Connect with us

Радовиш

На седница на Совет на Општина Радовиш донесени околу 50-тина предлог одлуки

Avatar

Published

на

Советот на Општина Радовиш денеска ја одржа 26 седница со дневен ред од 45 точки и надополнување на дневниот ред со уште 7 точки. По однос на допуната на дневиот ред појаснување даде секретарот на Општината Љупче Почивалец.

 По точката Советнички прашања, советниците не поставува прашања поради отсуството на градоначалникот Ацо Ристов, кој беше оправдано отсутен поради состанок на ЗЕЛС. На Седницата беше констатирана оставка на советничката Весна Конзулова, поради вработување во Општина Радовиш, по што беше изгласана и Предлог -одлуката за измена на одлуката за давање согласност на Годишниот план за вработување во Општина Радовиш, како следна точка од дневниот ред.

Меѓудругото на седницата беше изгласана и предлог измена  и дополнување на Програмата за уредување на градежно земјиште, одржување на комунални објекти и локални патишта за 2023 година во Општина Радовиш. Потоа предлог измена и дополнување на годишната програма за изработка на урбанистички планови на подрачјето на Општина Радовиш како и Предлог – Одлука за определување и промена на имиња на улици, мостови и плоштади на подрачјето на Општина Радовиш.

Потоа беа изгласани и предлог одлуки за ко-финансирање на неколку проекти: „Енергетска ефикасност на јавни објекти во Југоисточниот регион“, изработка на „Техничка документација за нови регионални проекти“, „Кејска улица во ДУП УБ 15 Радовиш“, за „изградба на фекална канализациона мрежа во Карши маале во Подареш“, „Изградба на улица број 9 крак 1“ во село Ињево, „Изградба на мрежа за водоснабдување на  на улица 5 и улица 6 во УБ 22 во Општина Радовиш“ и Изработка на урбанистичка планска документација за КО Козбунар“.

Во продолжение беа донесени и наколку Предлог – Одлуки за вклопување на бесправно изградени објекти во идна урбанистичко планска документација  за Катастарски Општина,  Јаргулица, Подареш, Калуѓерица, Сулдурци,  Дамјан, Бучим  и КО Радовиш вон градежен реон.

 Потоа беше донесен предлог одлуката за назначување управител на гробиштата во Радовиш и наслените места, како и воведување на комунална такса за управување и одржување на гробишта – гробна такса од 50 денари. На оваа седница беше изгласана и Предлог – Одлуката за воведување на солидарен фонд за помош при вршење на погребални услуги во висина од 90 денари.

На крајот беше изгласан Изјавата за основање на Друштво за производство на електрична енергија ЕЛРАД ЕНЕРЏИ ДООЕЛ, Радовиш, како и предлог одлуката за одобрување на финасиски средства како оснивачки влог на Општина Радовиш во висина од 5.000 евра и Предлог Одлука за избор на управител на Друштвото за производство на електрична енергија ЕЛРАД ЕНЕРЏИ ДООЕЛ, Радовиш.

Радовиш

Во понеделник координативен состанок на субјектите, учесници на манифестацијата “СAМУН ем ТАТЛИЈА 2023“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Oрганизацискиот одбор на манифестацијата “СAМУН ем ТАТЛИЈА 2023“ која ќе се одржи во Радовиш на 13, 14 и 15 октомври ги поканува сите заинтересирани субјекти за учество на манифестацијата, на координативен состанок.

,Oрганизацискиот одбор на манифестацијата “СAМУН ем ТАТЛИЈА 2023“, ги поканува сите заинтересирани субјекти (угостителски објекти, фурни, здруженија кои се регистрирани и обавуваат дејност поврзана со традиционалните радовишки специјалитети) на 02.10.2023 год. – Понеделник во 12:00 часот во Салата на Советот на општина Радовиш, на координативен состанок во врска со условите за учество на манифестацијата.

Прочитај повеќе

Радовиш

Две лица од Радовиш, лишени од слобода поради извршување на повеќе кривични дела „тешка кражба“, „кражба“…

Avatar

Published

на

Вчера во 11.00 часот во Радовиш, полициски службеници од Одделението за внатрешни работи Радовиш го лишиле од слобода Е.Б.(21) од Радовиш. Тој се сомничи дека во текот на овој месец извршил повеќе кривични дела „тешка кражба“, „кражба“ и „одземање на моторно возило“ на подрачјата на Радовиш и Струмица. Во службениот разговор во полициска станица, тој признал дека извршил една „тешка кражба“, една „кражба“ и дека одзел едно моторно возило на подрачје на Радовиш, како и една „кражба“ и едно одземање на моторно возило на подрачје на Струмица. Кај него биле пронајдени возило и други предмети, кои ќе бидат вратени на сопствениците.
Е.Б. бил задржан во полициска станица, запознаен е јавен обвинител и по целосно документирање на настаните против лицето ќе биде поднесена соодветна пријава.

На 28.09.2023 во Полициската станица Радовиш бил задржан С.Р.(21) од Радовиш, кој бил лишен од слобода на подрачје на Охрид по барање и телеграма на Полициската станица Радовиш, а кој се сомничи дека во текот на 2023 година извршил повеќе кривични дела на подрачје на Радовиш. Во службениот разговор во полициска станица, тој признал дека извршил девет кривични дела „тешка кражба“ и едно кривично дело „кражба“. За преземените мерки е запознаен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Радовиш, а по целосно документирање на случаите против лицето ќе биде поднесена соодветна пријава информира СВР Струмица.

Прочитај повеќе

Радовиш

За прв пат Денот на рударите – 28 август ќе биде прославен заедно со граѓаните во центарот на Радовиш

Avatar

Published

на

За прв пат годинава Денот на рударите 28 Август и верскиот празник Успение на Пресвета Богородица заштитничка на рударите, ќе биде одбележан со централен настан кој ќе се одржи во центарот на Радовиш.

Како што рече градоначалникот на Општина Радовиш Ацо Ристов на барање на општината, се договориле заедно со раководството на двата рудника Бучим и Боров Дол, прославата да се одржи во центарот на градот заедно со сите граѓани.

„Радовиш е рударски град и Денот на рударите треба да го прославиме сите заедно со рударите, нивните семејства и со останатите граѓани на Општина Радовиш. ги покануваме граѓаните да присуствуваат на прекрасниот настан и да уживаат во празникот’, рече градоначалникот Ристов.

Од рудниците потврдија дека за Денот на рударите и верскиот празник Успение на Пресвета Богородица, ќе се одржи голем концерт на Каролина Гочева. Граѓаните ќе имаат можност да уживаат во прекрасните изведби на Каролина, да се развеселат и да го празнуваат празникот.

„Пред големиот концерт, во делокругот на рудникот Бучим ќе се одржи мала официјална церемонија за доделување на наградите на најдобрите рудари помеѓу двата празника, по што сите заедно со менаџерскиот тим ќе се преселиме на главниот настан во центарот на градот да го проследиме концертот на Каролина Гочева и да прославиме заедно со граѓаните“, рече прес секретарот на рудниците Бучим и Боров Дол, Кристина Крстева.

Прочитај повеќе