Connect with us

Радовиш

Радовишките тутунари незадоволни, велат проценката е реална, но цените не ги покриваат трошоците

Media Press

Published

на

Радовишките тутунари незадоволни од цената по која се откупува тутунот иако таа годинава е зголемена во споредба со лани за околу 20%.  Откупот на тутунот во радовшко кој започна од пред неколку дена, се одвива на пет – шест откупни пункта и како што денеска ни изјавија тутунарите ги продаваат првите количини тутун, кој е со добар квалитет и очекуваат добра класа.  Според сегашните цени просекот досега им доаѓа по 280 денари за килограм тутун и како што велат не им ги покриваат трошоците.

– Досега предадов околу 200 килограми тутун. Задоволен сум од проценката, но не сум задоволен од откупната цена по класи. Според трошоците, просекот не треба да биде под 400 денари за килограм бидејќи цените на сите производи драстично се зголемени“ вели производител на тутун од радовишки Прналија, кој чекаше ред за на вага, да го продаде донесениот тутун.

Инаку цените на класите годинава имат мало зголемување, односно прва класа тутун се откупува по цена од 300 денари за килограм, втора класа по 240 денари за килограм и трета класа за 180 денари за килограм тутун. Но тутунопроизводителите велат дека тоа не е доволно.

Годинашната реколта во земјава е договорена на над 25 000 тони, но се очекува да биде помала, иако е поголема од ланската и е поквалитетна.

Пред почеток на откупната сезона како што информира министерот Љупчо Николовски, одржале состанок со откупувачите на тутун, кои го информирале дека се подготвени за навремено да почне откупот, со обезбедени средства и подготвени откупни места. Оваа година рече министерот има добар квалитет на тутунот и очекува минимум 20 отсто зголемување на откупната цена.

Радовиш

Пронајден човечки труп на планината Плачковица во атар на село Козбунар, радовишко

Media Press

Published

на

Пронајден човечки труп на планината Плачковица во атар на село Козбунар, радовишко. Вчера во 14.50 часот во Полициската станица Радовиш, З.Н. од Радовиш пријавил дека на планина Плачковица, на место викано „Чаркова река“ во атар на село Козбунар, радовишко, бил пронајден човечки труп.

Увид на местото извршиле екипа на Одделението за внатрешни работи Радовиш и Јавен обвинител од Основно јавно обвинителство Радовиш, по чија наредба трупот бил даден на обдукција, информира СВР Струмица, ПС Радовиш.

Прочитај повеќе

Радовиш

Претставени резултатите од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи во Општина Радовиш

Media Press

Published

на

Претставени резултатите од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи, состојбата на екосистемот и можностите за подобрување на биодиверзитетот во Општина Радовиш, на организиран настан во салата за состаноци во општинската зграда.

Овој настан беше органзиран од страна на Регионалната канцеларија на IUCN за Источна Европа и Централна Азија (ECARO) за „Теренска имплементација на решенија засновани врз природата“ – Презентација на прелиминарните резултати од намалувањето на ризици од катастрофи и анализа на екологијата во Радовиш во рамките на проектот   АДАПТ, организиран  во  партнерство  со  Министерството  за  животна  средина  и просторно планирање и Центарот за управување со кризи.

Проектот работи на зголемување на отпорноста на екосистемите и заедниците на климатски промени и ризици од катастрофи со примена на решенија засновани врз природата во шест држави од Западен Балкан.

На настанот се преставија прелиминарните резултати од анализите за намалувањето на ризици од катастрофи, состојбата на екосистемот и можностите за подобрување на биодиверзитетот, анализата на живеалиштата и препораки за имплементација на мерки за решенија засновани врз природата за имплементација на локацијата во Радовиш, информираат од општината.

Прочитај повеќе

Радовиш

Општина Радовиш ја доби Европската ознака за извонредно управување

Media Press

Published

на

На девет општини од Македонија, шест од Косово и три од Хрватска вчера им беше доделена „Европска ознака за извонредно управување” од страна на Европската асоцијација за локална демократија (АЛДА). Како што е наведено, овие девет општини учествуваа во проектот и успешно го спроведоа процесот на самооценување на нивната работа, при што покажале високо ниво на усогласеност со 12-те начела за добро демократско управување на Советот на Европа.

Деветте општини кои ја добија „Европската ознака за извонредно управување” во земјава се: Аеродром, Берово, Битола, Виница, Куманово, Неготино, Новаци, Радовиш и Штип учествуваа во проектот и успешно го спроведоа процесот на самооценување на нивната работа. Воедно покажаа високо ниво на усогласеност со 12 начела за добро демократско управување на Советот на Европа, заедно со три општини од Хрватска и шест од Косово.

Во обраќање на настанот министерот за локална самоуправа Ристо Пенов нагласи дека многу е важно што станува збор за стандарди на Советот на Европа и што целиот процес го води оваа организација.

На настанот се обрати и претседателот на АЛДА, Оријано Оточан, кој го објасни целиот процес на усвојувањето на 12-те принципи на асоцијацијата.

„Европската ознака за извонредност на управувањето“ е воспоставена од Советот на Европа, а почнувајќи од 2021 година, АЛДА e акредитирана организација да го спроведува проектот во Македонија, Хрватска и Косово.

Прочитај повеќе