Connect with us

Радовиш

Советот на Општина Радовиш ја одржа 31 седница со седум точки на дневен ред и една предлог допуна

Avatar

Published

на

 Советот на Општина Радовиш ја одржа 31 седница со дневен ред од 7 точки и една дополнителна предлог допуна на дневниот ред.  Седницата помина без поставени прашања по првата точка од деневниот ред Советнички прашања.  

Во втората и третата точка од дневниот ред беа усвоени Годишните планови за вработување во 2024 година во ООУ Коста Рацин од Подареш, и во Крсте Петков Мисирков во Радовиш.

Потоа следуваше Предлог одлука за позитивно мислење на урбанистички проект за парцелација на градежна парцела при што беше поставено прашање за дополнително појаснување околу оваа градежна парцела.   

Во продолжение следуваше Предлог одлука за одобрување на финасиски средства на Здружение Здрава еко – долина од Радовиш за одржување на настан „Меден Радовиш“ во висина од  30 илјади денари. Потоа следуваше Предлог одлука за ослободување од комунална такса за поставување на урбана опрема на јавна површина.

Предлог -одлуката за намалување на цените на линискиот превоз на ученици кои минатата година поради енергетската криза Советот донесе одлука за  зголемување на цените од 40 денари, повторно беше на дневен ред за што образложение даде градоначалникот Ацо Ристов.

Двајцата советници Александра Трајанова Илиев и Енис Омер, поради судир на интереси, беа изземени од гласање на оваа точка.

На крајот беше изгласана и предлог допуната на дневниот ред односно Предлог -одлука  за сопствено учество за аплициран  предлог проект за е- полначи за  електрични возила за техничка доклументација преку проектот јакнење на општинските капацитети за имплементација на проекти фаза два кој го имплементира УНДП со финасиска поддршка на Шведската агенција за Меѓународна сорабодка СИДА и Бирото за регионален развој, донесен преку Центар за развој на ЈИ Регион во кој се опфатени пет општини од Југоистокот.

прикажи повеќе
Advertisement

Радовиш

Промотивен настан во рамките на проектот „Енергетски ефикасен регион“ денеска организиран во ООУ „Крсте Петков Мисирков“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Денеска во Радовиш беше организиран вториот промотивен настан во рамките на проектот „Енергетски ефикасен регион“, инвестициски проект со дигитална компонента од Грантовата шема на проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“ – фаза 2,  финансиран од Министерството за локална самоуправа и Швајцарската агенција за развој и соработка и Општините, Радовиш Конче и Василево.  

Настанот беше во организација на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион а домаќин беше Општина Радовиш односно ОУ „Крсте Петков Мисирков“. Присутен беше и министерот за локална самоуправа Ристо Пенов.

На настанот свое обраќање имаа Министерот за локална самоуправа, Ристо Пенов, Директорот на ЦРЈИПР, Ѓоко Камчев, Градоначалникот на општина Радовиш, Ацо Ристов и Градоначалникот на општина Конче, Златко Ристов.

За градоначалниците на општините Радовиш и Конче, овој проект е од големо значање и пример како треба да се постапува во иднина во однос на енергетската ефикасност.

Целта на овој настан е да се претстават досегашните имплементирани активности по проектот кои ќе придонесат кон создавање на енергетски ефикасен регион, првенствено во делот на производство и употреба на електричната енергија преку искористување на обновливи извори на енергија.

Со овој проект е предвидено изградба на систем на фотонапонски централи на покривите на ООУ „Крсте Петков Мисирков“ и Спортската сала „25 Мај“ во Радовиш со капацитет од 430 KW, како и изработка на софтверски дигитален систем од страна на изведувачот ПЦ „Контрол Хардвер“ од Струмица.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш ќе аплицира со проект „Зелена прекугранична хармонија“ за озеленување на површини во урбани средини

Avatar

Published

на

Советот на Општина Радовиш денека одржа итна седница со цел донесување на Предлог одлука за изработка и имплементација на проект „Зелена прекугранична хармонија“ за кој рокот за аплицирање е до денеска 15 септември. Итноста за свикување на оваа седница ја образложи Претседателката на Советот Моника Трајанова.

Советниците едногласно го поддржаа проектот и Предлог одлуката беше изгласана.

Проектот претставува дел од програмата на ЕУ за зелен прекуграничен регион, за озеленување на површини во урбани средини. Партнер во проектот е Општина Јакоруда од Бугарија и истиот е во вредност од околу  600.000 евра од кои за Општина Радовиш околу 300.000 евра.

Во Радовиш ќе се уредува и озеленува градскиот рид Чам Баир, со еколошки материјали, со засадување на дрвца и без бетонирање, а ќе се изгради и ботаничка градина во дворот на ООУ „Никола Карев“, појасни Лазар Газепов, советник во Одделението на ЛЕР во Радовиш.

Општина Радовиш заедно со Центарот за развој на Југоисточниот плански регион од Македонија и општина Јакоруда од Бугарија, ќе аплицираат за проектот и доколку биде одобрен ќе се реализира.

Прочитај повеќе

Радовиш

Со симулација на сообраќајна несреќа во која 4 лица беа повредени, одбележан Светскиот ден на првата помош во Радовиш

Avatar

Published

на

ОО на Црвен крст од Радовиш го одбележа Светскиот ден на првата помош, со симулација на вежба, сообраќајна несреќа во која 4 лица беа повредени.

Според Црвен крст, секој ден стотици луѓе го губат животот поради несоодветна и ненавремена прва помош, затоа од клучна важност е знаењето за укажување ПРВА ПОМОШ.

Под мотото „Првата помош достапна за сите! Првата помош во дигителниот свет“ Општинската организација на Црвен крст Радовиш во соработка со ОВР Радовиш, ТППЕ Радовиш и ЈЗУ „Здравствен дом“ Радовиш организираа настан, симулација на сообраќајна несреќа, во која учество земаа едно возило, еден електричен тротинет и пешак (4 лица беа повредени).

„Со организација на вакви показни вежби сакаме да ја подигнеме јавната свест за сообраќајните несреќи и повреди, да ги охрабриме луѓето од сите возрасти да научат прва помош за да имаат вештини и самодоверба за да го препознаат и соодветно да реагираат при итните ситуации во случај на сообраќајна несреќа“ велат од Црвен крст – Радовиш.

Прочитај повеќе