Connect with us

Технологија

Што се паметни згради и колку се популарни кај нас?

Avatar

Published

на

Паметните згради претставуваат концепт во градежништвото кој е релативно нов кај нас, иако овој тренд веќе некое време може да се препознае во светот. Според некои проценки, повеќе од половина од светското население се очекува да живее во паметни згради до 2025 година.

Овие бројки можеби изгледаат премногу амбициозни, но се чини дека паметните згради навистина имаат потенцијал да донесат сосема нов начин на живот со комбинирање на енергетска одржливост и напредна технологија.

Иако кај нас нема голем број паметни згради, во последните десет години сме сведоци на изградба на голем број многу модерни станбени згради и комплетни комплекси како што се станови.

Модерното владение со себе ги носи сите придобивки од домувањето, како што се паркинг места, обезбедување, капацитети за одмор, продавници, сервисни продавници, зеленило.

Затоа, несомнено е да се работи за да им се обезбеди на луѓето одлични опции кога ќе дојде време да изберат ново место за живеење.

Прочитајте повеќе за паметните згради, овој нов и многу интересен концепт, подолу.

Кои се градежните блокови?

Сите добро знаеме што се смартфони и други слични уреди, но паметните згради се нешто скоро сосема ново овде и заслужуваат малку подетално објаснување.

Смартфоните ги нарекуваме така, бидејќи ни даваат можност да им доделиме одредена задача, како и да добиваме повратни информации врз основа на нашите команди.

Во случај на станбени згради, ситуацијата е нешто покомплицирана, бидејќи е неопходно да се поврзе целиот сет на елементи во една единица.

Поентата е дека сите уреди во станот, куќата или зградата се поврзуваат на интернет, за да можете да им давате команди од далечина. Овој концепт заживеа во светот под името „Интернет на нештата“ со идеја да се направи поедноставно управувањето со објектите.

На што се базира концептот на паметни згради?

Идејата за паметни згради се заснова на неколку основни претпоставки, имено:

централизација;

интеграција;

автоматизација.

Централизацијата на системот во една паметна зграда овозможува многу полесна контрола на сите елементи, односно управување преку една конзола. Уредите и целата технологија поврзана со системот „Интернет на нештата“ имаат одредени стандарди и протоколи за нивно развивање, така што е можна нивна меѓусебна комуникација.

Таквиот систем, кој е централизиран и интегриран, до одреден степен работи автоматски, но неговата ефикасност и „интелигенција“ зависат од тоа како се управува, се поставуваат команди и се користат неговите предности.

Сепак, овие системи стануваат сè понапредни и преку интеракција, на интуитивен начин сугерираат што понатаму треба да направи корисникот.

Кои се главните цели на пронаоѓачите на паметни згради?

Паметните згради ги имаат следните две главни цели:

обезбедување на станарите со максимална удобност на животот;

енергетска ефикасност.

Сè што можете да замислите една зграда да има во нејзината внатрешност како дел од хармоничен систем, како што се греење, вентилација, осветлување, безбедност, електроника, всушност може да функционира на интегриран начин.

Замислете дека надвор е 40 степени и можете да го поставите вашиот клима уред да го лади вашиот стан од далечина пред да пристигнете – тука се работи за удобноста на животот.

Од друга страна, во текот на вечерните часови во вашиот стан, можете да пешачите од соба во соба, додека светлото ќе се гаси кога ќе излезете, а ќе се вклучи кога ќе влезете во собата – овде веќе се работи за заштеда на енергија.

Наведовме само неколку банални примери кои го опишуваат животот во паметни простори, додека на ниво на целата зграда, а во некои случаи и градови, ситуацијата е многу посложена и носи бројни предности.

Покрај имплементацијата на дигиталната технологија во станбените згради, она што ги прави паметните згради свртени кон природата и современиот концепт на живот се и градежните материјали, нивното потекло, алатките и слично.

Како паметните згради влијаат на однесувањето на станарите?

Првата паметна зграда „City Place“ е создадена во Соединетите Американски Држави, во 1983 година во Хартфорд. Корпорацијата UTBS (United technology building systems), која започна со оваа иницијатива во 1981 година, беше одговорна за нејзината изградба и за целиот концепт на паметна конструкција воопшто.

Основната идеја беше да се соберат податоци за навиките на потрошувачите (закупците), да се анализираат и да се прилагодат на потребите. Затоа, изнаоѓањето многу решенија за подобар квалитет на живот и поефикасно користење на енергијата стана полесно.

Подоцна, со имплементацијата на новите технологии и користењето на Интернет, концептот на паметни згради беше дополнително подобрен, додека интеракцијата и собирањето податоци станаа уште поефикасни, без разлика дали станува збор за станбени единици или деловни простории.

Можностите за паметни згради

Паметните згради даваат бројни можности, од кои некои можете да прочитате подолу:

влез во зграда – контрола на таблите и моменталната положба на мобилниот телефон; влегување во влезната врата на зградата и станот со помош на единствен клуч или телефон;

домофон – отворање врата преку мобилен телефон од стан или од далечина;

осветлување – автоматско вклучување и исклучување на светлата;

проверка на уреди во станот – можно е да ги исклучите уредите што не сте ги исклучиле кога сте заминале преку телефонот;

откривање на влага и чад – добивате известување преку телефон кога има истекување на вода во станот или кога нешто се запали;

видео надзор – следете ги сите камери во зградата каде и да сте;

Ова се само дел од можностите на паметните згради кои го олеснуваат животот и ја прават потрошувачката на енергија оптимална. Се надеваме дека со читањето на текстот ги видовте придобивките од овој модерен концепт на животен стил и дека сте подготвени да ја прифатите иднината. Иако сè уште нема толку многу паметни згради, тука можеме да очекуваме се повеќе и повеќе од нив. Ние веруваме дека како потенцијални купувачи на домови, со нетрпение ги очекувате и уживате во сите овие опции што ги нудат паметните згради.

прикажи повеќе
Advertisement

Технологија

Лажна апликација “Telegram” ги шпионира корисниците на Android

Avatar

Published

на

Откриен шпионски софтвер скриен во лажна верзија на популарната апликација Telegram понудена бесплатно на веб-локација која се претставува како Shagle – платформа за видео разговор што нуди шифрирана комуникација со странци.

ESET го опиша шпионскиот софтвер како „тројанизирана верзија“ на Telegram, а се верува дека непријателската апликација ја користела групата StrongPity, која ги шпионирала своите цели од ноември.

За разлика од оригиналниот сајт Shagle кој не нуди официјална мобилна апликација за пристап до своите услуги, лажниот сајт нуди само апликација за Android за преземање бидејќи не е возможен веб-стриминг.

Се верува дека StrongPity користи копија од веб-страницата Shagle и лажна апликација Telegram за да инсталира задна врата што и овозможува на групата да снима телефонски разговори, како и да собира текстуални пораки, дневници за повици и списоци со контакти.

Ако жртвата дозволи пристап до апликацијата, таа ќе им овозможи на хакерите да ексфилтрираат или украдат слични податоци од 17 други апликации, вклучувајќи ги Viber, Skype, Gmail, Messenger и Tinder.

ESET додава дека кампањата најверојатно е „многу тесно насочена“ бидејќи истражувачите на компанијата не можеле да идентификуваат конкретни жртви користејќи телеметрија.

ESET вели дека не знае како жртвите биле намамени на лажниот сајт Shagle, додавајќи дека лажната апликација Telegram не била достапна на Google Play.

Групата StrongPity, која го носи името Promethium, е активна од најмалку 2012 година. Се верува дека платеничката шпионска група ги проширила своите првични цели на Блискиот Исток и Европа за да стане глобална закана.

Прочитај повеќе

Технологија

Мета ги повика корисниците да ги прегледаат поставките за приватност за Денот на заштита на податоците

Avatar

Published

на

Меѓународниот ден за заштита на личните податоци се слави на 28 јануари. Во најавата за настанот, Мета ги повика корисниците да ги прегледаат поставките за приватност. Компанијата ја искористи можноста да потсети на своите различни иницијативи за заштита на корисниците, како и да им даде на корисниците поголема контрола врз користењето на нивните податоци.

Сепак, тоа не беше секогаш случај. За потсетување, Мета се уште ги трпи последиците од скандалот со британската аналитичка фирма Кембриџ Аналитика, кога беше откриена злоупотреба на податоците на корисниците на Фејсбук, кои паднаа во погрешни раце, а потоа беа искористени за профилирање и таргетирање на гласачите на избори.

Оттогаш, Мета направи значителни напори за подобра заштита на корисниците на своите платформи.

Во најновата верзија на своето ажурирање за напредокот на приватноста, Мета потсети на своите различни иницијативи насочени кон подобра заштита на податоците на корисниците. Тоа вклучува:

√ Стартување на нов Центар за приватност и ажурирана Политика за приватност. И двете се наменети да им помогнат на корисниците подобро да ги разберат нивните опции за контрола на тоа како нивните податоци се користат во Мета апликациите.

√ Стандардни поставки кои ја штитат приватноста на младите корисници на Facebook и Instagram

√ Нови ограничувања за рекламите што се прикажуваат на малолетните корисници на Facebook и Instagram

За Денот на заштитата на податоците, Мета вели дека ќе ги поттикне корисниците да направат проверка на приватноста, што ќе ги прошета низ различните елементи што можат да ги контролираат и ќе ги поттикне да ги прегледаат своите поставки.

„Без разлика дали поставувате поставки за публика или поставувате автентикација со два фактори, поставките треба редовно да се прегледуваат, а луѓето сега можат да поставуваат повторлив потсетник за проверка на приватноста за да бидат автоматски известувани…“

Мета, исто така, потсети на воведувањето на стандардно шифрирање во своите апликации, што сè уште е предмет на спор меѓу технолошките компании и властите ширум светот. И додека шифрирањето навистина може да ги заштити криминалците кои комуницираат во апликациите на Мета, тоа осигурува дека обичните корисници можат да бидат уверени дека не се надгледувани од Големиот брат и слободно да споделат што сакаат со своите контакти.

Прочитај повеќе

Технологија

Со нов Андроид Тројан, хакерите можат далечински да го контролираат вашиот телефон – Внимавајте!

Avatar

Published

на

Сајбер-криминалците кои стојат зад познатите банкарски тројанци на Android, BlackRock и ERMAC, сега нудат уште еден малициозен софтвер наречен Hook, за кој велат дека може далечински да ја преземе контролата врз мобилните телефони во реално време. Истражувачите на ThreatFabric кои први го забележаа новиот малициозен софтвер велат дека моментално се нуди за 7.000 долари месечно.

Повеќето од банкарските апликации насочени од овој малициозен софтвер се користат во САД, Шпанија, Австралија, Полска, Канада, Турција, ОК, Франција, Италија и Португалија, но опсегот на целните апликации на малициозен софтвер всушност го опфаќа целиот свет.

Куката е дело на актерот за закана познат како DukeEugene и всушност е наследник на ERMAC, кој беше откриен во септември 2021 година. . ERMAC им овозможува на клиентите да украдат акредитиви од 467 банкарски и крипто-апликации преку лажни страници за најавување што ги преклопуваат целните апликации.

Иако авторот на Хук тврди дека новиот малициозен софтвер е напишан од нула и иако има неколку дополнителни функции во споредба со ERMAC, истражувачите на ThreatFabric ги оспоруваат овие тврдења и велат дека виделе значителни преклопувања на кодот помеѓу двата малициозен софтвер.

„ERMAC отсекогаш стоел зад малициозен софтвер Hydra и Octo во однос на можностите и карактеристиките“, рече истражувачот на ThreatFabric, Дарио Дурандо, кој вели дека ова е причината зошто сајбер-криминалците секогаш ги претпочитале двата малициозен софтвер наместо ERMAC.

Недостатокот на можности што ги има RAT (Trojan за далечински пристап) е главниот проблем на современите банкарски тројанци на Android, бидејќи тие не обезбедуваат можност за преземање на уредот, што е гаранција дека измамата најверојатно ќе биде успешна и нема да бидат откриени. Ова е најверојатно она што го поттикнало развојот на овој нов малициозен софтвер.

Иако е очигледен наследник на ERMAC, Hook нуди многу повеќе функции што го прават поопасен за корисниците на Android.

Најважната иновација е модулот VNC (Virtual Network Computing), кој им дава на хакерите можност да комуницираат со корисничкиот интерфејс на компромитиран уред во реално време. Ова им овозможува да вршат какви било активности на заразениот уред, што го прави сличен на гореспоменатите малициозен софтвер Hydra и Octa.

Сепак, Hook’s VNC модул бара пристап до услугата за пристапност на Android, која малициозниот софтвер тешко би ја добил на уреди со Android 11 или понова верзија.

Кука ги злоупотребува услугите за пристапност на Android за да изврши преклопени напади и да собира секакви чувствителни информации како што се контакти, дневници на повици, притискање на тастатурата, токени за автентикација со два фактори (2FA), па дури и пораки на WhatsApp. Малициозен софтвер дури им дозволува на хакерите да испраќаат пораки преку сметката на жртвата.

Кука, исто така, има проширена листа на целни апликации, а самиот малициозен софтвер се маскира како веб-прелистувач на Google Chrome за да ги измами корисниците да го преземат. Кука моментално се дистрибуира како АПК на Google Chrome под имињата „com.lojibiwawajinu.guna“, „com.damariwnomiwi.docebi“, „com.damariwonomiwi.docebi“ и „com.yecomevusaso.pisifo“, но ова може да се менува во секој момент.

Меѓу главните карактеристики на Hook е можноста за далечинско гледање и интеракција со екранот на заразениот уред, пристап до датотеки, екстракција на фрази од криптопаричници и следење на точната локација на телефонот, поради што овој малициозен софтвер е нешто помеѓу шпионски и банкарски малициозен софтвер .

ThreatFabric рече дека досега забележаните примероци на Hook се во фаза на тестирање, но може да бидат испорачани преку фишинг кампањи, канали на Telegram или во форма на апликации за капка на Google Play Store.

„Главниот недостаток на создавање на нов малициозен софтвер обично е стекнувањето доволно доверба од другите актери, но со статусот на DukeEugene меѓу криминалците, многу е веројатно дека тоа нема да биде проблем за Хук“, рече Дурандо.

Прочитај повеќе