Connect with us

Економија

Никогаш не е доцна за преквалификација: Како да започнете нова кариера во дигиталниот маркетинг

Avatar

Published

на

Постојаната флуктуација на пазарот на трудот, односно ненадејните промени што се случуваат во последните години, кај многу луѓе ја разбуди потребата и интересот за преквалификација и промена на кариерата. На ваквата состојба главно влијае брзиот развој на современата технологија и зголемувањето на бројот на понудени можности за вработување на одредени, релативно млади пазари. Од друга страна, преквалификацијата е и лична идеја поради незадоволство од моменталниот ангажман на работа, што можеби е поврзано со условите за работа, но и лични амбиции кои не се остварливи во сегашната компанија. Ова е многу тежок чекор за многумина кои се прашуваат дали е доцна за промена на кариерата и дали одлуката негативно ќе влијае на нивната финансиска сигурност.

Што е дигитален маркетинг?

Експертите за интернет маркетинг им помагаат на компаниите и нивните клиенти да ги планираат своите маркетинг кампањи и да откријат начини како да користат онлајн маркетинг стратегии за да ги промовираат своите производи и услуги на Интернет. Стратегиите на Интернет вклучуваат различни форми на интернет рекламирање, како што се рекламни кампањи на социјалните медиуми, маркетинг преку е-пошта, оптимизација на веб-страница за оптимизација и многу повеќе. Маркетарите ја анализираат и проценуваат деловната ситуација, одредуваат соодветни маркетинг стратегии и се вклучуваат во имплементација и управување со стратегии за рекламирање. Дигиталниот маркетинг опфаќа анализа на пазарот и откривање на целни групи потрошувачи, примена на одредени стратегии и видови на онлајн рекламирање и нивна комбинација за постигнување оптимални резултати.

Опции за преквалификација

Пред да се впуштите во промена на кариерата, треба да имате развиена слика за вашите можности, односно да се фокусирате на областа во која ќе ги разгледате можностите за вработување. Оваа одлука треба да ја донесете врз основа на економичноста на различните занимања и вашите лични преференци и интереси. Важно е дали сакате да работите во поголем град или во помала средина, да работите од дома или во комбинација. Редовно ажурираните огласи за работа може да ви помогнат да дознаете повеќе за квалитетите на идеалниот кандидат за вашата посакувана позиција. Со разгледување на вашите опции, ќе дојдете до заклучок каде треба да ги подобрите своите вештини и знаења и кои курсеви ќе ви помогнат да стекнете способност да вежбате професионално во одредена област.

Предности на дигиталниот маркетинг

Постојат неколку силни аргументи зошто работата на интернет маркетинг е добар избор. Една од најголемите предности на овој бизнис е фактот што не ви требаат многу пари за да започнете бизнис. Побарувачката за услуги за мрежен маркетинг продолжува да расте, што значи дека потенцијалот за приход и развој на кариерата е огромен. Експертите за дигитален маркетинг наплаќаат за нивните услуги од неколку долари на час до 100 долари или повеќе, во зависност од видот на услугата што ја обезбедуваат и нивото на вештини што ги поседуваат. Сè што правите може да се направи целосно виртуелно, што значи дека можете да работите од вашата канцеларија, дома или каде било во светот каде што имате пристап до стабилна интернет конекција.

Неопходен е постојан ангажман

Интернет маркетингот бара целосно внимание и посветеност. Пронаоѓањето на вашите први клиенти може да биде предизвик, но има неколку работи што можете да ги направите. Вмрежувањето и приклучувањето кон групи и форуми за социјални медиуми за интернет маркетинг може да ви помогнат да ја започнете вашата прва голема маркетинг кампања за сериозни клиенти. Таму можете да најдете луѓе кои го разбираат пазарот на Интернет и со задоволство ќе ви дадат добар совет. Како што расте вашиот бизнис, најверојатно ќе треба да вработите нови работници и персонал. Уверете се дека вашиот бизнис е на солидна основа пред да се впуштите во авантурата за проширување на нови пазари.

Самоусовршување

Очигледно, преквалификацијата бара одреден напор за стекнување на нови знаења и разбирање на работниот тек кој може да биде многу различен од она што сте го доживеале досега. Во зависност од тоа колку време можете да посветите на образованието и учењето во текот на денот, изберете курс што е докажано дека им обезбедува на студентите квалитетна содржина и квалификувани инструктори, а ги исполнува и другите ваши барања. Доколку сте вработени и сакате да посетувате курс, тоа може да биде многу тешка задача, но и многу профитабилна на долг рок. Обидете се да го искористите најдоброто од вашето слободно време за да постигнете сè. Како што се повеќе луѓе одлучуваат да се преквалификуваат, на пазарот има многу курсеви кои можат да одговорат на зголемениот интерес за овие услуги, од кои многу се онлајн и многу флексибилни во однос на датумите.

Преквалификацијата не е краток и едноставен процес, но со малку добра волја, упорност и истрајност, ништо не може да ве спречи да се стремите кон подобра работна позиција.

прикажи повеќе
Advertisement

Економија

Субвенции од 20.000 денари за ПВЦ прозорци, 15.000 денари за топлински пумпи и 80.000 денари за фотонапонски централи во домаќинствата, најави Владата

Avatar

Published

на

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција во Владата информираше за четири јавни повици кои ги објави Министерството за економија од Програмите за поддршка на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија.

Министерството за економија годинава првпат ќе дава субвенции до 80.000 денари за вградување фотонапонски електроцентрали во домаќинствата, субвенции за ПВЦ-прозорци до 20.000 денари за домаќинство и за сончеви колектори до 15.000 денари. Министерот за економија, Крешник Бектеши, вели дека буџетот за оваа намена годинава не е скратен, туку напротив, зголемен е и изнесува вкупно 70 милиони денари.

„За надомест на дел од трошоците за купени или вградени ПВЦ или алуминиумски прозорци во домаќинствата за 2023 година предвидени се вкупно 25 милиони денари за над 1.200 домаќинства во државата. Со цел да ја подобрат енергетската ефикасност на објектите, на лицата што ќе купат или вградат ПВЦ-прозорци ќе им обезбедиме поврат на средства до 50 % од трошокот, но не повеќе од 20 илјади денари од домаќинство. За вградување сончеви термални колекторски системи предвидени се 15 милиони денари за над 1000 домаќинства. Кофинансирањето е до 30 %, но не повеќе од 15 илјади денари од домаќинство. Третата мерка е надоместување трошоци на дел од трошоците за купување и инсталирање фотонапонски електроцентрали за производство на електрична енергија до 6 киловати во согласност со новата одлука што ја донесе Министерството за економија во делот на зголемување на капацитетот на инсталирана можност во секое домаќинство. Тука се предвидени 30 милиони денари и ќе опфати над 400 домаќинства како мерка што првпат се спроведува во нашата држава. Повратот ќе биде до 30 %, но не повеќе од 80.000 денари“, рече министерот Бектеши.

Дополнително на тоа, министерот Бектеши потсети дека во согласност со новиот правилник и другите законски акти обврска на универзалниот снабдувач на електрична енергија е да го преземе произведениот вишок енергија од домаќинствата, да им ја плати произведената енергија или да им ја надомести на оние што ќе се одлучат за вакви инвестиции.

За Струмица и за Куманово, каде што веќе има мрежа за природен гас, предвидени се субвенции за приклучок на мрежата во висина од 70 % од трошокот, но не повеќе од 25.000 денари.

Министерството за економија до крајот на мај за стопанството ќе ги кофинансира сите инвестиции во обновливи извори на енергија за сопствени потреби или за производниот процес и ќе покрива 20 % од трошокот. Целта на оваа мерка е да се намали потрошувачката на енергија од универзалниот снабдувач, кој се снабдува од ЕСМ.

Прочитај повеќе

Економија

Продажбата на автомобили во ЕУ – најниска од 1993 година!

Avatar

Published

на


Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении. Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении, и покрај скокот на продажбата во декември на германскиот и италијанскиот пазар. Податоците беа објавени во средата од Европската асоцијација на производители на автомобили.

Минатата година беа регистрирани 9,26 милиони патнички автомобили, што е за 4,6 отсто помалку од веќе слабата 2021 година и помалку од кога било од 1993 година. Бројките беа малку подобри во декември, кога продажбата скокна за 12,8 отсто, на речиси 897.000 автомобили, пишува dpa. Во Германија, продажбата скокна во декември пред укинувањето на државните субвенции за купување хибридни возила, како и намалувањето на премиите за е-автомобилите од 1 јануари. Меѓу најголемите пазари во ЕУ, бројот на регистрации се зголемил само во Германија, но за само 1,1 отсто, додека Италија и Шпанија забележале намалување од 9,7 и 5,4 отсто, соодветно.

Европските производители на автомобили се пожалија, пред сè, на недостиг на делови, вклучително и чипови.

Лидер на пазарот во ЕУ и понатаму е марката Фолксваген, со нешто повеќе од милион продадени автомобили.

Со околу 2,3 милиони продадени возила, групацијата Volkswagen како целина беше пред Stellantis, групацијата која ги вклучува Peugeot, Citroen, Fiat и Opel, со 1,8 милиони.

На третото место е групата Renault, со нешто помалку од 985.000.

БМВ, заедно со останатите марки што ги поседува, забележа 624.940 нови регистрации во ЕУ, а Мерцедес 549.023.

Прочитај повеќе

Економија

Најбараните професии и најдобро платените работни места во иднина!

Avatar

Published

на

Многу основци и средношколци се уште не знаат кое училиште да го изберат, но дефинитивно сакаат да добијат професија која ќе донесе добра заработка и стабилни приходи. Има работни места кои секој може да ги работи, а тие носат добри услови за работа, можност за дообука и повисоки примања.

Една од најперспективните професии во иднината е да се биде правник, а покрај неа може да се вклучат и работни места од други факултети, но и бројни занаети кои исто така ќе донесат одлична заработка. Ова се предлози.

Адвокат – личност која во иднина ќе биде се попотребна

Застапувањето отсекогаш било дел од секојдневието, но во иднина ќе се зачести потребата од ангажирање адвокат кој ќе не застапува во различни правни односи. Затоа, ова ќе биде барано и добро платено занимање.

Со завршен факултет можете да работите во државни служби, но и во приватна пракса, со што се проширува вашата дејност и полесно привлекувате клиенти. Клиентите се повеќе ќе бараат помош за правни толкувања и решавање на случаи за кои немаме знаење, време или искуство, а адвокатот е вистинската личност за тоа.

Затоа, јасно е дека секој што ќе заврши Правен факултет и ќе стане правник ќе има можност да заработи многу и секогаш да има деловни ангажмани.

Доктор и медицински техничар – секогаш интересна професија

Пазарот на трудот е во голем дефицит кога се во прашање лекарите и медицинските техничари, па секој што сака нека се посвети на оваа благородна професија со високи примања.

Поканата нуди можност за работа во државни служби, приватни болници, но и за отворање независна приватна ординација.

Медицинската професија овозможува постојано усовршување на знаењата и учењето преку работа, а дипломите се признати низ цела Европа, што овозможува и работа во странство.

Автомобилски електричар

Сите занаети се ценети, но автоелектричарот ќе биде исклучително барана квалификација, особено оние кои поминуваат низ школска обука и дополнително се квалификуваат за електронска дијагностика на возила и поправка на возила од понова генерација.

Денешните автомобили имаат компјутери во себе, многу електрични додатоци, така што ова ќе биде сè попрофитабилно занимање. Дополнително, тоа е занает кој најчесто се работи во затворени простории, без многу труд и ќе донесе голема заработка на посветените студенти.

Фризер – секогаш актуелна работа

Фризерите се професија која е секогаш барана и профитабилна.

Добро е кога фризер постојано се усовршува и совладува нови техники на работа и во машкото и во женското фризерство. Ова не само што носи поголема заработка, туку и поголем број клиенти, поради што долгорочните приходи се постабилни, а бизнисот е поразвиен.

Животен кауч

Едно сосема ново занимање е тренерството и сигурно е дека може да донесе големи и стабилни приходи.

Животниот тренер е тренер за животни вештини и е сè побарана професија меѓу луѓето кои водат модерно темпо на живот. Станува збор за личност која ни помага објективно да ги погледнеме проблемите, да ги решиме и да го најдеме најдобриот начин да ги исполниме нашите цели.

Работата може да се врши онлајн, може да биде дополнителна квалификација и да има флексибилно работно време, а може да донесе и големи приходи.

Некои занимања биле и ќе бидат актуелни – доктор, адвокат, фризер. Некои ќе станат барани и ценети повторно – автоелектричар, а некои нови – животен кауч, ќе ни помогнат да водиме исполнет живот и побрзо да ја достигнеме нашата цел. Кој би бил вашиот избор?

Прочитај повеќе