Connect with us

Технологија

CRDi Common Rail: Компоненти, принцип на работа, предности и недостатоци!

Avatar

Published

на

Bosch го лансираше првиот заеднички железнички систем во 1997 година. Системот е именуван по заедничкиот резервоар под висок притисок (common rail) кој ги снабдува сите цилиндри со гориво. Со конвенционалните системи за вбризгување на дизелот, притисокот на горивото треба да се генерира поединечно за секое вбризгување. Меѓутоа, кај системот common rail, генерирањето притисок и вбризгувањето се одвоени, што значи дека горивото е постојано достапно на потребниот притисок за вбризгување.

Common rail системите имаат модуларен дизајн. Секој систем се состои од пумпа под висок притисок, инјектори, шина и електронска контролна единица.

Common rail е една од најважните компоненти во системот за директно вбризгување на дизел и бензин. Главната разлика помеѓу директното и стандардното вбризгување е испораката на гориво и начинот на кој ова се меша со влезниот воздух. Во системот за директно вбризгување, горивото директно се вбризгува во комората за согорување, прескокнувајќи го периодот на чекање во колекторот за довод на воздух. Контролирано од електронската единица, горивото се истура директно таму каде што комората за согорување е најжешка, што го прави да гори порамномерно и потемелно.

Главните предности на директното вбризгување на горивото Common Rail може да се сумираат во намалувањето на емисиите на издувни гасови и бучава, подобра ефикасност на горивото и подобрени севкупни перформанси на моторот. Системот се состои од пумпа под висок притисок, инјектори, шина и електронска контролна единица.

Common rail директно вбризгување

Повеќето модерни системи за гориво на моторот користат напредна технологија позната како CRDi или директно вбризгување Common Rail. И бензинските и дизел моторите користат заедничка „гориво-шина“ која го снабдува горивото со инјекторите. Сепак, кај дизел моторите, производителите ја нарекуваат оваа технологија како CRDi, додека бензинските мотори ја нарекуваат директно вбризгување на бензин или стратификувано вбризгување на гориво. Двете овие технологии имаат сличност во дизајнот бидејќи се состојат од „гориво-шина“ која ги снабдува со гориво инјекторите. Сепак, тие значително се разликуваат едни од други по параметри како што се притисокот и видот на употребеното гориво.

При директно вбризгување Common Rail, согорувањето се одвива директно во главната комора за согорување сместена во шуплина над круната на клипот. Денес, производителите користат CRDi технологија за да се надминат некои од недостатоците на конвенционалните дизел мотори кои беа слаби, бучни и слаби во перформансите кога беа имплементирани, особено кај патничките возила.

Технологијата CRDi работи во тандем со ECU на моторот кој добива влезови од различни сензори. Потоа ја пресметува прецизната количина на гориво и времето на вбризгување. Системот за гориво има компоненти кои се поинтелигентни по природа и ги контролира електрично/електронски. Дополнително, конвенционалните инјектори се заменуваат со понапредни, електрично управувани, соленоидни инјектори. Тие се отвораат со сигнал ECU, во зависност од променливите како што се брзината на моторот, оптоварувањето, температурата на моторот итн.

Заедничкиот систем користи шина за гориво „заеднички за сите цилиндри“ или со едноставни зборови „цевка за дистрибуција на гориво“. Одржува оптимален преостанат притисок на горивото и исто така делува како заеднички резервоар за гориво за сите инјектори. Во системот CRDi, шината за гориво постојано складира и го снабдува горивото со инјекторите на електромагнетниот вентил со потребниот притисок. Ова е сосема спротивно од пумпата за вбризгување на гориво што снабдува дизел преку независни линии за гориво до инјекторите во случај на дизајн од претходната генерација (DI).

Начин на работа

Со конвенционалните системи за вбризгување на дизелот, притисокот на горивото треба да се генерира поединечно за секое вбризгување. Меѓутоа, кај системот common rail, генерирањето притисок и вбризгувањето се одвоени, што значи дека горивото е постојано достапно на потребниот притисок за вбризгување. Генерирањето притисок се одвива во пумпата под висок притисок.

Пумпата го компресира горивото и го напојува преку цевка под висок притисок до влезот на шината, кој делува како заеднички резервоар под висок притисок за сите инјектори – оттука и името „common rail“.

Од таму, горивото се дистрибуира до поединечните инјектори, кои го вбризгуваат во комората за согорување на цилиндерот.

Пумпи под висок притисок

Пумпата под висок притисок го компресира горивото и го снабдува во потребната количина. Постојано го храни горивото до резервоарот под висок притисок (шината), а со тоа го одржува притисокот на системот. Потребниот притисок е достапен дури и при мали брзини на моторот, бидејќи создавањето притисок не е поврзано со брзината на моторот. Повеќето обични железнички системи се опремени со радијални клипни пумпи. Компактните автомобили исто така користат системи со индивидуални пумпи кои работат со низок притисок во системот.

Инјектори

Инјекторот во заедничкиот систем се состои од млазницата, погон за Piezo инјектори или електромагнетниот вентил за инјекторите на електромагнетниот вентил, како и хидраулични и електрични приклучоци за активирање на иглата на млазницата.

Се вградува во секој цилиндар на моторот и се поврзува со шината преку кратка цевка под висок притисок. Инјекторот се контролира со електронска дизел контрола. Ова осигурува дека иглата на млазницата е отворена или затворена од активирачот, било да е електромагнетниот вентил или Piezo. Инјекторите со Piezo актуатори се нешто потесни и работат на особено ниско ниво на бучава. Двете варијанти покажуваат слично кратко време на префрлување и овозможуваат претходно вбризгување, главно вбризгување и секундарно вбризгување за да се обезбеди чисто и ефикасно согорување на горивото во секоја работна точка.

Компоненти на CRDi

Пумпа за вбризгување гориво – го притиска горивото до висок притисок

Цевка под висок притисок – испраќа гориво до млазницата за вбризгување

Млазница за вбризгување – го вбризгува горивото во цилиндерот

Пумпа за напојување – вшмукува гориво од резервоарот за гориво

Филтер за гориво – го филтрира горивото

Контролна единица на моторот

Некои типови на резервоари за гориво имаат и талог за гориво на дното на филтерот за да се оддели содржината на вода од горивото.

Предности и недостатоци

Предности   

(1) Пониски емисии: Една од причините што дизел-моторите Common Rail беа измислени од производителите на возила беше затоа што владата создаде построги регулативи за емисиите на јаглерод. Се сеќавате кога големите дизел камиони испуштаа многу црн чад во воздухот? Веќе едвај го гледате тоа бидејќи Common Rail дизел моторот е дизајниран да ги намали тие емисии. Ова е подобро за животната средина и е чекор поблиску до борбата против глобалното затоплување.

(2) Повеќе моќност: Истражувањата покажаа дека возилата со дизел мотор ќе произведуваат 25 проценти повеќе енергија од традиционалниот дизел мотор. Ова значи дека севкупните перформанси на дизел моторот ќе се подобрат.

(3) Помал шум: Системите за директно вбризгување гориво беа познати по тоа што беа бучни додека возите. Common rail ќе намали многу од бучавата што можеби ќе се сетите да ја слушнете. Ова го прави попријатно возачко искуство за вас и за оние околу вас на патот.

(4) Помалку вибрации: Порано се чувствуваа многу вибрации кај традиционалните дизел мотори со директно гориво. Сега тие вибрации се намалени со системот за директно вбризгување Common Rail.

(5) Подобра километража: бидејќи дизел моторот Common Rail обезбедува поголема моќност, тоа значи дека ќе добиете подобра километража на вашето гориво. Како резултат на тоа, и вашата економичност на горивото ќе биде подобра. Ова значи помалку потрошени пари за гориво кога сте на пат.

Недостатоци

(1) Скапо возило: Возилата со дизел мотор ќе бидат поскапи од оние со традиционалниот дизел мотор. Ако работите за компанија која ве снабдува со возилото, тогаш тоа не е пот. Но, ако се работи за лично возило, тогаш можеби нема да сакате да ги потрошите дополнителните пари.

(2) Скапи делови: Бидејќи обичните возила се поскапи, можете да очекувате дека и заменските делови ќе бидат скапи.

(3) Повеќе одржување: На дизел моторите Common Rail ќе им треба повеќе одржување отколку на традиционалниот дизел мотор. Дури и ако сами го правите одржувањето, сепак е потребно повеќе време, напор, а можеби и трошоци.

прикажи повеќе
Advertisement

Технологија

ЗАПОЧНУВА! IBM планира да замени 7.800 вработени со вештачка интелигенција!

Avatar

Published

на

Технолошкиот гигант IBM планира да престане да вработува луѓе за илјадници работни места во наредните години. IBM верува дека вештачката интелигенција може да ги замени, изјави извршниот директор на компанијата Арвинд Кришна, наведувајќи една од најсериозните и опипливи закани што вештачката интелигенција ја претставува за човечката работна сила.

Кришна во интервју за Блумберг рече дека верува дека околу 30% од околу 26.000 работни места кои не се соочуваат со клиенти, како што се работните места за човечки ресурси, може да се заменат со вештачка интелигенција во период од пет години – што значи околу 7.800 губење на работни места.

Човечките ресурси се првите што се движат

Активностите со човечки ресурси, како што се документирање на трансферот на вработени во различни оддели и пишување различни сертификати, веројатно ќе бидат меѓу првите кои ќе бидат префрлени на вештачката интелигенција, пишува Форбс .

Интеракцијата со клиентите и работните места за развој на софтвер во компанијата со 260.000 вработени не би требало да бидат предмет на промени во наредните години, според Кришна, кој не прецизираше дали планираното преминување кон вештачка интелигенција ќе започне веднаш.

Севкупно, околу 300 милиони работни места би можеле да бидат загрозени во САД и Европа во наредните години, доколку генеративната вештачка интелигенција ги исполни очекувањата, според неодамнешниот извештај на Goldman Sachs. Извештајот покажа дека две третини од работните места се загрозени од автоматизацијата на вештачката интелигенција, додека во исто време, вештачката интелигенција може да има способност директно да извршува до една четвртина од тековните работни места.

Компаниите смислуваат свои упатства за користење на технологијата која постојано се развива

Предвидувањата за иднината во која роботите во голема мера ги заменуваат човечките работници одамна постојат, но неодамнешната појава на програми за вештачка интелигенција како ChatGPT поттикна загриженост дека општествената конфронтација со улогата на вештачката интелигенција во светот можеби е неизбежна или веќе е во тек. Потенцијалните нови прописи за вештачка интелигенција сега се главен приоритет за многу национални влади ширум светот, бидејќи компаниите доаѓаат со свои упатства за користење на технологијата која постојано се развива.

Технолошките лидери на Г7 во неделата објавија дека државите треба да усвојат регулативи „засновани на ризик“ за справување со вештачката интелигенција, додека претседателката на американската Федерална трговска комисија Лина Кан и претставниците за граѓански права во Министерството за правда издадоа изјава минатата недела предупредувајќи дека вештачката интелигенција има „ потенцијал да се овековечи незаконската пристрасност, да се автоматизира незаконската дискриминација и да се создадат други штетни исходи“.

Најгласниот критичар на Маск

Милијардерот Илон Маск беше еден од најгласните критичари на вештачката интелигенција, и покрај тоа што помогна да се создаде една од најистакнатите компании фокусирани на вештачката интелигенција во 2015 година – OpenAI, која го разви ChatGPT. Во интервју за Фокс њуз што беше емитувано неодамна, Маск рече дека верува оти неговите технолошки колеги, како ко-основачот на Google, Лери Пејџ, „не ја сфаќаат доволно сериозно безбедноста на вештачката интелигенција“, тврдејќи дека бил наречен „специјалист“ за алармирање за влијанието на вештачка интелигенција.интелигенција на луѓето.

Во април, Маск одлучи да основа друга компанија за вештачка интелигенција – X.AI – како одговор на наводната непромисленост на други технолошки компании. Милијардерот, исто така, ги критикуваше програмите како ChatGPT за „разбудени“ тенденции, сугерирајќи дека тој исто така може да се спротивстави на ограничувањата поставени на чет-ботови да разговараат за контроверзни теми.

IBM со години ја користи својата платформа Watson за да донесува информирани одлуки во области како што се здравството и услугите на клиентите. Вотсон се прослави во 2011 година победувајќи ги шампионите на Jeopardy, Кен Џенингс и Бред Ратер, заработувајќи за IBM награда од 1 милион долари.

Прочитај повеќе

Технологија

NOKIA го менува логото, како дел од ребрендирањето на компанијата!

Avatar

Published

на

Финската телекомуникациска компанија Нокиа ги објави плановите за промена на идентитетот на брендот, комплетно со ново лого, како дел од својата деловна стратегија. Развојот доаѓа бидејќи компанијата се фокусира на поагресивен раст како производител на телекомуникациска опрема, а не само на паметни телефони.

„Во главите на повеќето луѓе, ние сè уште сме успешен бренд на мобилни телефони, но тоа не е она за што е Nokia“, изјави извршниот директор на Nokia, Пека Лундмарк, за  Bloomberg . „Сакаме да лансираме нов бренд кој многу се фокусира на мрежите и индустриската дигитализација, што е сосема поинаква работа од старите мобилни телефони.

Нокиа ги виде своите подеми и падови со продажбата на компанијата на Мајкрософт во 2014 година, но договорот се покажа како катастрофа бидејќи компанијата не успеа да го развие својот бизнис со паметни телефони. До 2016 година, Мајкрософт изгуби речиси 8 милијарди долари при купувањето и почна да го прекинува бизнисот со паметни телефони бидејќи не успеа да ги преземе Android и iOS.

Нокиа подоцна беше продадена на HMD Global, основана од поранешни вработени во NOKIA и компанијата се пресели кон Android за да се натпреварува на пазарот и брзо повторно стана главен играч во бизнисот со паметни телефони.

Извршниот директор на Нокиа, Пека Лундмарк, на Твитер рече: „Ова е Нокиа, но не како што светот не видел досега. Нашиот нов бренд ја сигнализира нашата амбиција да го искористиме експоненцијалниот потенцијал на мрежите, да ја поттикнеме дигитализацијата низ секоја индустрија“.

Во блог пост, извршниот директор рече: „Брендот беше лансиран денес во MWC Барселона и сега се шири низ нашите сајтови и средства. Веб-страницата веќе има нов изглед и чувство – како што можете да видите – и сајтовите на Nokia ќе почнат да се трансформираат наскоро. “

„Но, ова не е само за тоа како изгледаме. Станува збор за нашата сила во вмрежувањето, иновациите, партнерствата за соработка и лидерството во технологијата. Станува збор за нашите предлози за вредност на сегашните и потенцијалните пазари. А најмногу се работи за нашиот народ. ” тој додаде.

Според мене, Нокиа ги има најдобрите, најталентираните и најинспиративните луѓе во бизнисот. Секој ден се чувствувам привилегирана да работам покрај нив. Така, лидерскиот тим на Нокиа и јас сакавме да создадеме нов бренд што ќе функционира за нив, кој ќе претставува кои се тие, што прават и зошто го прават тоа“. изјави тој.

„Нашиот освежен бренд е инвестиција во нив. Ова е Нокиа… но не како што светот не видел досега“. заклучи тој.

Прочитај повеќе

Технологија

NETFLIX ќе го прекине споделувањето на лозинка до јули 2023 година!

Avatar

Published

на

Нетфликс воведува различни мерки за да го обесхрабри споделувањето лозинки надвор од домаќинството. Според деталите, стримерот целосно ќе стави крај на споделувањето лозинка до јули 2023 година.

Нетфликс потврди дека ќе започне со воведување нови ограничувања за споделување сметки во вториот квартал на 2023 година, што значи дека стримерот ќе стави крај на споделувањето лозинка од сега до 30 јуни.

„Во првиот квартал, започнавме платено споделување во четири земји и сме задоволни од резултатите. Планираме широко распространување, вклучително и во САД, во четвртиот квартал. се вели во извештајот на компанијата.

Некои други чекори што Netflix ги презеде за да го обесхрабри споделувањето лозинки е имплементирање на „примарна локација“ што се одредува со користење на историјата на вашата сметка, домашната Wi-Fi мрежа и други податоци. Тоа значи дека сите уреди треба да се поврзуваат на примарната мрежа на секои 31 ден за да продолжат да го користат Netflix.

Единственото решение е да додадете платен „дополнителен член“ на вашата сметка, кој чини помалку од индивидуална претплата, но не е достапен за сите видови планови на Netflix.

Меѓутоа, ако корисникот планира да се префрли на сопствената сметка, Netflix го олесни со воведување функција за пренос на профит. Новата функција ќе му помогне на секој да го пренесе својот профил и сите негови податоци на нова сметка.

Прочитај повеќе