Connect with us

Босилово

Трипуновски на трибина во Босилово: После овие пет години ќе биде радост ако најдеме млад човек која сака да се занимава со земјоделство

Avatar

Published

на

Комисијата за земјоделство, шумарство и водостопанство на ВМРО-ДПМНЕ организираше трибина во Босилово со земјоделците од целиот струмички регион, предводена од претстедателот на кимисијата Цветан Трипуновски.

Тој разговараше за проблемите со кои се соочуваат македонските земјоделци изминативе години, но и го презентира нивниот модел за решавање на проблемите, се со цел да се врати како што вели  македонското земјоделие на здрави нозе.

Трипуновски рече дека тие како ВМРО -ДПМНЕ кога ќе дојдат на власт веќе имаат подготвено план и стратегија за спас на најголемата фабрика, земјоделието.

На трибината се обратија и Филип Филиповски кој зборуваше за состојбата во водостопанството, проф. др. Виктор Ѓамовски, Игор Лазаровски, Драги Памуков и Мите Манев, секој за проблемите во своите области.

Босилово

Договорена соработка помеѓу општина Босилово и Друштво за управување со отпад “НУЛА ОТПАД”

Avatar

Published

на

Како резултат на соработката “НУЛА ОТПАД” донираше приколица за трактор за Општина Босилово со носивост од 4 тони. Во наредниот период, од страна на ” НУЛА ОТПАД”, ќе биде изграден и собирен центар за селекција на електронски отпад, а ќе бидат реализирани и низа едукативно превентивни активности за позитивните ефекти од селекцијата на отпадот.

Во наредниот период исто така ќе бидат реализирани активности за подигање на електронски отпад од домаќинствата, информира Општина Босилово.

Прочитај повеќе

Босилово

Важно: Известување до граѓаните на Општина Босилово

Avatar

Published

на

Се известуваат граѓаните на Општина Босилово да ги пријават штетите настанати поради невремето кое го зафати регионот на Општина Босилово на ден 29.05.2022 година.

Барањата да се поднесат во архивата на Општина Босилово до 03.06.2022 година (петок).

Во прилог на барањето да се достави копија од лична карта, имотен лист и трансакциска сметка.

Прочитај повеќе

Босилово

Се одржа прославата на БЕНЛИ ТАШ – Камен на плодноста, во Општина Босилово

Avatar

Published

на

Река од трактори полни луѓе се движеа меѓу сртот на селата Дрвош и Иловица во општина Босилово. Тешкиот и непрооден пат не ги спречи да стигнат до нивната крајна дестинација Бенли Таш – каменот на плодноста. Како што информираат од Општина Босилово, возобновени се обичаите и верувањата поврзани со ова место со цел популаризација на богатата традиција во погражденскиот регион.

„Во колективната меморија на жителите Бенли Таш е камен кој дава плодност на оние кои ќе минат низ неговиот отвор во форма на капија. Прославата на Бенли Таш има и културно- уметнички карактер. За промоција на етно кулинарството и на музичкиот фолклор организаторите обезбедуваат посебна трпеза со стари специјалитети, а културно-уметничките друштва го оживеаја мелосот. Качамакот е посебна одлика на нашиот крај“, велат од Општина Босилово.

Прочитај повеќе