Connect with us

Радовиш

Младата Елена Митева од Радовиш во иднина се гледа како виолинист на светски концерти

Avatar

Published

на

Младата и талентирана Елена Митева од Радовиш е ученичка во шесто одделение во ООУ „Никола Карев“ и веќе се појавува како виолинистка на повеќе настапи каде успешно се претставува. 

Елена посетува редовно музичко училиште во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ во Штип, кај наставничката Марија Илиева по виолина.

Таа е единствено дете од Радовиш што изучува виолина веќе 5 години и редовно посетува часови по виолина.

Елена има учествувано на државните (општински , регионален и државен натпревар) и меѓународни натрпревари (Мегународен АРТ ИН натпревар)(мегународен натпревар Сергеј Михајлов) и има забележителни настапи.

Последниот настап и беше на манифестацијата „Самун ем Татлија“ во Радовиш, заедно со корепетитор Тоше Поп Лазаров.

Претходно повеќепати има настапувано на училишни настапи во Штип.

Нејзините родители Петранка и Мите, целосно се посветени на усовршување на нејзиниот талент и ја поддржуваат во секој чекор.  

Елена во иднина се гледа како  виолинист на светски концерти.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе