Connect with us

Економија

Како да се биде добро организиран претприемач и да се постигнат одлични резултати

Avatar

Published

на

Претприемничката работа е полна со предизвици и ризици, но од друга страна ни овозможува професионално да се реализираме и да застанеме во одбрана на идеи во кои навистина веруваме. Ни дава можност финансиски да се обезбедиме и успешно да се позиционираме во конкурентниот деловен свет. Покрај иновативните идеи и упорноста, рецептот за успех лежи во беспрекорната деловна организација.

Да се ​​биде упатен во секој сегмент од бизнисот и да се држат сите конци во ваши раце понекогаш може да биде навистина сериозен потфат. Лошо управување со времето, хаотичен работен простор или слаба комуникација меѓу членовите на тимот се едни од најчестите предизвици со кои се соочуваат сите претприемачи и менаџери.

Без разлика дали сте на самиот почеток на вашата претприемничка кариера или сакате да го подобрите вашиот бизнис, овие корисни совети можат да ви помогнат да ја достигнете посакуваната цел и да создадете пријатна и организирана работна средина.

Верувајте во вашата идеја и поставете цели

Кога имате иновативна идеја, голем дел од работата е веќе завршена. Врз основа на детално истражување на пазарот и слушање на потенцијалната публика, полесно ќе ги воспоставите конечните цели и ќе креирате стратегија за маркетинг на производи или услуги.

Она што е важно е вие ​​самите да верувате во сопствената идеја, бидејќи само на тој начин успешно ќе ги пренесете сите придобивки од вашиот производ на потенцијалните клиенти или корисници. Кога идејата ќе созрее, време е да ја обликувате и да креирате бизнис план кој ќе ви биде главен водич за време на траењето на проектот.

Важноста на организиран простор

Неизбежна точка на секој бизнис е организацијата на работниот простор и неговата опременост според потребите кои се специфични за вашиот бизнис.

Без разлика со каков бизнис се занимавате, просторот во кој престојуваат вработените треба да биде прилагоден на природата на работата и да биде стимулативен за работа. Канцелариите со доволно природно осветлување, удобен мебел и сите потребни уреди за извршување на работните задачи се основата на секоја компанија.

Не заборавајте ги малите потрошни канцелариски материјали, како и квалитетната хартија за печатење, која секогаш треба да биде на дофат. Добро организираниот и опремен работен простор е всушност показател за тоа колку работодавците се грижат за своите вработени и за имиџот на компанијата, како и нивната желба да постигнат најдобри можни деловни резултати.

Создавање ефективен тим

Вашите вработени се движечката сила на вашиот бизнис, без кои сите иновативни идеи и креирани цели би пропаднале. Со цел правилно да се насочи нивната енергија и да се постави продуктивноста како приоритет, потребно е да се размислува за структурата на вработените и да се утврдат конкретните обврски. Одржувањето дневни мини-состаноци е корисна практика и одличен начин да бидете во тек со секој напредок и промени што се случуваат во текот на проектот.

Факт е дека на самиот почеток на вашата претприемничка кариера ќе имате помал број вработени, но како што се зголемува обемот на работа и расте бројот на клиенти, потребата од поголем тим ќе биде неизбежна. Иако на почетокот може да ви се чини дека со зголемување на членовите на тимот ги зголемувате и трошоците, имајте на ум дека инвестирањето во луѓе и квалитетен тим секогаш на крајот се исплати.

Деловен дневник

Една од моќните алатки која ќе ви помогне да останете во тек со сите промени што се случуваат во вашата компанија е деловниот весник. Ќе го приспособите и креирате според вашите потреби, а ставките што најчесто ги содржи се годишни, месечни, неделни и дневни планови.

Нагласените датуми како средба со клиент, промотивен настан или разговор со потенцијален вработен ќе бидат составен дел од дневниот влез.

Оваа практична работа секогаш можете да ја носите со себе, а доколку одлучите да се вклучите онлајн, побарајте некои од корисните апликации кои ќе ви помогнат постојано да ги имате сите важни информации за вашиот бизнис. Вашиот дневник ќе стане ваша десна рака, а по кратко време и омилен асистент.

Способност да се даде приоритет

Кога ќе го совладате овој сегмент на организирање на работата и ќе научите правилно да ги поставувате приоритетите, тогаш конечно ќе имате впечаток дека добро сте го поминале времето. Најчеста камен на сопнување и грешка на сите почетници е неправилното управување со времето, односно лошата организација на деловните обврски поради недостаток на искуство.

Советите од поискусните колеги и менаџери во деловниот свет можат да ви бидат водич и помош на патот кон стекнување на потребните вештини за успешен бизнис.

Како и во секој сегмент од животот, вклучително и во деловната сфера, организацијата е посакувана доблест и главно оружје за постигнување на посакуваните резултати. Покрај оригиналната идеја, упорноста и посветеноста, тие ја прават совршената формула за успешен бизнис.

прикажи повеќе
Advertisement

Економија

Субвенции од 20.000 денари за ПВЦ прозорци, 15.000 денари за топлински пумпи и 80.000 денари за фотонапонски централи во домаќинствата, најави Владата

Avatar

Published

на

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција во Владата информираше за четири јавни повици кои ги објави Министерството за економија од Програмите за поддршка на енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија.

Министерството за економија годинава првпат ќе дава субвенции до 80.000 денари за вградување фотонапонски електроцентрали во домаќинствата, субвенции за ПВЦ-прозорци до 20.000 денари за домаќинство и за сончеви колектори до 15.000 денари. Министерот за економија, Крешник Бектеши, вели дека буџетот за оваа намена годинава не е скратен, туку напротив, зголемен е и изнесува вкупно 70 милиони денари.

„За надомест на дел од трошоците за купени или вградени ПВЦ или алуминиумски прозорци во домаќинствата за 2023 година предвидени се вкупно 25 милиони денари за над 1.200 домаќинства во државата. Со цел да ја подобрат енергетската ефикасност на објектите, на лицата што ќе купат или вградат ПВЦ-прозорци ќе им обезбедиме поврат на средства до 50 % од трошокот, но не повеќе од 20 илјади денари од домаќинство. За вградување сончеви термални колекторски системи предвидени се 15 милиони денари за над 1000 домаќинства. Кофинансирањето е до 30 %, но не повеќе од 15 илјади денари од домаќинство. Третата мерка е надоместување трошоци на дел од трошоците за купување и инсталирање фотонапонски електроцентрали за производство на електрична енергија до 6 киловати во согласност со новата одлука што ја донесе Министерството за економија во делот на зголемување на капацитетот на инсталирана можност во секое домаќинство. Тука се предвидени 30 милиони денари и ќе опфати над 400 домаќинства како мерка што првпат се спроведува во нашата држава. Повратот ќе биде до 30 %, но не повеќе од 80.000 денари“, рече министерот Бектеши.

Дополнително на тоа, министерот Бектеши потсети дека во согласност со новиот правилник и другите законски акти обврска на универзалниот снабдувач на електрична енергија е да го преземе произведениот вишок енергија од домаќинствата, да им ја плати произведената енергија или да им ја надомести на оние што ќе се одлучат за вакви инвестиции.

За Струмица и за Куманово, каде што веќе има мрежа за природен гас, предвидени се субвенции за приклучок на мрежата во висина од 70 % од трошокот, но не повеќе од 25.000 денари.

Министерството за економија до крајот на мај за стопанството ќе ги кофинансира сите инвестиции во обновливи извори на енергија за сопствени потреби или за производниот процес и ќе покрива 20 % од трошокот. Целта на оваа мерка е да се намали потрошувачката на енергија од универзалниот снабдувач, кој се снабдува од ЕСМ.

Прочитај повеќе

Економија

Продажбата на автомобили во ЕУ – најниска од 1993 година!

Avatar

Published

на


Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении. Бројот на регистрирани нови автомобили во Европската унија минатата година беше најмал во последните три децении, и покрај скокот на продажбата во декември на германскиот и италијанскиот пазар. Податоците беа објавени во средата од Европската асоцијација на производители на автомобили.

Минатата година беа регистрирани 9,26 милиони патнички автомобили, што е за 4,6 отсто помалку од веќе слабата 2021 година и помалку од кога било од 1993 година. Бројките беа малку подобри во декември, кога продажбата скокна за 12,8 отсто, на речиси 897.000 автомобили, пишува dpa. Во Германија, продажбата скокна во декември пред укинувањето на државните субвенции за купување хибридни возила, како и намалувањето на премиите за е-автомобилите од 1 јануари. Меѓу најголемите пазари во ЕУ, бројот на регистрации се зголемил само во Германија, но за само 1,1 отсто, додека Италија и Шпанија забележале намалување од 9,7 и 5,4 отсто, соодветно.

Европските производители на автомобили се пожалија, пред сè, на недостиг на делови, вклучително и чипови.

Лидер на пазарот во ЕУ и понатаму е марката Фолксваген, со нешто повеќе од милион продадени автомобили.

Со околу 2,3 милиони продадени возила, групацијата Volkswagen како целина беше пред Stellantis, групацијата која ги вклучува Peugeot, Citroen, Fiat и Opel, со 1,8 милиони.

На третото место е групата Renault, со нешто помалку од 985.000.

БМВ, заедно со останатите марки што ги поседува, забележа 624.940 нови регистрации во ЕУ, а Мерцедес 549.023.

Прочитај повеќе

Економија

Најбараните професии и најдобро платените работни места во иднина!

Avatar

Published

на

Многу основци и средношколци се уште не знаат кое училиште да го изберат, но дефинитивно сакаат да добијат професија која ќе донесе добра заработка и стабилни приходи. Има работни места кои секој може да ги работи, а тие носат добри услови за работа, можност за дообука и повисоки примања.

Една од најперспективните професии во иднината е да се биде правник, а покрај неа може да се вклучат и работни места од други факултети, но и бројни занаети кои исто така ќе донесат одлична заработка. Ова се предлози.

Адвокат – личност која во иднина ќе биде се попотребна

Застапувањето отсекогаш било дел од секојдневието, но во иднина ќе се зачести потребата од ангажирање адвокат кој ќе не застапува во различни правни односи. Затоа, ова ќе биде барано и добро платено занимање.

Со завршен факултет можете да работите во државни служби, но и во приватна пракса, со што се проширува вашата дејност и полесно привлекувате клиенти. Клиентите се повеќе ќе бараат помош за правни толкувања и решавање на случаи за кои немаме знаење, време или искуство, а адвокатот е вистинската личност за тоа.

Затоа, јасно е дека секој што ќе заврши Правен факултет и ќе стане правник ќе има можност да заработи многу и секогаш да има деловни ангажмани.

Доктор и медицински техничар – секогаш интересна професија

Пазарот на трудот е во голем дефицит кога се во прашање лекарите и медицинските техничари, па секој што сака нека се посвети на оваа благородна професија со високи примања.

Поканата нуди можност за работа во државни служби, приватни болници, но и за отворање независна приватна ординација.

Медицинската професија овозможува постојано усовршување на знаењата и учењето преку работа, а дипломите се признати низ цела Европа, што овозможува и работа во странство.

Автомобилски електричар

Сите занаети се ценети, но автоелектричарот ќе биде исклучително барана квалификација, особено оние кои поминуваат низ школска обука и дополнително се квалификуваат за електронска дијагностика на возила и поправка на возила од понова генерација.

Денешните автомобили имаат компјутери во себе, многу електрични додатоци, така што ова ќе биде сè попрофитабилно занимање. Дополнително, тоа е занает кој најчесто се работи во затворени простории, без многу труд и ќе донесе голема заработка на посветените студенти.

Фризер – секогаш актуелна работа

Фризерите се професија која е секогаш барана и профитабилна.

Добро е кога фризер постојано се усовршува и совладува нови техники на работа и во машкото и во женското фризерство. Ова не само што носи поголема заработка, туку и поголем број клиенти, поради што долгорочните приходи се постабилни, а бизнисот е поразвиен.

Животен кауч

Едно сосема ново занимање е тренерството и сигурно е дека може да донесе големи и стабилни приходи.

Животниот тренер е тренер за животни вештини и е сè побарана професија меѓу луѓето кои водат модерно темпо на живот. Станува збор за личност која ни помага објективно да ги погледнеме проблемите, да ги решиме и да го најдеме најдобриот начин да ги исполниме нашите цели.

Работата може да се врши онлајн, може да биде дополнителна квалификација и да има флексибилно работно време, а може да донесе и големи приходи.

Некои занимања биле и ќе бидат актуелни – доктор, адвокат, фризер. Некои ќе станат барани и ценети повторно – автоелектричар, а некои нови – животен кауч, ќе ни помогнат да водиме исполнет живот и побрзо да ја достигнеме нашата цел. Кој би бил вашиот избор?

Прочитај повеќе