Connect with us

Радовиш

По повод месец октомври, бесплатни ехо прегледи на дојка во Здравствен дом – Радовиш

Avatar

Published

на

Околу 50 -тина  жени од општините Радовиш и Конче денеска пројавија интерес да направат бесплатени прегледи на ехо на дојка во Здравствен дом Радовиш, иницијатива која се реализира по повод розов октомври, месец за подигање на свеста за ракот на дојката.

Прегледи ќе се вршат три дена и се очекува да бидат прегледани над 120 жени, со цел рано откривање и превенирање на рак на дојка.

Октомври е месец посветен на подигнување на свеста кај жените во борба против ракот на дојка и на истакнување на важноста за превенција и рано дијагностицирање. Во светски рамки, ракот на дојка е најчестиот рак кај женската популација со висока стапка на смртност.

Редовните прегледи се од исклучителна важност во борбата против оваа болест, затоа директорката Симона Цветаноски се надева дека ваквите прегледи ќе ги потикнат жените да не ги прескокнуваат контролите и преку целата година, бидејќи се плаќа симболична партиципација од 40 денари за ваков преглед во ЈЗУ Здравствен дом – Радовиш.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе