Connect with us

Конче

Се наближува одбележувањето на 100 – годишнината од масакрот во село Гарван, Општина Конче

Avatar

Published

на

Сојузот на здруженија на борците од НОВМ и нивните подржувачи од општините Радовиш и Конче, организира одбележување на 100 – годишнината од масакрот во село Гарван, Општина Конче. Организациониот одбор ги поканува граѓаните да присуствуваат на тажниот јубилиј, кој ќе се одржи на 23 март 2023 година во село Гарван.

По завршувањето на официјалниот дел, за сите присутни бесплатно се обезбедени заеднички ручек и брошура „Незаборавник за масакрот во село Гарван“.

Сојузот на здруженија на борците од НОВМ и нивните подржувачи од општините Радовиш и Конче, организира превоз за сите кои ќе сакаат да дојдат, без разлика дали се членови на сојузот или не.

Пријавувањето за организиран превоз и присуство ќе се врши до 20 март, 2023 година.

Инаку Гарванскиот масакр, е колеж извршен во село Гарван, Општина Конче, во радовишкиот крај, од страна на воена единица на Кралството на СХС по наредба на жупанот на Брегалничкиот округ, Добрица Матковиќ, како одмазда за смртта на колонистите во селото Кадрифаково, Свети-николско, убиени од четата на ВМРО на 16 јануари 1923 година.

Настанот се случил кога четата предводена од војводата Иван Јанев-Брло го нападнала светиниколското село Кадрифаково на 16 јануари 1923 година и убила 23 селани и членови на нивните семејства. Настанот означувал незадоволство од страна на Македонците за тешката состојба каде се наоѓале под српска окупација и насилното колонизирање на други неавтохтони народи на македонските земји. По нападот, српските колонисти го напуштаат селото. Потоа следи контра масакр на српските власти, во селото Гарван.

На 2 март 1923 година селото било гранатирано и биле застрелани без судење 29 селани, сите мажи, меѓу кои и три деца од 12 до 18 години. Дополнително, една 65-годишна старица од глетката на труповите од ужас починала на самото место. За настанот имало реакции не само од домашната, туку и од европската демократска јавност.

Инаку Според податоците на бугарскиот етнограф Васил К’нчов во 1900 година, селото имало 270 жители, сите Македонци. По податоци на секретарот на егзархијата, Димитар Мишев во 1905 година во Гарван имало 320 Македонци.

Според пописот во 2002 година, селото Гарван имало 11 жители, од кои 10 Македонци и 1 Србин. Според последниот попис од 2021 година, во селото живееле 3 жители, од кои 1 Македонец и 2 лица без податоци.

прикажи повеќе
Advertisement

Конче

Во завршна фаза е уредување на Улица ,,1″ во село Горни Липовиќ, Општина Конче

Avatar

Published

на

Општина Конче продолжува со изградба и уредување на пристапни патеки и улици во наслените места во општината. Во завршна фаза е уредување на Улица ,,1″ во село Горни Липовиќ, објави градоначалникот Златко Ристов на социјалните мрежи.

Претходно е завршено со изградба и уредување на прстапни патеки и улици во Конче, а сега продолжува овој проект по останатите населени места.

Прочитај повеќе

Конче

Ваучер од по 6.000 денари додели Општина Конче на сите првачиња од ООУ “Гоце Делчев” Конче

Avatar

Published

на

Ваучер од по 6.000 денари додели Општина Конче на сите првачиња од ООУ “Гоце Делчев” Конче, на првиот училишен ден, кој останува за паметење кај повеќе првоодделенчиња.

Со пригодна програма од учениците вработените во училиштетото им посакаа добредојде на првачињата.

Среќен почеток во новата учебна година на сите дечиња кои го прават првиот чекор во училишните клупи, посака и градоначалникот Златко Ристов, кој беше присутен на свеченоста за прием на првачињата.

„За таа цел заедно со Советот на општина Конче доделуваме ваучери по 6 000 денари кои денеска ги исплативме на сметките на родителите.Тука нема да застанеме и продолжуваме со подршка на учениците од ООУ “Гоце Делчев” Конче. Децата се нашата иднина“ вели градоначалникот Ристов.

Прочитај повеќе

Конче

Општина Конче ги известува граѓаните дека во четврток ќе се врши прскање против комарци

Avatar

Published

на

Општина Конче ги известува граѓаните дека во четврток ќе се врши ларвицидна дезинсекција и дезинсекција против возрасни комарци.

„Ве известуваме дека на ден 27.07.2023 година (Четврток) со почеток од 18 часот ќе се изврши ларвицидна дезинсекција, а дезинсекција против возрасни комарци во 20 часот. Се известуваат сопствениците на пчелни семејства да превземат соодветни мерки за заштита, односно да ги затворат истите во најавениот временски период. Благодариме за разбирањето!!“ стои во соопштението од Општина Конче.

Прочитај повеќе