноста за поддршка, модернизирајќи го своето земјоделско производство.  

Прочитај повеќе

Македонија

Трансформација на салата Борис Трајковски за одржување на 30-от министерски состанок на ОБСЕ

Avatar

Published

на

Министерот за надворешни работи Бујар Османи сподели видео во кое се гледа трансформацијата на салата Борис Трајковски во Скопје за одрќување на 30-от министерски состанок на ОБСЕ.

„Погледнете ја трансформацијата на салата Борис Трајковски. Подготвени сме за одржувањето на 30-от министерски состанок на ОБСЕ!Чест ми е што имаме можност да го организираме еден од најголемите настани што некогаш е направен во земјава“, напиша Османи.

Прочитај повеќе

Македонија

Посебен режим на сообраќај на 29 и 30 ноември во Скопје

Avatar

Published

на

Посебен режим на сообраќај на 29 и 30 ноември во Скопје, МВР апелира до сите граѓани – учесници во сообраќајот да се почитуваат наредбите кои ќе ги даваат полициските службеници.

Министерството за внатрешни работи ја информира јавноста дека почнувајќи од 29.11.2023 (среда) од 13.00 часот, па сѐ до завршување на Министерскиот совет на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) 2023 година на 30.11.2023 (четврток), кој ќе се одржува во СРЦ „Борис Трајковски“ во Скопје, за сообраќај ќе бидат затворени бул.„Илинден“, и тоа од крстосницата со бул.„Св. Климент Охридски“ до крстосницата со ул.„Љубљанска“ и бул.„8 Септември“, од крстосницата со ул.„Скупи“ до крстосница со бул.„Партизански одреди“.

Од тие причини Единицата за безбедност на патниот сообраќај ќе преземе мерки за посебен режим на сообраќајот во централното градско подрачје на Град Скопје.

МВР апелира до сите граѓани – учесници во сообраќајот да се почитуваат наредбите кои ќе ги даваат полициските службеници.

Прочитај повеќе