Connect with us

Босилово

Мостот кој се наоѓа во атарот на селото Секирник Општина Босилово кој е видливо оштетен не е безбеден

Avatar

Published

на

Мостот кој се наоѓа во атарот на селото Секирник Општина Босилово не е безбеден за поминување на трактори, коли и друг вид на земјоделска механизација поради оштетување. Ова денска го констатира, директорот на Центарот за управување со кризи, Стојанче Ангелов, кој на покана на градоначалникот на Општина Босилово, Ристо Манчев, го посети мостот во атарот на с. Секирник што е видливо оштетен, во лоша состојба и претставува опасност за тие што го користат.

Тој му порача на градоначалникот да го забрани мостот за поминување, а градоначалникот Манчев рече дека како општина ќе побарат помош од Владата бидејќи сами немаат финансиска моќ да изградат нов мост.

Инаку, иако патот не е асфалтиран, преку мостот е поврзана обработлива земјоделска  површина од околу 50 хектари кои ги обработува локалното население.

Босилово

Во недела на 9-ти април, Штрапаријада – натпревар на коњи, во село Сарај Општина Босилово

Avatar

Published

на

Во недела на 9-ти април во село Сарај Општина Босилово  ќе се одржи една од најмасовните манифестации, Штрапаријада, натпревар на коњи, со учество од околу 50-тина натпреварувачи од цела Македонија. Организаторот на турнирот  Џоко Мирчев -Џоканов најавува целодневен спектакуларен настан со организирана Богата лотарија.

За сите присутни со влезница од 150 денари, следува бесплатен пијалок, а истовремено станува потенцијален добитник на една од вредните награди: Ловечка пушка во вредност од 40 илјади денари и друга ловечка опрема и опрема за коњи.

Штрапаријада е настан во кој коњите се натпреваруваат во влечење трупци. Во Сарај ваков натпревар се одржува по трет пат и според органзиаторите има голем интерес.

Турнирот ќе се одржи во недела со почеток од 11 часот во село Сарај, општина Босилово пред ресторанот „Golden Palace“. За сите љубители на овој спорт кои ќе присуствуваат, ќе има музика во живо со добра забава.

Коњите ќе бидат поделени во неколку категории според тежината и големината на трупот, за победниците следуваат богати награди.

Сите кои ќе земат учество на турнирот со свој коњ, потребно е да имаат документ од вага за тежината на самиот коњ.

Влезот на овој турнир ќе изнесува 150 денари, а водител ќе биде Станислав Јакица.

Прочитај повеќе

Босилово

Патниот правец Бориево – Колешино конечно ќе се асфалтира, во тек се работните активности

Avatar

Published

на

Патниот правец Бориево – Колешино конечно ќе се асфалтира, на задоволство на граѓаните од двете општини Босилово и Ново Село. Во тек се работните активности за асфалтирање на оваа делница од 3.2 km и ширина од 5 m.

„Овој патен правец е од исклучителна важност за развојот на регионот затоа што:- создава подобри услови за развој на туризмот во регионот и поврзување на подбеласичкиот регион со Моноспитовско Блато и подогражденскиот регион, развој на земјоделието преку подобар, поекономичен и побрз транспорт на земјоделските производи и обезбедува пристап до голем број обработливи земјоделски површини, развој на сообраќајот и поврзување на Колешино со регионалниот пат А4 кој води кон границата со Бугарија, развој на алтернативниот туризам, велосипедизмот, итн“, велат од Општина Босилов.

Средствата за реализација на овој проект се обезбедени преку Центарот за развој на Југоисточниот плански регион и дел од Буџетот на Општина Босилово и Општина Ново Село.

Прочитај повеќе

Босилово

Трипуновски на трибина во Босилово: После овие пет години ќе биде радост ако најдеме млад човек која сака да се занимава со земјоделство

Avatar

Published

на

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ организираше трибина во Босилово со земјоделците од целиот струмички регион, предводена од претстедателот на кимисијата Цветан Трипуновски.

Тој разговараше за проблемите со кои се соочуваат македонските земјоделци изминативе години, но и го презентира нивниот модел за решавање на проблемите, се со цел да се врати како што вели  македонското земјоделие на здрави нозе.

Трипуновски рече дека тие како ВМРО -ДПМНЕ кога ќе дојдат на власт веќе имаат подготвено план и стратегија за спас на најголемата фабрика, земјоделието.

На трибината се обратија и Филип Филиповски кој зборуваше за состојбата во водостопанството, проф. др. Виктор Ѓамовски, Игор Лазаровски, Драги Памуков и Мите Манев, секој за проблемите во своите области.

Прочитај повеќе