Connect with us

Василево

Општина Василево обезбеди средства за подобрување на пристапните патишта до зејоделски земјишта

Avatar

Published

на

Општина Василево, со средства обезбедени од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, во рамки на Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2022 година, ќе ја подобрува земјоделската патна инфраструктура.

„Ќе се тампонира земјоделскиот пат Широк пат во месноста Гладно Поле во Василево со што се решава горливиот проблем со патната инфраструктура за земјоделците кои имаат земјоделски површини во овој дел на Василево. Оваа инвестиција е наш одговор на барањата на земјоделците и во таа насока, продолжуваме понатаму.  Ќе обезбедиме поддршка за решавање на проблемите на земјоделците поврзани со земјоделската патна инфраструктура во општината“, напиша на својот ФБ профил градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, по добивањето на  позитивен одговор односно Решението со кое на општина  Василево и се одобруваат средства во износ од 848 766 денари или 100% од инвестицијата. Вкупната должина на овој пат кој ќе се тампонира изнесува 390 метри

Следниот чекор е спроведување на постапка за јавна набавка од страна на општина Василево до крајот на месец јуни оваа година.

Василево

Започна реновирањето на ПУ „Атанас Нивичански“ во Висока Маала, Општина Василево

Avatar

Published

на

Викендов започна реновирањето на ПУ „Атанас Нивичански“ во Висока Маала, информира градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов.

„По остварената работна средба со делегација од Турција, училиштето почна да го менува својот лик . Нашата мисија е да обезбедиме подобри услови за учениците. Верувам дека со нашите меѓународни партнери и сите донатори ќе успееме да го подигнеме квалитетот на образованието во нашата општина. Реновирањето на училиштето во Висока Маала опфаќа реконструкција на кровот,нови клупи,столови,нов под во училниците, нови училишни тоалети, компјутер за секој ученик,нови печки за загревање на училниците и др. Турција е земја во која живеат голем број Македонци и заеднички можеме да реализираме повеќе проекти“.

Реновирањето е со средства од иселениците од Македонија во Турција и со финансиска помош од Советот на општина Василево.

Во Висока Маала, основно образование од прво до петто одделение посетуваат вкупно 83 ученици, а наставата се одвива во две училишни зграда: оваа која сега се реконструира и во која учат децата од прво, второ и трето одделение и во новата училишна зграда која започна со работа пред отприлика една година и  во која настава посетуваат учениците од четврто и петто одделение.

Според информацијата од Соња Ничева,  директорката на ООУ „Атанас Нивичански од Нова Маала, во чиј состав е подрачното училиште во Висока Маала,  во периодот додека ќе се одвиваат активностите на реновирање, сите ученици, од прво до пето одделение настава ќе посетуваат во новата училишна зграда и истата ќе се одвива во две смени. За  учениците  обезбеден е превоз.

Прочитај повеќе

Василево

Општина Василево и општина Согут, Р.Турција, потпишаа акт за збратимување

Avatar

Published

на

Градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов и градоначалникот на општина Согут, Република Турција, Исмет Север, денес, во кабинетот на градоначалникот на општина Василево,  потпишаа акт за збратимување на двете општини.

Во документот меѓу другото стои дека ваквиот чин има заедничка цел за зголемување на соработка во областа на  културата,  економијата, социјалната заштита и урбанизмот, со намера за реализација на заеднички активности.

Намерата е во интерес на граѓаните од двете општини да се развие дијалог и да се зацврсти соработката. Да се разменуваат искуства и преку реализирање на заеднички активности, делувајќи во атмосфера на доверба и дух на солидарност да се придонесе за заеднчки развој.

„Ова е прво збратимување на општина Василево. Досега сме имале соработка со повеќе општини како од Р.Турција и други држави, но денес за прв пат ваквата соработка е официјализирана со потпишување на акт за збратимување.  Како што стои и во официјалниот акт намерата е двете општини, за доброто на нашите сограѓани да реализираме заеднички активности и проекти кои ќе придонесат за зближување на граѓаните и подобрување на условите во одредени области во кои како локални самоуправи имаме надлежност“, е ставот на градоначалникот на општина Всилево, Славе Андонов во врска со денешното потпишување на актот за збратимување на општина Василево со општина Согут, Р.Турција.

Прочитај повеќе

Василево

Пристапните патеки во училишниот двор во Владевци, комплетно завршени

Avatar

Published

на

Градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, заедно со директорот на ООУ „Гоце Делчев“, Василево Дејан Стојанов,  денеска беа во посета на подрачното училиште во с. Владевци, каде извршија увид во штотуку завршената активност- изградба на две пристапни бекатонски патеки  од влезот во дворот до влезовите во училишната зграда.

Градоначалникот Андонов изрази задоволство од крајниот резултат: „Како што беше планирано, со почетокот на второто полугодие, двете пристапни патеки кои водат од улицата до влезовите во училишната зграда во с. Владевци се комплетнмо завршени. Периодот додека децата беа на распуст беше искористен да се завршат сите планирани активности, односно ископ и адаптирање на теренот, тампонирање, бетонирање  и поставување на бекатонските плочки, така што учениците второто полугодие го започнаа во подновен и разубавен училишен двор“.

Од резултатот задоволен е  и директорот на  ООУ „Гоце Делчев“, Дејан Стојанов, во чиј состав е и ова подрачно училиште: „Во рамките на нашите  можности како училиште, преземаме  активности со кои ги подобруваме условите во кои се одвива наставата, независно дали тоа е директно поврзано со одвивањето на наставниот процес или пак како во овој случај со инфраструктурни зафати за подобрување на училишната инфраструктура.

Вкупната површина на двете бекатонски патеки изнесува 85 м2, средствата се обезбедени од училштето.

Прочитај повеќе