Connect with us

Василево

Во насленото место Чанаклија спроведени повеќе активности во делот на комуналната сфера

Media Press

Published

на

Изминатите денови, во населеното место Чанаклија, општина Василево спроведе повеќе активности во делот на комуналната сфера, како што се чистење на дивата депонија  и интервенции и активности на уредување и расчистување на локалната патнаинфраструктура

„Исчистена е дивата депонија во населеното место Чанаклија.  Пробиени и порамнети се неколку улици од наноси на земја и песок во Чанаклија“, https://www.facebook.com/vasilevo24, напиша на својот ФБ профил, градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, кој и овој пат, како и многупати досега, повика на поодговорно однесување на сите граѓани. „Од сите нас зависи во каква општина ќе живееме. Свесноста и личната одговорност треба да ни се врвен приоритет. Да градиме одговорна заедница“, порача градоначалникот Андонов.

Во рамки на повеќедневните активности во ова населено место, општината интервенираше и во делот на локалниот пат  на самиот влез од селото, каде заради надминување на постојната, крајно лоша  состојба на асфалтот, истиот во еден дел е отстранет, местото е проширено, насипано и тампонирано, со што е олеснето одвивањето на сообраќајот во овој дел од селото. „Оваа активност произлезе од средбите со граѓаните на Чанаклија. Во наредниот период ќе го ставиме во планот да се асфалтира во рамки на нашите можности “, порача градоначалникот Славе Андонов.

Активностите на терен ги спроведуваше ЈПКД „Турија“ од Василево.

Василево

Започна асфалтирањето на локалниот пат Добрашинци – Нова Маала

Media Press

Published

на

Општина Василево денеска го започна асфалтирањето на локалниот пат Добрашинци Нова Маала  во должина  од  1016 метри и ширина од околу 5 метри.

Ова е последната,  завршна фаза,  од целосната реконструкција за која  средствата во висина од 10 732 328 денари, општината ги обезбеди од Министерството за локална самоуправа на РСМакедонија.

Увид во текот на градежните активности изврши градоначалникот на општина Василево, Славе Андонов, кој е задоволен од квалитетот и текот на динамиката со која се одвиваат активностите. „Со реализацијата на овој проект, жителите од двете населени места Добрашинци и Нова Маала, како и сите останати кои го користат, на долг временски период добиваат квалитетен пат, кој обезбедува безбедно и сигурно одвивање на сообраќајот, а општина Василево уште еден успешно реализиран проект кој придонесува за подобрување на локалната патна инфраструктура, изјави градоначалникот Андонов “.

Според планот на активности  на изведувачот, доколку временските услови се поволни, асфалтирањето треба да заврши во понеделник.

Прочитај повеќе

Василево

Се реконструира локалниот пат од Добрашинци до Нова Маала, Општина Василево

Media Press

Published

на

Општина Василево започна со реконструкција на локалниот пат од Добрашинци до Нова Маала. Работите на терен се при крај како што информира градоначалникот Славе Андонов и во наредниот период ќе следува асфалтирање на овој патен правец.

„Општина Василево продолжува да се развива. Реализирање на ветените проекти како Градоначалник  се и остануваат мој приоритет.  Капитален проект од големо значење за овој дел од општина Василево. Општината мора да се стабилизира финансиски од наследените долгови,  но во ниту еден момент проектите нема да престанат. Вложувањата во патната инфраструктура се на агендата на општина Василево“, напиша на својот ФБ профил,  https://www.facebook.com/vasilevo24, градоначалникот Андонов, по извршениот увид во тековните активности на локалниот пат Добрашинци – Нова Маала.

Деновиве во завршна фаза се земјените работи, по што согласно предвидената динамика локалниот пат од центарот на с. Добрашинци до центарот на с. Нова Маала ќе биде асфалтиран.

Должината на локалниот пат што ќе се асфалтира е  1016 метри а  ширината околу 5 метри.

Вкупниот Буџет, согласно Договорот, изнесува 10 732 328 денари, средства кои општина Василево ги обезбеди од Министерството за локална самоуправа на Република Македонија.

Прочитај повеќе

Василево

За околу три недели, заврши изградбата на улицата во Градашорци

Media Press

Published

на

Општина Василево ја заврши изградбата на улицата во населеното место Градашорци.

Денеска на лице место беше градоначалникот  на општината  Славе Андонов кој направи увид во сработеното. „За многу кратко време, отприлика три недели, комплетно се завршени сите планирани активности на оваа улица, па граѓаните што секојдневно ја користат добиваат несомнено квалитетно и трајно решение. Од аспект на целокупната инфраструктура на ниво на општина, изградбата на оваа улица значи чекор поблиску до поставената цел,односно во општина Василево да нема неасфалтирани  улици. Можеби звучи преамбициозно, но со добро планирање и многу работа секоја цел е достижна“, изјави  градоначалникот Андонов, по изградбата на улицата во Градашорци.

Оваа улица е  дел од Програмата за изградба на локални патишта и улица за 2022 година. Изградена со бекатон плочки, поставени на 570 м2. Должината на улицата изнесува 150 метри.

Средствата во висина од околу 620 000 денари се обезбедени од општинската каса.

Прочитај повеќе