Connect with us

Радовиш

Мобилен еко час по географија на учениците од осмо одделение од ОУ Крсте Петков Мисирков- Радовиш

Avatar

Published

на

Мобилен еко час по географија на учениците од осмо одделение и наставничката Румена Ѓоргиева од ОУ Крсте Петков Мисирков во Радовиш, денеска беше реализиран со повеќе активности. Учениците од 8- еден одделение поделени во четири тима, секој со свои задачи го реалзираа мобилниот час на терен.

 „Во секоја година од образованието ние имаме тема која што се оденсува на  животната средина и сега обработуваме токму таква тема“ рече наставничката Ѓоргиева, која ги подготви тимовите за своите активности.

Тим -Еко акција

Тимовите направија еко патрола во градот за да ја согледат состојбата со јавната хигиена во Радовиш, потоа залепија еко пароли на дрворедот покрај редовишка река, анкетираа граѓани низ градот со прашања околу јавната чистота и екологијата и посетија надлежно лице за животна средина во Општина Радовиш, на кого му поставија неколку прашања околу зачувувањето на животната средина во општината, што преземаат и на кој начин делуваат.

Посета на надлежно лице за животна средина

Целта на овој еко час е да се подигне свеста кај граѓаните и пред се кај младите лица за зачувување на жовотната средина и природата околу нас, за здрав начин на живот и здрава нација.

Радовиш

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите

Avatar

Published

на

Детската градинка во Радовиш организира работилница за уредување на дворните површини во објектите, во која се вклучија семејствата – родителите, вработените, локалната заедница.

„Тимската работа, дружење и размена на идеи секогаш дава резултати“, велат од градинката, од каде им се заблагодароват на сите оние кои се вклучија да ги разубават дворовите на Објектите, каде што престојуват нивните дечиња.

Прочитај повеќе

Радовиш

Регионална средба во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Регионална средба на библиотекари од јавни и училишни библиотеки денеска беше одржана во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во Радовиш. Тема на расправа на средбата беше „Евидентирање на библиотеките од Македонија и нивно регистирање во светската библиотекарска организација ИФЛА“.

На средбата учествуваа библиотекари од југоисточниот регион, од Валандово, Богданци, струмица и Штип.

Прочитај повеќе

Радовиш

Завршена изградбата на помошен објект при Домот на културата „Ацо Караманов“ во Радовиш

Avatar

Published

на

Успешно заврши проектот „Реконструкција на Домот на културата Ацо Караманов во Радовиш“ за изградба на помошен објект – натстрешница која има за цел оградување на самата зграда на Домот на култура. Оваа нова структура има значајна услужна функција, осигурувајќи полесен пристап од дворот до бината на салата на Домот.

Овој проект е имплементиран од страна на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион со партнерство на о.Радовиш во рамки на Програмата за рамномерен регионален развој, со финансиска поддршка од Бирото за регионален развој.

Прочитај повеќе