Connect with us

Радовиш

Подружница Плачковица-Радовиш, започна со склучување договори за огревно дрво, граѓаните чекаа во редици

Avatar

Published

на

Стотици граѓани денеска чекаа ред да склучат договор за огревно дрво за следната сезона, пред подружницата на ЈП Национални шуми во Радовиш.  

Како што дознаваме од ЈП Национални шуми Подружница Плачковица- Радовиш, од денеска започнале да склучуваат договори за огревно дрво, кои ќе се склучуваат етапно според количините кои им се на располагање.  

„Граѓаните исплашени да не останат без огревно дрво побрзаа уште на првиот ден за да склучат договор и од тие причини се створија гужви иако тројца наши вработени работат на склучување на договори“, вели директорката на Подружница Плачковица, Ивана Божинова.

 Таа апелира до граѓаните да доаѓаат етапно, бидејќи договори ќе се склучуваат во наредните неколку дена и тоа само за буково дрво, се до исполнување на планираните количини.  

„Ќе се склучуваат договори само за буково огревно дрво кое ќе се продава по цена од 4.064 денари за метар кубен и бука сеченица од 3.186 денари за метар кубен, согласно планот за работа за 2023 година. Оваа година не склучуваме договори за дабово огревно дрво бидејќи во одделите што ни се планирани за работа за 2023 година не е застапено“, вели Божинова која додава дека како Подружница Плачковица, ќе се потрудат да одговорат на барањата на сите граѓани од Општина Радовиш.

Радовиш

ЈП Плаваја со известување до граѓаните на Општина Радовиш и сите продавачи и купувачи на производи кои се продаваат на зелени пазари

Avatar

Published

на

ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација за времена дислокација на градскиот пазар поради изведување на градежни работи за изградба на нов пазар. од тие причини ги известува продавачите и граѓаните на Општина Радовиш дека од овој викенд пазарот ќе се премести на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш.

„Врз основа на Одлуката на Советот на општина Радовиш за времена дислокација на “Градски пазар” Ве известуваме дека ЈП”ПЛАВАЈА” ја подготви предвидената локација на паркингот на поранешен “Орел” Радовиш. Почнувајќи од сабота 07 октомври 2023 година зелениот пазар ќе функционира на таа локација се до завршувањето на изградбата на новиот покриен пазар. За сите прашања може да контактирате со одговорното лице Велин Ангелов лично или преку повик на бројот 071 793 756.

Локација: https://maps.app.goo.gl/2opj4o2YLMiuAsPC6

Прочитај повеќе

Радовиш

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во Калуѓерица

Avatar

Published

на

Поставена мини-фотоволтаична централа на Домот на Културата во населено место Калуѓерица, со кое се предвидува намалување на трошоците за електрична енергија за улично осветлување за 30 %.

Градоначалникот Ацо Ристов заедно со претставници од партмерите вклучени во проектот, изврши увид во работните активности и како што вели овој проект е предвиден за намалување на трошоците на електрична енергија за улично осветлување во руралните населени места преку искористување на обновливи извори на енергија.

Партнери во проектот се Општина Радовиш, Ромалитико, “ Мрежа за рурален развој, УСАИД Проект “Програма за развој на заедницата“ и ЛАГ Плачковица.

Прочитај повеќе

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе