Connect with us

Економија

Најбараните професии и најдобро платените работни места во иднина!

Avatar

Published

на

Многу основци и средношколци се уште не знаат кое училиште да го изберат, но дефинитивно сакаат да добијат професија која ќе донесе добра заработка и стабилни приходи. Има работни места кои секој може да ги работи, а тие носат добри услови за работа, можност за дообука и повисоки примања.

Една од најперспективните професии во иднината е да се биде правник, а покрај неа може да се вклучат и работни места од други факултети, но и бројни занаети кои исто така ќе донесат одлична заработка. Ова се предлози.

Адвокат – личност која во иднина ќе биде се попотребна

Застапувањето отсекогаш било дел од секојдневието, но во иднина ќе се зачести потребата од ангажирање адвокат кој ќе не застапува во различни правни односи. Затоа, ова ќе биде барано и добро платено занимање.

Со завршен факултет можете да работите во државни служби, но и во приватна пракса, со што се проширува вашата дејност и полесно привлекувате клиенти. Клиентите се повеќе ќе бараат помош за правни толкувања и решавање на случаи за кои немаме знаење, време или искуство, а адвокатот е вистинската личност за тоа.

Затоа, јасно е дека секој што ќе заврши Правен факултет и ќе стане правник ќе има можност да заработи многу и секогаш да има деловни ангажмани.

Доктор и медицински техничар – секогаш интересна професија

Пазарот на трудот е во голем дефицит кога се во прашање лекарите и медицинските техничари, па секој што сака нека се посвети на оваа благородна професија со високи примања.

Поканата нуди можност за работа во државни служби, приватни болници, но и за отворање независна приватна ординација.

Медицинската професија овозможува постојано усовршување на знаењата и учењето преку работа, а дипломите се признати низ цела Европа, што овозможува и работа во странство.

Автомобилски електричар

Сите занаети се ценети, но автоелектричарот ќе биде исклучително барана квалификација, особено оние кои поминуваат низ школска обука и дополнително се квалификуваат за електронска дијагностика на возила и поправка на возила од понова генерација.

Денешните автомобили имаат компјутери во себе, многу електрични додатоци, така што ова ќе биде сè попрофитабилно занимање. Дополнително, тоа е занает кој најчесто се работи во затворени простории, без многу труд и ќе донесе голема заработка на посветените студенти.

Фризер – секогаш актуелна работа

Фризерите се професија која е секогаш барана и профитабилна.

Добро е кога фризер постојано се усовршува и совладува нови техники на работа и во машкото и во женското фризерство. Ова не само што носи поголема заработка, туку и поголем број клиенти, поради што долгорочните приходи се постабилни, а бизнисот е поразвиен.

Животен кауч

Едно сосема ново занимање е тренерството и сигурно е дека може да донесе големи и стабилни приходи.

Животниот тренер е тренер за животни вештини и е сè побарана професија меѓу луѓето кои водат модерно темпо на живот. Станува збор за личност која ни помага објективно да ги погледнеме проблемите, да ги решиме и да го најдеме најдобриот начин да ги исполниме нашите цели.

Работата може да се врши онлајн, може да биде дополнителна квалификација и да има флексибилно работно време, а може да донесе и големи приходи.

Некои занимања биле и ќе бидат актуелни – доктор, адвокат, фризер. Некои ќе станат барани и ценети повторно – автоелектричар, а некои нови – животен кауч, ќе ни помогнат да водиме исполнет живот и побрзо да ја достигнеме нашата цел. Кој би бил вашиот избор?

Економија

Продажбата на автомобили во ЕУ – најниска од 1993 година!

Avatar

Published

на


Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении. Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении, и покрај скокот на продажбата во декември на германскиот и италијанскиот пазар. Податоците беа објавени во средата од Европската асоцијација на производители на автомобили.

Минатата година беа регистрирани 9,26 милиони патнички автомобили, што е за 4,6 отсто помалку од веќе слабата 2021 година и помалку од кога било од 1993 година. Бројките беа малку подобри во декември, кога продажбата скокна за 12,8 отсто, на речиси 897.000 автомобили, пишува dpa. Во Германија, продажбата скокна во декември пред укинувањето на државните субвенции за купување хибридни возила, како и намалувањето на премиите за е-автомобилите од 1 јануари. Меѓу најголемите пазари во ЕУ, бројот на регистрации се зголемил само во Германија, но за само 1,1 отсто, додека Италија и Шпанија забележале намалување од 9,7 и 5,4 отсто, соодветно.

Европските производители на автомобили се пожалија, пред сè, на недостиг на делови, вклучително и чипови.

Лидер на пазарот во ЕУ и понатаму е марката Фолксваген, со нешто повеќе од милион продадени автомобили.

Со околу 2,3 милиони продадени возила, групацијата Volkswagen како целина беше пред Stellantis, групацијата која ги вклучува Peugeot, Citroen, Fiat и Opel, со 1,8 милиони.

На третото место е групата Renault, со нешто помалку од 985.000.

БМВ, заедно со останатите марки што ги поседува, забележа 624.940 нови регистрации во ЕУ, а Мерцедес 549.023.

Прочитај повеќе

Економија

Никогаш не е доцна за преквалификација: Како да започнете нова кариера во дигиталниот маркетинг

Avatar

Published

на

Постојаната флуктуација на пазарот на трудот, односно ненадејните промени што се случуваат во последните години, кај многу луѓе ја разбуди потребата и интересот за преквалификација и промена на кариерата. На ваквата состојба главно влијае брзиот развој на современата технологија и зголемувањето на бројот на понудени можности за вработување на одредени, релативно млади пазари. Од друга страна, преквалификацијата е и лична идеја поради незадоволство од моменталниот ангажман на работа, што можеби е поврзано со условите за работа, но и лични амбиции кои не се остварливи во сегашната компанија. Ова е многу тежок чекор за многумина кои се прашуваат дали е доцна за промена на кариерата и дали одлуката негативно ќе влијае на нивната финансиска сигурност.

Што е дигитален маркетинг?

Експертите за интернет маркетинг им помагаат на компаниите и нивните клиенти да ги планираат своите маркетинг кампањи и да откријат начини како да користат онлајн маркетинг стратегии за да ги промовираат своите производи и услуги на Интернет. Стратегиите на Интернет вклучуваат различни форми на интернет рекламирање, како што се рекламни кампањи на социјалните медиуми, маркетинг преку е-пошта, оптимизација на веб-страница за оптимизација и многу повеќе. Маркетарите ја анализираат и проценуваат деловната ситуација, одредуваат соодветни маркетинг стратегии и се вклучуваат во имплементација и управување со стратегии за рекламирање. Дигиталниот маркетинг опфаќа анализа на пазарот и откривање на целни групи потрошувачи, примена на одредени стратегии и видови на онлајн рекламирање и нивна комбинација за постигнување оптимални резултати.

Опции за преквалификација

Пред да се впуштите во промена на кариерата, треба да имате развиена слика за вашите можности, односно да се фокусирате на областа во која ќе ги разгледате можностите за вработување. Оваа одлука треба да ја донесете врз основа на економичноста на различните занимања и вашите лични преференци и интереси. Важно е дали сакате да работите во поголем град или во помала средина, да работите од дома или во комбинација. Редовно ажурираните огласи за работа може да ви помогнат да дознаете повеќе за квалитетите на идеалниот кандидат за вашата посакувана позиција. Со разгледување на вашите опции, ќе дојдете до заклучок каде треба да ги подобрите своите вештини и знаења и кои курсеви ќе ви помогнат да стекнете способност да вежбате професионално во одредена област.

Предности на дигиталниот маркетинг

Постојат неколку силни аргументи зошто работата на интернет маркетинг е добар избор. Една од најголемите предности на овој бизнис е фактот што не ви требаат многу пари за да започнете бизнис. Побарувачката за услуги за мрежен маркетинг продолжува да расте, што значи дека потенцијалот за приход и развој на кариерата е огромен. Експертите за дигитален маркетинг наплаќаат за нивните услуги од неколку долари на час до 100 долари или повеќе, во зависност од видот на услугата што ја обезбедуваат и нивото на вештини што ги поседуваат. Сè што правите може да се направи целосно виртуелно, што значи дека можете да работите од вашата канцеларија, дома или каде било во светот каде што имате пристап до стабилна интернет конекција.

Неопходен е постојан ангажман

Интернет маркетингот бара целосно внимание и посветеност. Пронаоѓањето на вашите први клиенти може да биде предизвик, но има неколку работи што можете да ги направите. Вмрежувањето и приклучувањето кон групи и форуми за социјални медиуми за интернет маркетинг може да ви помогнат да ја започнете вашата прва голема маркетинг кампања за сериозни клиенти. Таму можете да најдете луѓе кои го разбираат пазарот на Интернет и со задоволство ќе ви дадат добар совет. Како што расте вашиот бизнис, најверојатно ќе треба да вработите нови работници и персонал. Уверете се дека вашиот бизнис е на солидна основа пред да се впуштите во авантурата за проширување на нови пазари.

Самоусовршување

Очигледно, преквалификацијата бара одреден напор за стекнување на нови знаења и разбирање на работниот тек кој може да биде многу различен од она што сте го доживеале досега. Во зависност од тоа колку време можете да посветите на образованието и учењето во текот на денот, изберете курс што е докажано дека им обезбедува на студентите квалитетна содржина и квалификувани инструктори, а ги исполнува и другите ваши барања. Доколку сте вработени и сакате да посетувате курс, тоа може да биде многу тешка задача, но и многу профитабилна на долг рок. Обидете се да го искористите најдоброто од вашето слободно време за да постигнете сè. Како што се повеќе луѓе одлучуваат да се преквалификуваат, на пазарот има многу курсеви кои можат да одговорат на зголемениот интерес за овие услуги, од кои многу се онлајн и многу флексибилни во однос на датумите.

Преквалификацијата не е краток и едноставен процес, но со малку добра волја, упорност и истрајност, ништо не може да ве спречи да се стремите кон подобра работна позиција.

Прочитај повеќе

Економија

Како да се биде добро организиран претприемач и да се постигнат одлични резултати

Avatar

Published

на

Претприемничката работа е полна со предизвици и ризици, но од друга страна ни овозможува професионално да се реализираме и да застанеме во одбрана на идеи во кои навистина веруваме. Ни дава можност финансиски да се обезбедиме и успешно да се позиционираме во конкурентниот деловен свет. Покрај иновативните идеи и упорноста, рецептот за успех лежи во беспрекорната деловна организација.

Да се ​​биде упатен во секој сегмент од бизнисот и да се држат сите конци во ваши раце понекогаш може да биде навистина сериозен потфат. Лошо управување со времето, хаотичен работен простор или слаба комуникација меѓу членовите на тимот се едни од најчестите предизвици со кои се соочуваат сите претприемачи и менаџери.

Без разлика дали сте на самиот почеток на вашата претприемничка кариера или сакате да го подобрите вашиот бизнис, овие корисни совети можат да ви помогнат да ја достигнете посакуваната цел и да создадете пријатна и организирана работна средина.

Верувајте во вашата идеја и поставете цели

Кога имате иновативна идеја, голем дел од работата е веќе завршена. Врз основа на детално истражување на пазарот и слушање на потенцијалната публика, полесно ќе ги воспоставите конечните цели и ќе креирате стратегија за маркетинг на производи или услуги.

Она што е важно е вие ​​самите да верувате во сопствената идеја, бидејќи само на тој начин успешно ќе ги пренесете сите придобивки од вашиот производ на потенцијалните клиенти или корисници. Кога идејата ќе созрее, време е да ја обликувате и да креирате бизнис план кој ќе ви биде главен водич за време на траењето на проектот.

Важноста на организиран простор

Неизбежна точка на секој бизнис е организацијата на работниот простор и неговата опременост според потребите кои се специфични за вашиот бизнис.

Без разлика со каков бизнис се занимавате, просторот во кој престојуваат вработените треба да биде прилагоден на природата на работата и да биде стимулативен за работа. Канцелариите со доволно природно осветлување, удобен мебел и сите потребни уреди за извршување на работните задачи се основата на секоја компанија.

Не заборавајте ги малите потрошни канцелариски материјали, како и квалитетната хартија за печатење, која секогаш треба да биде на дофат. Добро организираниот и опремен работен простор е всушност показател за тоа колку работодавците се грижат за своите вработени и за имиџот на компанијата, како и нивната желба да постигнат најдобри можни деловни резултати.

Создавање ефективен тим

Вашите вработени се движечката сила на вашиот бизнис, без кои сите иновативни идеи и креирани цели би пропаднале. Со цел правилно да се насочи нивната енергија и да се постави продуктивноста како приоритет, потребно е да се размислува за структурата на вработените и да се утврдат конкретните обврски. Одржувањето дневни мини-состаноци е корисна практика и одличен начин да бидете во тек со секој напредок и промени што се случуваат во текот на проектот.

Факт е дека на самиот почеток на вашата претприемничка кариера ќе имате помал број вработени, но како што се зголемува обемот на работа и расте бројот на клиенти, потребата од поголем тим ќе биде неизбежна. Иако на почетокот може да ви се чини дека со зголемување на членовите на тимот ги зголемувате и трошоците, имајте на ум дека инвестирањето во луѓе и квалитетен тим секогаш на крајот се исплати.

Деловен дневник

Една од моќните алатки која ќе ви помогне да останете во тек со сите промени што се случуваат во вашата компанија е деловниот весник. Ќе го приспособите и креирате според вашите потреби, а ставките што најчесто ги содржи се годишни, месечни, неделни и дневни планови.

Нагласените датуми како средба со клиент, промотивен настан или разговор со потенцијален вработен ќе бидат составен дел од дневниот влез.

Оваа практична работа секогаш можете да ја носите со себе, а доколку одлучите да се вклучите онлајн, побарајте некои од корисните апликации кои ќе ви помогнат постојано да ги имате сите важни информации за вашиот бизнис. Вашиот дневник ќе стане ваша десна рака, а по кратко време и омилен асистент.

Способност да се даде приоритет

Кога ќе го совладате овој сегмент на организирање на работата и ќе научите правилно да ги поставувате приоритетите, тогаш конечно ќе имате впечаток дека добро сте го поминале времето. Најчеста камен на сопнување и грешка на сите почетници е неправилното управување со времето, односно лошата организација на деловните обврски поради недостаток на искуство.

Советите од поискусните колеги и менаџери во деловниот свет можат да ви бидат водич и помош на патот кон стекнување на потребните вештини за успешен бизнис.

Како и во секој сегмент од животот, вклучително и во деловната сфера, организацијата е посакувана доблест и главно оружје за постигнување на посакуваните резултати. Покрај оригиналната идеја, упорноста и посветеноста, тие ја прават совршената формула за успешен бизнис.

Прочитај повеќе