Connect with us

Радовиш

Економски дипломатски караван денеска во Радовиш, составен од амбасадори и конзули

Avatar

Published

на

Дваесетина амбасадори конзули  и нивни придружници од неколку земји од светот денеска беа во  посета на Радовиш, како дел од Економскиот дипломатски караван во Југоисточниот плански регион. Во Музејот на љубовта и уметноста на присутните гости, им беа презентирани потенцијалите на трите општини Радовиш, Конче и Василево.

Целта на караванот е да се презентираат и промовираат пред дипломаткиот кор, потенцијалите на сите 10 општини во ЈПР, домашните компании и можностите за инвестирање во Република Македонија. Свои презентации имаа и компаниите Млекара Ѓоргиеви и Винарија Кукутанов од Радовиш.

Во рамките на посетата беше  пизвршено и садење на дрвца во паркот кај Јаворот и презентација на проект Јавор и инфо табли кој е веќе завршен.

Исто така беше извршена и посета на црковниот Храм Света Троица во Радовиш. Дипломатски караван е во организација на Министерството за надворешни работи во соработка со Бирото за регионален развој и Центарот за развој на Југоисточниот плански регион. Дипломатскиот караван продолжи во Струмица, Дојран и Гевгелија.

Радовиш

Реконструкција и санација на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Започна реконструкцијата и санацијата на плафонот во Центарот за култура „Ацо Караманов“ во Радовиш, каде се одржуваат сите културни манифестации од општината и други јавни собири.

Градоначалникот Ацо Ристов, кој изврши увид во работните активности рече дека наредната година целосно ќе се реконструира внатрешноста на овој дом со комплетно ентериерно уредување, бидејќи како што рече радовишани се емоционално поврзани со овој дом и затоа ќе се реконструира но ќе ја задржи автентичноста.

Плафонот на ЦК „Ацо Караманов“ се реконструира со средства обезбедени од донација од рудникот Бучим.

Прочитај повеќе

Радовиш

Жител нa село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче

Avatar

Published

на

Жител нс село Дедино бил физички нападнат од едно лице од село Конче и случајот бил пријавен во Полициска станица Радовиш од трето лице.

Имено вчера во Полициската станица Радовиш, В.К. од село Дедино, општина Конче, пријавил дека на 26.11.2023 околу 22.00 часот во село Дедино И.Ј. од село Дедино бил физички нападнат од С.Ѓ. од село Конче.

Се преземаат мерки за расчистување на случајот информира СВР Струмица, ОВР Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во библиотеката во Радовиш

Avatar

Published

на

Јавна регионална дебата „Креирање инклузивна локална средина“ ќе се одржи утре во ОНБ Браќа Миладиновци“ во Радовиш, а во организација на Општина Радовиш и Здружението „Отворете ги прозорците“.

 Ова е дел од проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“ подржан од „Детската Фондација Песталоци“.

Целта на оваа дебата е претставници од различни институции од областа на образование и социјална заштита, локални самоуправи, организации, сервисни служби, родители и бизнис заедницата, заеднички да продискутираат за предизвиците и иницијативите за креирање поинклузивни практитки и можности за секое дете.

На Јавната дебата покрај Општина Радовиш учество ќе земат и училишта и претставници од локалните самоуправи од општините Радовиш и Конче.

Јавната дебата ќе започне со почеток во 12 часот и ќе трае до 14 часот.

Прочитај повеќе